Σελίδες

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Παν. Μαντζούφας Επικ. Καθηγητής Συντ. Δικαίου "Η Κάρτα του Πολίτη έχει θετικά, αλλά και πολλά αρνητικά στοιχεία"

ΣΧΟΛΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:
Εμείς στεκόμαστε στα αρνητικά της "κάρτας του πολίτη", γνωρίζουμε ότι θα μας οδηγήσει στον απόλυτο έλεγχο και στην καταδυνάστευση μας, για αυτό το λόγο δε πρόκειται να αποδεχθούμε καμία κάρτα, κανέναν έλεγχο, καμία δικτατορία...




 Η Κάρτα του Πολίτη είναι η νέα πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και αφορά στην συγκέντρωση στοιχείων των πολιτών σε μία κάρτα, η οποία θα έχει το χαρακτήρα της αστυνομικής ταυτότητας, διαβατηρίου εντός χωρών Σέγκεν, στοιχεία του ΤAXIS, του Δημοτολογίου, τον αριθμό ΑΜΚΑ, αλλά και την φοροκάρτα που θα επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών.
Ο νόμος για την Κάρτα του Πολίτη χαρακτηρίζεται ως «οριζόντιος» με την έννοια ότι αν κάποιο υπουργείο αποφασίσει να εκδώσει κάρτα προς εξυπηρέτηση των πολιτών, οι λειτουργίες της κάρτας θα ενσωματώνονται στην Κάρτα του Πολίτη. Ο κ. Γιάννης Ραγκούσης διευκρίνισε ότι στην Κάρτα του Πολίτη δεν θα υπάρχουν προσωπικά δεδομένα, όπως π.χ. ο ιατρικός φάκελος.
Η δαπάνη της νέας ταυτότητας για τα 11 εκατομμύρια Ελλήνων που, σημειωτέων, θα προβλέπεται από τη γέννηση ενός πολίτη στη χώρα μας και θα αλλάζει κάθε 5 χρόνια, θα είναι από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και αν αυτό δεν γίνει δυνατό τότε από εθνικούς πόρους με επιβάρυνση μέρους της δαπάνης στους κατόχους των καρτών.
Κάποιες άλλες όμως πηγές αναφέρουν ότι η Κάρτα του Πολίτη, δεν είναι και τόσο αθώα καθότι θα περιέχει πέραν των άλλων στοιχείων ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ιατρικά στοιχεία και διάφορα άλλα προσωπικά δεδομένα και το τσιπ, θα χρησιμοποιείται δε ως ταυτότητα, βιβλιάριο υγείας και ως έγγραφο για χρήση στις Δημόσιες υπηρεσίες, η δε Κάρτα Συναλλαγών δια την Εφορίαν και θα έχει και αυτή όλα τα στοιχεία ενώ το τσιπ και θα καταγράφει λεπτομερώς την καταναλωτική συμπεριφορά του κατόχου και το σύνολο των οικονομικών μας συναλλαγών μέχρι και πού είμαστε στις αγορές.
Σύμφωνα πάντα με αυτή την πλευρά τα τσιπ που θα έχουμε στις κάρτες μας θα λειτουργούν ηλεκτρονικά με τον υπολογιστή των Βρυξελλών το ονομαζόμενο θηρίο, και τοιουτοτρόπωςοδηγούμεθα στην αριθμοποίηση των ανθρώπων και στην καταπάτηση προσωπικών ελευθεριών και Συνταγματικών δικαιωμάτων. Μάλιστα λέγεται ότι στην κάρτα του πολίτη ή των Συναλλαγών θα περιέχεται και το τσιπ με τον αριθμό του Αντιχρίστου σ’ έναν Λαό καθαρά Χριστιανικό και Θρησκευόμενο, ενώ στις άλλες χώρες της Ευρώπης δεν άρχισε ακόμη η υποχρεωτική έκδοση των καρτών. Αξιοσημείωτο εδώ να αναφερθεί ότι στην Βρετανία η Κυβέρνηση απέσυρε το σχετικό Νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές κάρτες λόγω του μεγάλου κόστους που θα έχουν, αφού η εφαρμογή του για μια δεκαετία θα κόστιζε 835 εκατομμύρια Λίρες, και λόγω της οικονομικής κρίσεως ανεβλήθη, όπως επίσης και στην Ρουμανία.
Ωστόσο στην Χώρα μας, με την οικονομική κρίση να χτυπά κόκκινο και στην πλάτη μας το ΔΝΤ, διαπιστώνετε πολύ βιασύνη για την έκδοση της κάρτας του πολίτη που θα στοιχίσει μερικά εκατομμύρια Ευρώ στην παραπαίουσα οικονομία μας.
Όσο για την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, μέχρι σήμερα δεν απεφάνθη για την κάρτα του πολίτη, περιμένοντας να ξεκαθαριστεί το θέμα από την πλευρά της Κυβέρνησης, τι θα είναι τελικά αυτή η Κάρτα και πως θα λειτουργεί. Πάντως αρκετοί Μητροπολίτες και μαζί τους κλήρος και λαός μέχρι στιγμής έχουν ταχθεί κατά της κάρτας του πολίτη και στο χάραγμα και στο τσιπ, επικαλούμενοι λόγους Ιστορικής παραδόσεως και Θρησκευτικής πίστεως.
Για το πολύ σημαντικό αυτό ζήτημα, μιλήσαμε με ένα ειδικό, με τον Ευρυτάνα Επίκουρο Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Παναγιώτη Μαντζούφα. Ο κ. Καθηγητής, κατά το διάστημα της ολιγοήμερης παραμονής του στην γενέτειρά του το Καρπενήσι, με περίσσια ευγένεια, μας παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη για το φλέγον αυτό ζήτημα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Κάρτα του Πολίτη, αναλύοντας άγνωστες πτυχές αυτής της υπόθεσης. Ακόμη ο κ. Μαντζούφας μας μίλησε για τον τουρισμό στην Ευρυτανία, για το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου καθώς και για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση. Αυτά και άλλα σημαντικά στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ακολουθεί. 


Τι είναι με λίγα λόγια η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 
Η ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη είναι μια μορφή κάρτας που θα αντικαταστήσει την Αστυνομική Ταυτότητα και η οποία έχει σκοπό αφενός να προστατεύσει τις συναλλαγές μας πολύ καλύτερα από την Α.Τ. και αφετέρου να εξυπηρετείτε ο πολίτης στις συναλλαγές του με τη Δημόσια Διοίκηση, δηλαδή μέσω αυτής της κάρτας δεν θα χρειάζεται να μας ζητάνε ένα σωρό δικαιολογητικά και πιστοποιητικά γιατί όλα αυτά τα στοιχεία θα βρίσκονται μέσα στην κάρτα. Βρισκόμαστε επομένως και στο προστάδιο της Ηλεκτρονικής Ψηφιακής Δημ. Διοίκησης.

Δηλαδή θα υπάρχουν τσιπαρισμένα κάποια έγγραφα;Ακριβώς. Και αυτό είναι το κρίσιμο σημείο. Αν αντικαταστήσει την ταυτότητα θα πρέπει η κάρτα να αναγράψει τα ελάχιστα δυνατά στοιχεία, δηλαδή μια ψηφιακή φωτογραφία, ονοματεπώνυμο, ενδεχομένως τόπος και χρόνος γεννήσεως και όνομα πατρός για να ταυτοποιείται ο πολίτης. 
Ο κάθε υπάλληλος που θα χρησιμοποιεί την κάρτα θα παραπέμπει τον ιδιοκτήτη της σε μια βάση δεδομένων που εκεί θα υπάρχουν όλα τα στοιχεία του. Αυτό, όμως δεν είναι εύκολο να γίνει, γιατί προϋποθέτει μια πολύ μεγάλη υποδομή από τις δημόσιες υπηρεσίες, πράγμα το οποίο ανάγεται στο μέλλον. Εδώ μιλάμε για ένα κείμενο ιδεών που έδωσε η κυβέρνηση. Δεν ξέρουμε ούτε πως θα είναι η κάρτα ούτε τι θα περιλαμβάνει ακριβώς. Βρισκόμαστε σ’ ένα πρώιμο στάδιο.

Είναι αλήθεια ότι μέσα στην Ηλεκτρονική Κάρτα του Πολίτη θα μπορούν να γραφτούν πολλές πληροφορίες για τον κάτοχο της κάρτας αλλά θα μπορεί , κάποια στιγμή , να γραφτούν και τα χρήματα που κατέχει και πλέον όλες οι αγορές και πωλήσεις να γίνονται μέσω της κάρτας;Αυτό είναι το 3ο στάδιο. Αν τελικά η κάρτα αντικαταστήσει την Α.Τ. όπως είπαμε θα περιλαμβάνει τα ελάχιστα δυνατά στοιχεία. Αν όμως μπουν κι άλλα στοιχεία μέσα θα πρέπει να υπάρξει σύνεση του πολίτη πράγμα το οποίο δεν θα είναι εύκολο να δοθεί. Πρώτον αν η Αρχή Προστασίας δεν μπορεί να προχωρήσει η κάρτα και δεύτερον είναι πως ο κάτοχος θα πρέπει να δώσει την σύνεση του για τα στοιχεία που θα μπουν στην κάρτα. Που σημαίνει ότι μερικοί άνθρωποι δεν θα θέλουν να δώσουν παραπάνω στοιχεία απ’ ότι λέει η Α.Τ.

Στο ενδεχόμενο να κλαπεί ή να χαθεί η κάρτα τι γίνεται;Αυτή η κάρτα δημιουργείται να προσφέρει ασφάλεια αλλά να κλαπεί ή χαθεί θα πρέπει να υπάρχουν ειδικά ηλεκτρονικά συστήματα ή για να ακυρώνεται ή να απενεργοποιείται. Τα σύγχρονα συστήματα παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά αν παραβιαστούν οι κίνδυνοι είναι πιο μεγάλοι από τα παλιό σύστημα, γιατί θα μπορεί όποιος θέλει να διεισδύσει σε μια τράπεζα δεδομένων και προσωπικών πληροφοριών του καθενός.
Το δεύτερο κομμάτι που εξετάζεται είναι η κάρτα αυτή να χρησιμοποιείται και στις ιδιωτικές συναλλαγές. Αυτό προϋποθέτει και οι ιδιώτες να έχουν ηλεκτρονικά συστήματα συμβατά με του Δημοσίου. Να κάνω μια μικρή παρένθεση εδώ και να πω ότι το Δημόσιο δεν έχει φτιάξει ακόμη αυτό το ηλεκτρονικό σύστημα κι όπως καταλαβαίνεται μιλάμε για κάτι πολύ μελλοντικό.
Όσον αφορά για τα χρήματα, που με ρωτήσατε προηγουμένως είναι ένα ζήτημα σημαντικό, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε το φορολογικό και το τραπεζικό απόρρητο που μας προστατεύει. Μεγάλος κίνδυνος της κάρτας του πολίτη είναι πως ο καθένας θα μπορεί να βλέπει και να μαθαίνει τι χρήματα έχουμε στη διάθεσή μας τι χρήματα έχουμε στην τράπεζα και ενδεχομένως και τι χρωστάμε στην εφορία και στο δημόσιο.
Γιατί αν μπορεί ο καθένας να μαθαίνει τα περιουσιακά μας στοιχεία το πρόβλημα θα είναι να γίνουμε αντικείμενο εκβιασμού (π.χ. ο χ μαθαίνει ότι ο ψ χρωστάει πολλά χρήματα και δεν θα κάνει μαζί του μια συνεργασία ή ο χ μαθαίνει πως ο ψ έχει πάρα πολλά λεφτά και τον απαγάγει ζητώντας του λύτρα). Υπάρχουν πάρα πολλοί κίνδυνοι. Δεν είναι τόσο απλό. Η κάρτα έχει θετικά, αλλά και πάρα πολλά αρνητικά στοιχεία.
Το εναλλακτικό σενάριο είναι μια δεύτερη κάρτα μόνο για τις φορολογικές συναλλαγές. Η κάρτα αυτή, όμως, είναι μια πάρα πολύ διαφορετική κάρτα από την κάρτα του πολίτη. Η κάρτα αυτή θα αποκαταστήσει τις αποδείξεις.

Λέγεται ότι το μικροσκοπικό τσιπάκι της κάρτας μπορούν να σου το φυτέψουν κάτω από το δέρμα και να μην έχεις τον φόβο μη το χάσεις ή σου το κλέψουν. Ισχύει κάτι τέτοιο; Αυτό είναι κάτι άλλο και έχει να κάνει με την νανοτεχνολογία. Το θεωρώ πολύ μελλοντικό και δύσκολο, γιατί κανείς δεν θα δεχτεί να βάλει στο χέρι του ένα τσιπ, γιατί εκτός των προβλημάτων υγείας που μπορεί να μας προκαλέσει, δεν θέλουμε να μας μετατρέψουν σ’ έναν αριθμό.

Είναι επίσης αλήθεια ότι θα μπορούν να έχουν κάποιοι πρόσβαση στην κάρτα αυτή και να μπορούν να γνωρίζουν πόσες φορές αρρώστησες και από ποιά ασθένεια; Υπάρχει το συνταγματικό δικαίωμα που λέγεται Δικαίωμα στην πληροφοριακή αυτοδιάθεση. Αυτό σημαίνει με λίγα λόγια πως δεν θέλω να μάθει κανένας ότι συμβαίνει στην προσωπική μας ζωή. Ούτε το κράτος ούτε κανένας να μας ξέρουν πληροφορίες για το άτομό μου. Αν όμως υπάρχει ένας τρόπος να μαθαίνει κάποιος παρά τη θέλησή μου, πληροφορίες για μένα, αυτό το απαγορεύει το ελληνικό Σύνταγμα και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων (π.χ. αν μέσα στην κάρτα υπήρχαν τα στοιχεία συνταγογράφησης τα γεροντάκια δεν θα στήνονταν με τις ώρες στις ουρές του ΙΚΑ) Έτσι θα πετυχαίναμε εξοικονόμηση χρόνου, θα μπορούσαμε να ελέγχουμε τι φάρμακα παίρνουν, θα ελέγχαμε και το φαρμακείο και θα πετυχαίναμε καλύτερα κέρδη. Από την άλλη ο κίνδυνος είναι ο εξής: Αν εγώ μπορώ να ξέρω από τι πάσχει η υγεία κάποιου και ο άνθρωπος αυτός θέλει να κάνει μια ασφάλεια ζωής, τότε ή δεν θα του κάνω την ασφάλεια ή θα του ζητήσω περισσότερα χρήματα.
Επομένως κάθε ζήτημα που διευκολύνει τις ζωές μας μπορεί να είναι και εστία κινδύνου πάλι για την ίδια μας τη ζωή. 

Αν ο Έλληνας πολίτης αρνηθεί να παραλάβει την κάρτα αυτή τι κυρώσεις έχει; 
Αν η κάρτα περιοριστεί στα στοιχεία που περιλαμβάνει η Α.Τ. υπάρχει ο αντίστοιχος νόμος που προβλέπει αυτή τη νέα ψηφιακή ταυτότητα που θα’ χει το μέγεθος μιας πιστωτικής κάρτας. Ο πολίτης δεν έχει δικαίωμα να αρνηθεί να παραλάβει μια τέτοια κάρτα, γιατί τότε δεν θα υπάρχουν στοιχεία για την ταυτότητά του που είναι απαραίτητη. Μπορεί να αρνηθεί στη σύνεση του να υπάρχουν άλλα στοιχεία πέρα από τα βασικά, γιατί εκείνα τα στοιχεία προϋποθέτουν τη σύνεσή του ή να υπάρχει και δεύτερο τύπου κάρτας και να έχει ένα τσιπ που να τη χρησιμοποιείς για τις φορολογικές συναλλαγές ή για τις ασφαλιστικές συναλλαγές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)