Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Η καμπύλη Laffer "επιτέλους" θα δοκιμαστεί και εμπειρικά!

Η καμπύλη Laffer είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες οικονομικές θεωρίες. Όπως όλες οι σημαντικές ανακαλύψεις, προήλθε από μια στιγμή μοναδικής απλοποίησης της πραγματικότητας. Η βασική της αρχή είναι απολύτως κατανοητή και στον τελευταίο μη οικονομολόγο.

Σκεφθείτε ένα απλό διάγραμμα που στον κάθετο άξονα μετρά το ύψος του φορολογικού συντελεστή και στον οριζόντιο το ύψος των φορολογικών εσόδων. Μπορούμε με βεβαιότητα να προσδιορίσουμε δύο σημεία στην καμπύλη αυτή, τα οποία παραδόξως καταλήγουν στο ίδιο τελικό ύψος φορολογικών εσόδων. Το πρώτο είναι στην αρχή της καμπύλης όταν ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής είναι μηδέν, οπότε ευλόγως και φορολογικά έσοδα δεν υπάρχουν. Το δεύτερο είναι στο τέλος της καμπύλης, όπου αν κάποιος επιδιώξει να επιβάλει πραγματικό φορολογικό συντελεστή 100%, τα έσοδα πάλι μηδενίζονται. Ο λόγος είναι απλός. Αν το κράτος συλλέγει όλα τα έσοδα από μια δραστηριότητα, τότε κανείς δεν έχει κίνητρο για εργασία και παραγωγή, οπότε έσοδα υπάρχουν μόνο σε περίπτωση δουλοκτητικών κοινωνιών.
Ο Laffer κατά τον αστικό μύθο είχε σχεδιάσει την καμπύλη του σε μια χαρτοπετσέτα. Άραγε που έχουν σχεδιάσει οι κυβερνώντες των τελευταίων ετών τη δική τους φορολογική πολιτική;

Το αυτονόητο αυτό συμπέρασμα οδήγησε στην επόμενη διαπίστωση ότι αν τα φορολογικά έσοδα στην πρώτη φάση της καμπύλης (όταν αρχίζεις να επιβάλεις δηλαδή χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές) ανεβαίνουν, τότε από κάποια στιγμή και πέρα, όταν ο φορολογικός συντελεστής ξεπεράσει ένα όριο τότε θα πρέπει να αρχίσουν και πάλι να κατεβαίνουν, για να μπορέσουν να επανέλθουν στο μηδέν όταν ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής φτάσει στο 100%.

Η καμπύλη αυτή –με απολύτως καλή θεωρητική αιτιολόγηση
- ήταν πρακτικά δύσκολο να επαληθευτεί εμπειρικά, γιατί ακόμα και οι πιο παράλογες κυβερνήσεις απέφευγαν να ανεβάσουν τόσο τους συντελεστές ώστε να καταλήξουν σε απώλεια φορολογικών εσόδων, αλλά και γιατί άλλοι παράγοντες (μαύρη οικονομία κ.λπ.) μείωναν τον πραγματικό φορολογικό συντελεστή, μόλις αυτός ξεπέρναγε κάποια όρια.

Στην Ελλάδα, σε κάποιους κλάδους, με χαρακτηριστικούς αυτούς των προϊόντων καπνού, των καυσίμων και των αλκοολούχων ποτών, οι κυβερνήσεις  των τελευταίων ετών έχουν βαλθεί να προσφέρουν στους οικονομολόγους πεδίο εμπειρικής επιβεβαίωσης της καμπύλης Laffer. Στον κλάδο των ποτών για παράδειγμα, η συνεχής αύξηση της φορολογίας σε συνδυασμό με την κρίση έχει οδηγήσει σε μια μείωση της κατανάλωσης σε όγκο κατά 47%, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, αλλά και στην υποκατάσταση των νόμιμων αλκοολούχων ποτών σε πολύ μεγάλη έκταση με παράνομα. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έκρηξη της (υποτιθέμενης) ιδιοπαραγωγής τσίπουρου, τσικουδιάς, ρακής κ.λπ. με παραγωγή δεκάδων εκατομμύριων λίτρων, τα οποία έχουν βεβαίως ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με τα άλλα αλκοολούχα ποτά, με μια μικρή ουσιώδη διαφορά: Δεν φορολογούνται καθόλου και κυκλοφορούν παράνομα.

Αντίθετα, τα νόμιμα αλκοολούχα (περιλαμβανομένων και των νόμιμων εγχώριων προϊόντων που προαναφέραμε), συρρικνώνονται ιδίως όταν από τη φύση του εμπορίου (εισαγωγές ή ασφυκτικοί φορολογικοί έλεγχοι), δεν μπορούν να αποφύγουν την φορολογία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την συρρίκνωση της συγκεκριμένης αγοράς, αλλά και σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα και στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος, το οποίο επιβαρύνεται από αυτές τις ανωμαλίες. Ο Laffer κατά τον αστικό μύθο είχε σχεδιάσει την καμπύλη του σε μια χαρτοπετσέτα. Άραγε που έχουν σχεδιάσει οι κυβερνώντες των τελευταίων ετών τη δική τους φορολογική πολιτική; 


Marketing Week (T. 1426)
Εστάλη από τον κύριο Γεώργιο Δ.

Σχόλιο ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:

Η υπερφορολόγηση στην Ελλάδα είναι ένα γεγονός, αυτή είναι η βασική αίτια που δεν πέφτουν οι τιμές των Ελληνικών προϊόντων και ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν μειωθεί δραματικά, το κόστος ζωής έχει ανοδική τάση μη λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών.

Πρόσφατα ο υπουργός οικονομικών είχε αναφέρει ότι δεν μπορεί να δεχθεί ότι οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να ζήσουν με 500 ευρώ, αφού με τόσα ζουν οι γονείς του και τα πεθερικά του, γεγονός όμως που δεν αληθεύει καθότι το κόστος ζωής είναι πολύ υψηλότερο για να αποδεχθούμε την θέση του. Ακόμα πιο πρόσφατα ο κύριος Στουρνάρης ανάφερε ότι η φορολόγηση στην Ελλάδα δεν είναι υψηλή, προφανώς και στην μία περίπτωση και στην άλλη δεν του απαντήσαμε να πάρει  ένα κομπιουτεράκι και να μας εξηγήσει πως ζουν οι γονείς του αλλά  και να προσθέσει τα ποσά που αρπάζει το κράτος, εμάς πάντως δεν μας βγαίνουν τα νούμερα, του Στουρνάρη πως του βγαίνουν είναι ένα μεγάλο ερώτημα.  

Καθίστε αναπαυτικά και υπολογίστε:

Α. Σχεδόν 50% του μισθού σας πάει στο ΙΚΑ ή σε οποιαδήποτε άλλο ασφαλιστικό ταμείο και που το ΕΟΠΠΥσας εξαναγκάζει να πληρώσετε από την τσέπη σας τα φάρμακα διαλογής (γεννόσημα, από τριτοκοσμικές χώρες).
Β. Οι φόροι χωρίζονται σε άμεσους και έμμεσους φόρους, από αυτούς έχουμε:
Φόρο ακίνητης περιουσίας,
Φόρο ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης,
Φόροι στον καπνό, στα καύσιμα, στην θέρμανση, στα ποτά που ξεπερνούν το 100% της αρχικής τους τιμής,
Φόρο των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (Ενιαίο Ειδικό Τέλος Ακινήτων),
Φόρο εισοδήματος με κατάργηση των φοροαπαλλαγών,
Φόρο τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων,
Φόρος πολυτελείας κλπ

Και από όλα αυτά ότι περισσέψει το πληρώνουμε στον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) 23% (σχεδόν το 1/4) για κάθε μας αγορά και με λίγο μικρότερο συντελεστή για τα τρόφιμα.

Πραγματοποιήστε τους απαραίτητους υπολογισμούς και πείτε μας αν μένει κάτι στην τσέπη του φορολογούμενου πολίτη. 
Το κράτος μετατράπηκε σε δυνάστη, πλέον δεν είναι συνέταιρος αλλά του αποδίδουμε περισσότερο από το 70% των καθαρών μας εσόδων, αν αυτό δεν είναι υπερφορολόγηση τότε τι είναι; 

Αξιοσημείωτο είναι πως οι νέοι αυξημένοι φόροι επιβάλλονται σε διαρκώς μειούμενα εισοδήματα με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν, αλλά και που το κράτος δεν προσφέρει την παραμικρή ανταπόδοση.

Οι τηλεοράσεις γίνονται (επικίνδυνα) έξυπνες

Οι νέας γενιάς τηλεοράσεις που συνδυάζουν τις ιδιότητες της συμβατικής τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών υπολογιστών μπορούν να μετατραπούν σε ένα είδος Μεγάλου Αδελφού για τους κατόχους τους
Οι τηλεοράσεις γίνονται (επικίνδυνα) έξυπνες

Λειτουργώντας (και) ως υπολογιστής με πρόσβαση στο Internet, η τηλεόραση αυτόματα αποκτά και τις διάφορες όχι και τόσο ευχάριστες παρενέργειες των συμβατικών υπολογιστών και της online δραστηριότητας. Ετσι οι νέες «έξυπνες» τηλεοράσεις καταγράφουν τις προτιμήσεις των κατόχων τους και τα δεδομένα αποστέλλονται στη βιομηχανία του μάρκετινγκ, η οποία φροντίζει να αποστέλλει στην κάθε συσκευή προσωποποιημένα διαφημιστικά μηνύματα. Διαφημίσεις, δηλαδή, που να ταιριάζουν στο εμπορικό και καταναλωτικό προφίλ του κατόχου της τηλεόρασης το οποίο φτιάχνεται από τις εταιρείες βάσει των τηλεοπτικών  προτιμήσεών του και όχι μόνο...

Big Brother TV

Πριν από λίγες ημέρες ο Τζέισον Χάντλεϊ, ένας βρετανός σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα πληροφορικής και υπολογιστών,  έγινε ένα από τα πρώτα επώνυμα θύματα αυτής της εξέλιξης. Ο Χάντλεϊ παραξενεύτηκε όταν κάποια στιγμή αντιλήφθηκε ότι έβλεπε συνεχώς συγκεκριμένες διαφημίσεις κατά τη διάρκεια σχετικών με τα εν λόγω διαφημιζόμενα προϊόντα εκπομπών που έβλεπε. Ως άριστος γνώστης των υπολογιστών συνέδεσε την τηλεόρασή του με έναν φορητό υπολογιστή και κατέγραφε σε αυτόν τα δεδομένα που έστελνε στους ιντερνετικούς διακομιστές η τηλεοπτική  συσκευή του.

Εκπληκτος διαπίστωσε ότι η τηλεόρασή του δεν κατέγραφε απλά τις εκπομπές που εκείνος παρακολουθούσε αλλά κατέγραφε κυριολεκτικά κάθε κουμπί που πατούσε στο τηλεκοντρόλ και στη συνέχεια έστελνε όλα τα δεδομένα στα κεντρικά γραφεία της κατασκευάστριας εταιρείας της τηλεόρασής του. Επιπλέον η τηλεόραση μετέδιδε στην εταιρεία και το περιεχόμενο του σκληρού της δίσκου στο οποίο οι κάτοχοι συνήθως αποθηκεύουν όχι μόνο τηλεοπτικές εκπομπές αλλά και διαφόρων ειδών άλλα αρχεία. Στην προκειμένη περίπτωση ο Χάντλεϊ είχε αποθηκεύσει στον σκληρό δίσκο της τηλεόρασής του ταινίες αλλά και οικογενειακά βίντεο και φωτογραφίες του. Ολα αυτά κατέληξαν στα αρχεία της κατασκευάστριας εταιρείας. Μάλιστα όλα τα δεδομένα συνέχισαν να αποστέλλονται στην εταιρεία ακόμη και όταν ο Χάντλεϊ απενεργοποίησε τη σχετική δυνατότητα της συσκευής!

Εκτός όμως από την καταγραφή των δεδομένων, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, όπως συμβαίνει με τους υπολογιστές αλλά και κάθε άλλη συσκευή που συνδέεται με το Internet, έτσι και οι τηλεοράσεις που έχουν αυτή τη δυνατότητα ενέχουν ταυτόχρονα και τους ίδιους κινδύνους. Μπορεί, π.χ., κάποιος να αποκτήσει τον έλεγχό τους από μακριά ή η συσκευή να μολυνθεί από κάποιον ιό.

Τηλε-κατάσκοπος

Πριν από λίγο καιρό η εταιρεία ReVuln, που εδρεύει στη Μάλτα, ανακοίνωσε ότι οι τεχνικοί της λειτουργώντας ως χάκερ κατάφεραν να αποκτήσουν τον έλεγχο μιας τηλεόρασης που κυκλοφορεί στην αγορά και διαθέτει σκληρό δίσκο, μικρόφωνα και κάμερα. Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, αν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο θα μπορεί να παρακολουθεί - εν αγνοία τους φυσικά - τους κατόχους της συσκευής. Θα βλέπει και θα ακούει τι συμβαίνει στον χώρο όπου είναι εγκατεστημένη η τηλεόραση, ενώ επίσης θα μπορεί να αποκτήσει τα δεδομένα που είναι καταχωρισμένα στον σκληρό δίσκο της. Προφανώς η πλειονότητα των έξυπνων τηλεοράσεων που εμφανίζονται θα είναι... ευάλωτες και πιο εύκολα ή πιο δύσκολα θα γίνονται κτήμα κακόβουλων ατόμων.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 29 Νοεμβρίου 2013






Έρχονται δραματικές ανατροπές στα media

ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ(Έρχονται δραματικές ανατροπές στα media)Η πελατειακή σχέση τραπεζών-media έχει εισέλθει στο στόχαστρο της Τρόικας, η οποία απαιτεί οι τράπεζες να περιορίσουν αισθητά την έκθεσή τους στον κλάδο των ΜΜΕ, μετά την τραγική εικόνα που εμφάνισαν οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου στο α΄εξάμηνο του 2013 και που δείχνουν πως δεν βγαίνουν. Εµφάνισαν ζηµιές που ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ, µε τραπεζικό δανεισµό πάνω από 550 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 800 εκατ. ευρώ. 

Στο νέο αυτό πλαίσιο, το SECRET των «Παραπολιτικών» αποδίδει και το «πάγωµα» οµολογιακού δανείου ύψους 10 εκατ. ευρώ για λογαριασμό μεγάλου ομίλου. Η εμπλοκή της Τρόικας θα δυσκολέψει δραματικά τη σχέση ΜΜΕ, κυβέρνησης και τραπεζιτών, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι οι εξελίξεις στο χώρο θα είναι καταιγιστικές μόλις σταματήσει να ρέει ο κρουνός του χρήματος.
Η εικόνα καταγράφεται ως εξής:

ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ (Mega Channel): το α’ εξάµηνο του 2013 πραγµατοποίησε τζίρο 42,12 εκατ. (έναντι 47,87 εκατ. το 2012) και κατέγραψε ζηµιές 12,38 εκατ. (έναντι 8,7 εκατ. το αντίστοιχο διάστηµα του 2012). Ο τραπεζικός δανεισµός της είναι 129 εκατ. και οι συνολικές υποχρεώσεις 194 εκατ. ευρώ.
«ΠΗΓΑΣΟΣ»: Εµφανίζει κύκλο εργασιών 40,79 εκατ., ζηµιές 14,77 εκατ. και τραπεζικό δανεισµό 170 εκατ., µε συνολικές υποχρεώσεις 213 εκατ. ευρώ.
«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»: Ο όμιλος πραγµατοποίησε 32,5 εκατ. τζίρο και εµφάνισε 9,84 εκατ. ζηµιές, 92,8 εκατ. τραπεζικό δανεισµό και 144,4 εκατ. ευρώ συνολικές υποχρεώσεις.
∆ΟΛ: είχε κύκλο εργασιών 44,8 εκατ. ευρώ και ζηµιές 14 εκατ., ενώ ο τραπεζικός δανεισµός του διαµορφώνεται στο αστρονοµικό ποσό των 135 εκατ. και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 193,98 εκατ. ευρώ.
ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚ∆ΟΣΕΙΣ: έχουν τζίρο 28,27 εκατ., κέρδη 656.000 ευρώ, τραπεζικό δανεισµό 32,5 εκατ. και συνολικές υποχρεώσεις 39,6 εκατ.
«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»: έκλεισε το εξάµηνο µε ζηµιές 1,288 εκατ. ευρώ και τζίρο 4,2 εκατ. ευρώ, έναντι 6,3 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρσι.

Σχόλιο ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:

Δυστυχώς οι τραπεζίτες και οι πολυεθνικές είναι οι μέτοχοι των μεγάλων καναλιών, έτσι τουλάχιστον θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τις δικές τους εταιρείες ΜΜΕ, ενώ οι υπόλοιπες θα ψοφήσουν από τα χρέη και την έλλειψη ρευστότητας. Φαίνεται η Τρόικα φιμώνει με αυτό τον τρόπο τα μη ελεγχόμενα από τις τράπεζες ΜΜΕ. Ενισχύοντας την εξάσκηση προπαγάνδας από τα μεγάλα κανάλια.
Σχετικό δημοσίευμα για τους μετόχους των μεγάλων καναλιών:

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ.

Ο ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ Μια γενιά αθώων, θυσία στον εμφύλιο


Καμπανάκι χτυπούν με δραματικό τρόπο τα Ηνωμένα Εθνη, προειδοποιώντας ότι ο πόλεμος στη Συρία δημιουργεί μια χαμένη γενιά κατεστραμμένων παιδιών, που θα εξελιχθεί σε ανοιχτή, για χρόνια, πληγή. 

1.100.000 είναι τα προσφυγόπουλα από τη Συρία
1.100.000 είναι τα προσφυγόπουλα από τη Συρία Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, που βασανίζονται από έντονα αισθήματα απομόνωσης και ανασφάλειας, στερούνται εκπαίδευσης, υποχρεώνονται να εργαστούν για να συντηρήσουν εκείνα την οικογένειά τους και το «σπίτι» τους δεν είναι συχνά κάτι παραπάνω από ένα πρόχειρο καταφύγιο ή μια σκηνή.
Ερευνα που έγινε από τα Ηνωμένα Εθνη για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών σε στρατόπεδα στον Λίβανο και την Ιορδανία, δείχνει ότι τα παιδιά πρόσφυγες του συριακού εμφυλίου επιβιώνουν στα όρια της αντοχής τους φυσικά και ψυχικά, τραυματισμένα για πάντα από έναν ανηλεή πόλεμο, που έχει βίαια κλέψει την αθωότητά τους. 

Χριστούγεννα στη φυλακή για Γιάννο και Μαντέλη;

Χριστούγεννα στη φυλακή για Γιάννο και Μαντέλη; Οι δύο πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Σημίτη θα καθίσουν στο... σκαμνί εντός του Δεκεμβρίου - «Πόθεν έσχες» και υποβρύχια «καίνε» τον Παπαντωνίου, ενώ οι μίζες της Siemens απειλούν να στείλουν τον Μαντέλη πίσω από τα κάγκελα. 
 
Με την χώρα να βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα μέτρα και το λαό να στενάζει κάτω τα βάρβαρα Μνημόνια, δικαστικές υποθέσεις πρώην υπουργών λιμνάζουν επί χρόνια. Οι άνθρωποι που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το σημερινό κατάντημα της χώρας παραμένουν ελεύθεροι και η οργή του λαού ξεχειλίζει.
Οι υποθέσεις του Γιάννου Παπαντωνίου και του Τάσου Μαντέλη προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό, ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι επιτέλους οι δύο πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Σημίτη θα καθίσουν στο... σκαμνί!

Το τελευταίο άρθρο της Ελίνας ήταν για την Ελλάδα. Καλό ταξίδι στους ουρανούς Ελίνα...

Μια συνεργάτης του ιστολογίου Ινφογνώμων Πολιτικά "έφυγε" πρόωρα από την ζωή...

Ας διαβάσουμε το τελευταίο της άρθρο και λίγα λόγια για την ζωή της: 

Το ξένο ή το ελληνικό;

της Ελίνας Γαληνού

Είναι γεγονός ότι η ξενομανία επηρέασε πολύ τους Ελληνες, όσον αφορά την καταναλωτική τους συμπεριφορά. Τα εισαγόμενα προϊόντα κέρδισαν πολύ εύκολα έδαφος και κατέκτησαν την αγορά μας, ανεβάζοντας στα ύψη τις εισαγωγές.

Οι σειρήνες της διαφήμισης και του life-style, δελέασαν τα ελληνικά γούστα και μάλλον...μας έκαναν να ξεχάσουμε ότι οι εισαγωγές συνιστούν αρνητικό οικονομικό μέγεθος για τον προϋπολογισμό. Τώρα που χρεωκοπήσαμε, ίσως σκεφτούμε να κοιτάξουμε πόσα πληρώνουμε κάθε χρόνο για το σύνολο των εισαγομένων προϊόντων ως σύνολο ή επιμερισμένα για κάθε νοικοκυριό, οπότε θα καταλάβουμε...

"ΥΠΕΞ" ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΜΟΣΧΑΣ Συνέντευξη-σοκ: "Θέλουν να εξαφανίσουν τους αυτόχθονες πληθυσμούς της Ευρώπης"

Συνέντευξη στην γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» παραχώρησε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, πρακτικά ο "υπουργός Εξωτερικών" του Πατριαρχείου της Μόσχας και σύμβουλος του προέδρου Β. Πούτιν.
 
Και τα όσα λέει είναι πραγματικά συγκλονιστικά, αφού καταδεικνύει ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του Χριστιανισμού, είτε των Ελληνορθοδόξων (διαβάστε πώς υπερασπίζεται την Ελληνορθόδοξη πίστη που δοκιμάζεται από την unia στην Ουκρανία) είτε των Καθολικών, είναι οι νεοταξικές πολιτικές ισοπέδωσης των πάντων.
 
Η συνέντευξη δόθηκε πριν από την επίσκεψη Πούτιν στην Αγία Έδρα και τα όσα λέει ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας περιγράφουν ακριβώς τα σημεία επάνω στα οποία θα δοθεί η μεγάλη πνευματική μάχη για την διατήρηση ή την κατάργηση της χριστιανικής θρησκείας στον πλανήτη, ανεξαρτήτως δογμάτων.

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ (30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

«Ο άγιος Ανδρέας ήταν από την πόλη της Βηθσαϊδά, υιός κάποιου Εβραίου Ιωνά και αδελφός του Πέτρου του αποστόλου και κορυφαίου των μαθητών του Χριστού. 
 
Αυτός προηγουμένως μαθήτευσε στον Πρόδρομο και Βαπτιστή Ιωάννη, κι έπειτα, όταν άκουσε από τον διδάσκαλό του, που δακτυλοδεικτούσε τον Ιησού,  το, Ίδε ο αμνός του Θεού, τον άφησε και ακολούθησε τον Χριστό. Είπε και στον Πέτρο το, Ευρήκαμεν Ιησούν τον από Ναζαρέτ, και αποσπάστηκε στην αγάπη του Χριστού. 
 
Και πολλά άλλα είναι γραμμένα γι’  αυτόν στη θεόπνευστη Γραφή. Αυτός λοιπόν με τον τρόπο αυτό  ακολούθησε τον Χριστό. Μετά την Ανάληψη Εκείνου, για τον κάθε απόστολο κληρώθηκε και διαφορετική χώρα. 
Στον πρωτόκλητο έτυχε η χώρα των Βιθυνών και ο Εύξεινος Πόντος, τα μέρη της Προποντίδας, μαζί με τη Χαλκηδόνα και το Βυζάντιο και τη Θράκη και τη Μακεδονία, που έφθαναν μέχρι τον Ίστρο ποταμό, η Θεσσαλία και η Ελλάδα και τα μέρη της Αχαΐας. Αλλά και η Αμινσός, η Τραπεζούντα, η Ηράκλεια και η Άμαστρις. Αυτές τις χώρες δεν τις πέρασε, σαν λόγια που χάνονται, αλλά σε κάθε πόλη υπέστη πολλές δυσκολίες, συνάντησε πολλές δυσχέρειες, μολονότι με τη βοήθεια του Χριστού τις ξεπερνούσε όλες. Θα θυμηθούμε το τι πέρασε σε μία πόλη, αφήνοντας τις άλλες στους γνώστες του έργου του.