Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Capital Economics: Τι θα οδηγήσει στο σκάσιμο της φούσκας του Bitcoin

Η ανακοίνωση της Νότιας Κορέας ότι σκοπεύει να απαγορεύσει τα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων συνέπεσε με φήμες ότι η Κίνα σκοπεύει να επιβάλει πλήρη απαγόρευση της έκδοσης Bitcoin, σύμφωνα με την Capital Economics. Θα μπορούσε αυτό το νέο κύμα ρυθμιστικής πίεσης να είναι η σκανδάλη που τελικά θα σκάσει τη φούσκα του Bitcoin;

Μετά το εντυπωσιακό ράλι του περασμένου έτους, το Bitcoin ξεκίνησε το 2018 με αναταράξεις. Η κίνηση της Νότιας Κορέας έχει προκληθεί από αναφορές φοροδιαφυγής από διάφορα μεγάλα χρηματιστήρια. Και το σχέδιο της Κίνας για απαγόρευση ή τουλάχιστον αυστηρό περιορισμό της έκδοσης έρχεται εν μέσω εικασιών ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας ανησυχεί όλο και περισσότερο για τις επιπτώσεις του Bitcoin στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και το περιβάλλον.

Αυτό έχει σαφώς κλονίσει τους επενδυτές. Και είναι κατανοητό, σημειώνει η C.E. Η Νότια Κορέα έχει μερικά από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, οπότε η απαγόρευση αναμένεται να διαταράξει τις συναλλαγές Bitcoin. Και σύμφωνα με αναφορές, η πλειονότητα των εκδόσεων Bitcoin συμβαίνει στην Κίνα.

Εάν το Bitcoin δεν εκδίδεται, οι συναλλαγές δεν εγκρίνονται και δεν παράγονται νέα Bitcoins, κάτι το οποίο θα μπορούσε να βραχυκυκλώσει ολόκληρο το σύστημα. Αυτό θα μπορούσε να φέρει χάος στην κοινότητα του Bitcoin. Η αβεβαιότητα που δημιούργησε αυτή η είδηση έχει οδηγήσει σε σχεδόν 30% πτώση της τιμής του Bitcoin έναντι του δολαρίου από τις 5 Ιανουαρίου.

Είναι αλήθεια ότι το κρυπτονόμισμα έχει ξεπεράσει παρεμφερή εμπόδια στο παρελθόν. Όταν η Κίνα ανακοίνωσε την απαγόρευση των συναλλαγών τον περασμένο Σεπτέμβριο, υπήρχε φόβος ότι αυτό θα μπορούσε να σημάνει το τέλος για το ψηφιακό νόμισμα. Αν και το νόμισμα υποχώρησε κατά 30%, σύντομα το άφησε πίσω του και συνέχισε να σημειώνει ρεκόρ σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Και το trading απλώς μεταφέρθηκε αλλού. Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία έγιναν νέοι κύριοι εμπορικοί κόμβοι. Είναι εξίσου πιθανό ότι αυτό θα συμβεί και πάλι, με τις συναλλαγές να μετακινούνται σε μια περιοχή με λιγότερη ρυθμιστική πίεση.

Εάν η Κίνα απαγορεύσει την έκδοση Bitcoin, αυτή πιθανότατα θα μεταναστεύσει επίσης. Οι δεξαμενές έκδοσης Bitcoin ανακοίνωσαν ότι ήδη προετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την Κίνα δεδομένης της προοπτικής της πλήρους απαγόρευσης.

Ωστόσο, όσο πιο διαδεδομένο γίνεται το Bitcoin, τόσο πιο πιθανό είναι να επιβληθούν αυστηρότεροι κανονισμοί. Πράγματι, οι ρυθμιστικές αρχές κλίνουν προς το να αναγκάσουν τους traders να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους. Οποιοδήποτε σχέδιο που μειώνει την ανωνυμία των συναλλαγών Bitcoin θα μπορούσε να αποβάλει μεγάλο μέρος της ελκυστικότητας των κρυπτονομισμάτων.

Και δεδομένης της δυνατότητας του Bitcoin να διαταράξει τη λειτουργία της νομισματικής πολιτικής και την απειλή που θέτει στην είσπραξη φόρων, οι αρχές πιθανότατα θα θέλουν να γίνουν ακόμα πιο σκληρές. Ενώ το Bitcoin έχει ξεπεράσει τα προηγούμενα ρυθμιστικά εμπόδια, δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει μια μεγαλύτερη καταστολή.

Ακόμα κι αν οι πιο αυστηρές ρυθμίσεις δεν οδηγήσουν στο σκάσιμο της φούσκα, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να το κάνουν, όπως σημειώνει η Capital Economics.

Ωστόσο, όπως τονίζει, είναι απίθανο το σκάσιμο της φούσκας να προκαλέσει σοκ στις ευρύτερες χρηματοπιστωτικές αγορές. Το Bitcoin δεν είναι αρκετά μεγάλο ή αρκετά συνδεδεμένο με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να αποτελέσει μια μεγάλη ανησυχία.

Ελευθερία Κούρταλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)