Σελίδες

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ-ΠΟΙΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ-Ο ΡΟΛΟΣ ΚΙΝΑΣ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ

1056261Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει την απώλεια της κυριαρχίας, του αμερικανικού δολαρίου, καθώς το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα αναμένεται να γίνει πολυ-νομισματικό μόνο το 2025. Όπως σημειώνεται στην έκθεση "Ορίζοντες Παγκόσμιας Ανάπτυξης- 2011 - πολυπολικότητα: στη νέα παγκόσμια οικονομία", το δολάριο ΗΠΑ θα πρέπει να μετατοπιστεί από το ευρώ και το κινεζικό γουάν.

"Κατά την επόμενη δεκαετία η επίδραση του Yuan θα συνεχίσει να αυξάνεται χάρη στην ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, καθώς και την επέκταση των κινεζικών τραπεζών και επιχειρήσεων στην παγκόσμια αγορά", δήλωσε ο Mansoor Dailami, εμπειρογνώμονας της Παγκόσμιας Τράπεζας και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η τρέχουσα δυναμική του, γενικά θα διατηρηθεί. Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των αναπτυσσόμενων χωρών, ιδίως των φτωχότερων εθνών του κόσμου, θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν ξένο νόμισμα στο εξωτερικό εμπόριο, ενώ το ποσοστό του εθνικού τους νομίσματος θα κυμαίνεται ανάλογα με την κατάσταση στη διεθνή αγορά συναλλάγματος.

Ωστόσο, στην έκθεση σημειώνεται ότι το χρονικό διάστημα μεταξύ 2011 και 2025 θα χαρακτηριστεί από την ταχεία ανάπτυξη των αναπτυσσομένων οικονομιών λόγω της μετάβασης σε ένα σύστημα πολυ-νομίσματος. Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει, μάλιστα, πως ο συνολικός μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης, κατά τα επόμενα 15 χρόνια, θα βρίσκεται στο επίπεδο του 4,7%.
Οι έξι κυριότεροι αναδυόμενες οικονομίες (Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, Ινδονησία, Νότια Κορέα και Ρωσία), σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, το 2025 θα σημειώσουν περισσότερο από το ήμισυ της αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ωστόσο, προκειμένου να παράσχουν αυτούς τους συντελεστές της οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με την ομάδα της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι "Έξι" θα πρέπει να διεξάγουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Κίνα, Ρωσία και Ινδονησία, θα πρέπει να επικεντρωθούν στις οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ η Βραζιλία και η Ινδία πρέπει να δώσουν προσοχή στο «ανθρώπινο κεφάλαιο» και την παροχή εκπαιδευτικών ευκαιριών προς τον γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, μια σταδιακή μετατόπιση των πόλων της παγκόσμιας οικονομίας προς την κατεύθυνση των «έξι», που οφείλονται σε εξωτερικές χρηματοοικονομικές ροές, θα επιτρέψει και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των φτωχότερων, να αυξήσουν το ΑΕΠ τους.

Όσον αφορά την αύξηση του ΑΕΠ των ανεπτυγμένων χωρών, για την περίοδο 2011 - 2025, ο μέσος όρος θα είναι 2,3%.
Η "πρωτιά" εδώ θα εξακολουθεί να ανήκει στην Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

Ωστόσο, πολλοί οικονομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι είναι σκόπιμο να εξεταστεί ως εναλλακτική λύση, για το δολάριο ΗΠΑ, μόνο τα δύο προαναφερθέντα νομίσματα, αλλά κάποιοι άλλοι, προωθούν το ρωσικό ρούβλί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)