Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Δράμας Παύλος στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: «Εθνική μειοδοσία αν δοθεί το όνομα Μακεδονία»



Την πεποίθησή του ότι το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι εθνικό και πρέπει να ακουστεί η άποψη όλων εκφράζει μέσα από το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος που παράλληλα τονίζει πως θα πρόκειται για «εθνική μειοδοσία αν υπάρχει ο όρος Μακεδονία» στη συμφωνία για το όνομα.

Ο Σεβασμιώτατος εκφράζει παράλληλα την άποψή του για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης τονίζοντας πως θα έπρεπε οι διοργανωτές να έρθουν σε επικοινωνία με τους Μητροπολίτες της Βορείου Ελλάδος, καθώς δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση.
Αναλυτικά όσα είπε στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ:
– Σεβασμιώτατε, σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων. Πως κρίνετε τις κινήσεις στο θέμα;
«Θέλω να πιστεύω πως η υπεύθυνη ελληνική κυβέρνηση θα πράξει αυτό το οποίο οφείλει. Να διασφαλίσει δηλαδή τα εθνικά μας δίκαια όσον αγορά την περίπτωση των Σκοπίων. Θα πρόκειται για εθνική μειοδοσία αν συμφωνήσουμε σε μια
ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Το όνομα είναι και η ταυτότητα του κάθε ανθρώπου. Το ομολογούν και οι νηφαλίως σκεπτόμενοι.
Αυτό που έχουμε αντιληφθεί είναι οι γεωπολιτικοί παράγοντες που θέλουν να δοθεί λύση στο ζήτημα. Αυτή όμως θα πρέπει να είναι σύμφωνη με την αλήθεια, με την ιστορία της γεωγραφικής αυτής περιοχής».
– Η Εκκλησία της Ελλάδος εξέφρασε τη θέση της για το θέμα, αλλά δέχθηκε πυρά.
«Η Ιερά Σύνοδος με την ανακοίνωση και την επιστολή προς τον πρωθυπουργό εκφράζει πλήρως και τις προσωπικές μου θέσεις. Η Εκκλησία έχει υποχρέωση να διατυπώνει την άποψή της, διότι είναι εκ των συνιδρυτών του ελληνικού κράτους».
– Δεν είναι μόνο το θέμα της ονομασίας απασχολεί την Εκκλησία, αλλά και οι κινήσεις των σχισματικών στα Σκόπια.
«Νομίζω ότι το υπεύθυνο υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί το θέμα. Η ιστορία μάς διδάσκει ότι πολλές φορές η Εκκλησία χρησιμοποιείται ως όχημα για πολιτικές και άλλες βλέψεις. Αυτό συμβαίνει και τώρα. Ο στρατάρχης Τίτο, ως άθεος, ίδρυσε μια παράνομη Εκκλησία για να επιδιώξει την αυτονόμηση και τη δημιουργία του ψευδεπίγραφου μακεδονικού έθνους».
– Στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου στην Θεσσαλονίκη, επισήμως, η Εκκλησία δε θα λάβει μέρος. Τελικώς, γιατί δεν το στηρίζει; Θα γίνει ίσως κάποια λατρευτική σύναξη;
«Δεν είναι αναγκαίο να γίνει μια λατρευτική σύναξη. Και ο λαός των Σκοπίων είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί βρισκόμενοι εν αταξία. Για τα συλλαλητήρια, να γίνουν εάν χρειάζεται και όταν πρέπει. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε ποιος το διοργανώνει, ποιοι θα μιλήσουν, ποιο είναι το πρόγραμμα. Δεν είχαν υποχρέωση να μας ενημερώσουν; Ενας Μητροπολίτης δεν είναι μια μονάδα. Κουβαλά το βάρος του θεσμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)