Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Bundesbank : Τα μετρητά παραμένουν το πιο δημοφιλές μέσο πληρωμών.



Όπως και στο παρελθόν, οι Γερμανοί καταναλωτές προτιμούν να πληρώνουν για το μεγαλύτερο μέρος των αγορών τους με μετρητά. Αυτό αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα της Bundesbank του 2017 σχετικά με τη "συμπεριφορά πληρωμών στη Γερμανία". Κατά την παρουσίαση της έρευνας το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Φρανκφούρτης Carl-Ludwig Thiele ανέφερε ότι «τα μετρητά παραμένουν το πιο δημοφιλές μέσο πληρωμών στη Γερμανία», προσθέτοντας ότι οι μορφές πληρωμής χωρίς μετρητά σταθερά κερδίζουν έδαφος.

Η Bundesbank διεξάγει έρευνα σχετικά με τη "συμπεριφορά πληρωμών στη Γερμανία" κάθε τρία χρόνια από το 2008. Σκοπός της είναι να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο τα νοικοκυριά χρησιμοποιούν τις πληρωμές με και χωρίς μετρητά κατά την πραγματοποίηση των αγορών τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Γερμανοί καταναλωτές έχουν κατά μέσο όρο 107 
 στα πορτοφόλια τους, συμπεριλαμβανομένων περίπου 6 € σε κέρματα.


Συνεπώς, το ποσό των μετρητών που έχουν κατ'ατομο έχει αλλάξει ελάχιστα από τότε που ξεκίνησε η έρευνα το 2008. Τότε, οι ερωτηθέντες βρέθηκε να κουβαλούν κατά μέσο όρο 118 €, συμπεριλαμβανομένων 7 € σε κέρματα.Τα μικρά ποσά σχεδόν πάντα εξοφλούνται με μετρητά. 

Το 2017, οι καταναλωτές εξόφλησαν περίπου τα τρία τέταρτα των πληρωμών (74%) τους, χρησιμοποιώντας χαρτονομίσματα και κέρματα. 5% χαμηλότερο από το ποσοστό του 2014. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι περισσότερες αγορές αξίας μέχρι 50 € συνέχισαν να εξοφλούνται με μετρητά, ενώ με μετρητά πληρώθηκαν μικροποσά μέχρι 5 € στο 96% των περιπτώσεων. Αντιθέτως, περίπου μία στις πέντε αγορές (19%) πληρώθηκαν με τη χρήση καρτών όπως το girocard.


Η έρευνα αποκαλύπτει ότι, από σε όρους όγκου συναλλαγών, το μερίδιο των πληρωμών με μετρητά έπεσε κάτω από το 50% για πρώτη φορά από την έναρξη της έρευνας. Σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του 2014, το ποσοστό των πληρωμών που έγιναν με μετρητά μειώθηκε από περισσότερο από 53%, σε λιγότερο από 48%, ενώ η χρήση χρεωστικών καρτών, όπως η girocard, έχει αυξηθεί. Σε σύγκριση με το επίπεδο του 2015, το μερίδιο των πληρωμών με χρεωστικές κάρτες αυξήθηκε κατά σχεδόν 6 %, φτάνοντας το 35% το 2017. Οι πιστωτικές κάρτες χρησιμοποιήθηκαν επίσης πιο συχνά από ό,τι στο παρελθόν, κυρίως για μεγαλύτερα ποσά κατά μέσο όρο 81 € Ωστόσο, οι πληρωμές με πιστωτικές κάρτες εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5% του συνολικού όγκου συναλλαγών.

Νέες μέθοδοι πληρωμής σε άνοδο
 


Σύμφωνα με την έρευνα, και παρά τη συνολική χρήση τους σε περιορισμένο βαθμό, σημειώθηκε άνοδος στις πληρωμές με κάρτες ανέπαφων συναλλαγών, οι οποίες, ως ποσοστό του συνόλου, αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε πάνω από 1%. Εάν πρόκειται να επεκταθούν αυτού του είδους οι συναλλαγές, ο κ. Thiele πιστεύει ότι όλα τα πιστωτικά ιδρύματα θα χρειαστεί να εκδώσουν κάρτες ανέπαφων συναλλαγών και το επίπεδο αποδοχής τους μεταξύ των λιανοπωλητών θα πρέπει να βελτιωθεί. 

Τα διαδικτυακά συστήματα πληρωμών, όπως το PayPal, έχουν πλέον γίνει ένα καθιερωμένο μέσο ηλεκτρονικών αγορών. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 2017, αυτές οι πλατφόρμες επέκτειναν το μερίδιο του συνολικού όγκου των πληρωμών τους σε σχεδόν 4%. Όσον αφορά τον αριθμό των συναλλαγών, το μερίδιο των διαδικτυακών πληρωμών διαμορφώθηκε στο 2%, με το 44% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι έκαναν χρήση των συστημάτων αυτών, μιας και δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις χωρίς κόστος.

Πλειοψηφία κατά της κατάργησης των μετρητών
 


Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (88%) εξέφρασε την αμετάβλητη προτίμησή τους για τις πληρωμές σε μετρητά, τόσο τώρα όσο και στο μέλλον, απορρίπτοντας έντονα την ιδέα της κατάργησης των μετρητών ή του περιορισμού της χρήσης τους. Σε αυτό το πλαίσιο, το 96% φοβάται ότι, ελλείψει μετρητών, ορισμένες ομάδες στην κοινωνία, για παράδειγμα οι ηλικιωμένοι, θα δυσκολευτούν να πραγματοποιήσουν πληρωμές. Η συντριπτική πλειονότητα θεωρεί επίσης τα μετρητά ως σημαντικό παράγοντα στον έλεγχο των προσωπικών δαπανών και στη διατήρηση της ανωνυμίας. Σύμφωνα με την έρευνα, τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες πίστευαν ότι η κατάργηση των μετρητών θα τους περιόριζε, θα τους κατέστειλε σε μεγάλο βαθμό. 

Και οι τέσσερις έρευνες σχετικά με τη συμπεριφορά πληρωμών που διενεργήθηκαν μέχρι τώρα (εννοεί το 2008, 2011, 2014, 2017) δείχνουν ότι η συνολική ικανοποίηση με τις κλασσικές μεθόδους πληρωμής είναι υψηλή. Παρόλα αυτά, η πιο πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει υψηλούς ρυθμούς αυξησης για συστήματα πληρωμών τελευταίας τεχνολογίας όπως οι ανέπαφες πληρωμές με κάρτα. Οι νέοι καταναλωτές, ειδικότερα, αναζητούν εναλλακτικές λύσεις έναντι των κλασικών μέσων πληρωμής. Συνολικά, το 15% των ερωτηθέντων μπορεί να φανταστεί ότι έχει τον τρεχούμενο λογαριασμό του, για παράδειγμα, σε έναν πάροχο διαδικτύου και όχι σε μια τράπεζα ή μια άμεση τράπεζα. Μεταξύ της ηλικιακής ομάδας 18 έως 24, περίπου ένας στους τέσσερις από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι θα ήθελαν να είναι σε θέση να στείλουν χρήματα σε φίλους και γνωστούς με τη χρήση των κινητών τους τηλεφώνων με έναν απλό, εύκολο στη χρήση τρόπο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)