Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Νέα κομπίνα κυβέρνησης και δανειστών.



“ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ” ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ…


Απο τη μια η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και απο την άλλη η μείωση των επιτοκίων των Ελληνικών ομολόγων δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι η Ελληνική οικονομία πάει προς το καλύτερο. 

Φυσικά, το ύψος δανεισμού είναι μια απο τις παραμέτρους που αφορούν την βιωσιμότητα του χρέους αλλά η πτώση των επιτοκίων αφορά την δευτερογενή αγορά και δεν έχει σχέση με το επιτόκιο που θα πάρει η Ελλάδα μελλοντικά απο τις αγορές και την κάλυψη τους.

2-3 μέρες πρίν την αναβάθμιση του κώλου της S&P έγιναν “άγνωστο γιατί” αθρώες πωλήσεις Ελληνικών ομολόγων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση των επιτοκίων. Πρόκειται για εσκεμμένη κίνηση των τραπεζών και των funds και φανερώνει το μέγεθος της διαπλοκής στην οποία συμμετέχει η κυβέρνηση.

Για να πέσουν τα επιτόκια υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί. Ένας π.χ. είναι να μη χρειάζεται χρήματα μια χώρα για ανάπτυξη. Ένας άλλος λόγος είναι να πωληθούν ομόλογα στη δευτερογενή αγορά απο έλλειψη εμπιστοσύνης στην οικονομία της Ελλάδας. Αν ακούτε κάτι άλλο απο τους πεπέδες της διαπλοκής είναι ένα ακόμη πληρωμένο παραμύθι.
Ας δούμε αναλυτικά τι συνέβη (δεδομένα απο εδώ).
  • Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων το διετές ομόλογο λήξης 2019 εκδόθηκε στα 99,13 λεπτά του ευρώ το 2014 και χθες βρέθηκε στα 104,15 λεπτά με μέση απόδοση το 1,45%. Σήμερα ωστόσο κινείται στο 1,7%.
  • Το νέο πενταετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 βρέθηκε χθες να καταγράφει μέση τιμή στα 104,08 λεπτά και μέση απόδοση στο 3,39%. Σήμερα διαπραγματεύεται με απόδοση 3,45%, όταν το συγκεκριμένο χρεόγραφο εκδόθηκε τον προηγούμενο Ιούλιο με απόδοση 4,625%.
  • Από τα νέα ομόλογα που προέκυψαν από την ανταλλαγή χρέους (swap) της 28ης Νοεμβρίου 2017 το εξαετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 είχε χθες μέση τιμή 99,70 λεπτά του ευρώ και απόδοση 3,57%, επίπεδα που κρατά και σήμερα.
  • Το δεκαετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 είχε μέση τιμή 97,95 λεπτά και απόδοση 4%, ενώ σήμερα σημειώνει απόδοση 3,9%.
  • Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 είχε μέση τιμή 94,60 λεπτά του ευρώ και απόδοση 4,40%. Σήμερα σημειώνει απόδοση 4,47%.
  • Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 είχε μέση τιμή 93,23 λεπτά και απόδοση 4,54, επίπεδα που διατηρεί και σήμερα.
  • Τέλος, το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 παρουσίασε μέση τιμή 93,33 λεπτά και απόδοση 4,67% και σήμερα διαπραγματεύεται στα 4,60%.
Παρατηρείστε σε πόσα ομόλογα η τιμή έπεσε κάτω απο 100 για να βρεθούν αγοραστές. Αυτό σημαίνει, πως η αγορά έχει άλλες απόψεις απο τον Τσίπρα και τους φίλους του στις ΗΠΑ. Πρόκειται για μια φούσκα που έσπασε για να ξαναφουσκώσει με στόχο τις μετοχές στο ΧΑ. Μη νομίζετε ότι μόνο ο Σημίτης έπαιξε κόλπα στο Χρηματιστήριο.

Γράφτηκε απο τα ΜΜΕ, ότι “οι Ελληνικές Τράπεζες απελευθερώθηκαν απο τον ELA” γιατί πλέον έχουν ρευστότητα. Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν χρωστούν στον ELA πολλά δίς ευρώ ή ότι δεν έχουν κόκκινα δάνεια. Το μόνο που σημαίνει είναι ότι σταμάτησαν να παίρνουν δάνεια μέσω ELA. Τα ελεγχόμενα ΜΜΕ προτίμησαν να σας κρύψουν και εδώ την αλήθεια.

Πάνω απο 100 δις ευρώ είναι τα χρέη προς το δημόσιο (55% ΑΕΠ), ποσό διπλάσιο απο τα φορολογικά έσοδα του 2016 ενώ η φοροδιαφυγή απο ΦΠΑ ανέρχεται στα 6 δις ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt.

Αν και αυτά περάσουν στο χρέος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα χρειασθεί μεγαλύτερο “μαξιλάρι” απο τα 19 δις ευρώ ο Τσίπρας για να βγάλει τη χρονιά. Πρόκειται για μεγάλο κόλπο.

Να λοιπόν ποιοί παράγουν τα fake news. H κυβέρνηση και οι καλοπληρωμένοι πεπέδες των ΜΜΕ, που την έχουν δεί τελευταία και πολύ μεγάλοι “πατριώτες”. Κατά τα άλλα. οι τράπεζες άκουσα ότι συνεχίζουν να δίνουν και πάλι πολύχρονα μεγάλα δάνεια σε ετοιμοθάνατους. Δεν μπορεί η ΕΚΤ να μη ξέρει κάτι.

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑΠΙΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΣΙΛΑΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ; ΤΟ ΑΛΛΟ ΤΡΙΜΗΝΟ;





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)