Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Ραγδαίες εξελίξεις: Ποινική δίωξη κατά Παπασταύρου για τη λίστα Λαγκάρντ

Για απόπειρα απάτης σε βάρος του ελληνικού δημοσίου

Ραγδαίες εξελίξεις: Ποινική δίωξη κατά Παπασταύρου για τη λίστα ΛαγκάρντΠοινικά υπόλογος σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» βρίσκεται πλέον ο Σταύρος Παπασταύρου, άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Κατόπιν σχετικής έρευνας που διενεργήθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε κατά του Σταύρου Παπασταύρου ποινική δίωξη για απόπειρα απάτης σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, ενώ για άμεση συνέργεια στην απόπειρα απάτης διώκεται ο ελληνοισραηλινός επιχειρηματίας Σάμπι Μιωνή. Καθοριστικά για την εξέλιξη της έρευνας υπήρξαν τα αιτήματα δικαστικής
συνδρομής που υποβλήθηκαν και φέρονται να καταγράφουν τις σχέσεις μεταξύ των δυο κατηγορούμενων, οι οποίοι πρόκειται να κληθούν σύντομα σε απολογία από τον ανακριτή.
Η προκαταρκτική εξέταση ξεκίνησε μετά τον εντοπισμό λογαριασμού ύψους σχεδόν 5,4 εκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα HSBC στο πλαίσιο της έρευνας για τη λίστα Λαγκάρντ. Από την έρευνα προέκυψε ότι η υπεράκτια εταιρεία Stabri Limited με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να μην καταβληθεί ο φόρος που είχε καταλογιστεί για το έτος 2007 στον κ. Παπασταύρου και στους γονείς του που εμφανίζονταν ως συνδικαιούχοι του επίμαχου λογαριασμού. Ο κ. Παπασταύρου έχει υποστηρίξει ότι ο λογαριασμός στην τράπεζα HSBC ανήκει στην εταιρεία Stabri Limited της οποίας μόνος ιδιοκτήτης είναι ο επιχειρηματίας, ενώ σύμφωνα με την αναλυτική κίνηση του λογαριασμού η οποία κατατέθηκε στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα από τον ίδιο τον Σάμπι Μιωνή ήταν αποταμιευτικός χωρίς να πραγματοποιείται καμία ανάληψη από τον κ. Παπασταύρου. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Παπασταύρου όταν έκλεισε ο λογαριασμός τον Ιούνιο 2011 όλα τα χρήματα επιστράφηκαν στον επιχειρηματία.
Η κατηγορία σε βάρος πρώην στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά συνδέεται ειδικότερα με τον αναλογούντα φόρο ύψους 460.000 ευρώ που φέρεται ότι προσπάθησε να μην καταβάλλει για το 2007 ο ίδιος αλλά και η μητέρα του.
Αν και το σκέλος της φοροδιαφυγής για το οποίο ο κ. Παπασταύρου είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις στους οικονομικούς εισαγγελείς με την καταβολή των φόρων αρχειοθετήθηκε, σκέλος αυτής της υπόθεσης παρέμεινε στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας η οποία κατέληξε στην άσκηση των ποινικών διώξεων.
Πάντως ο ίδιος ο κ. Παπασταύρου, σε παλαιότερη ανακοίνωση του, αναφερόμενος στα στοιχεία από τις Παρθένους Νήσους, απαντούσε ότι ο ίδιος είναι εμπιστευματούχος της εταιρίας και για το λόγο αυτό η αλληλογραφία είναι στο όνομά του, επιμένοντας ότι “οποιαδήποτε αλληλογραφία ή ενέργεια, γινόταν πάντα για λογαριασμό του πραγματικού δικαιούχου της ως άνω εταιρίας επιχειρηματία και κατά τον τρόπο που προβλέπει ο θεσμός της εμπίστευσης (trust)”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)