Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Νέα γερμανική πρόκληση για το δάνειο

Σχόλιο ιστολογίου:

μεγαλύτερα λαμόγια, φασίστες, ρατσιστές και ανώμαλοι από τους Γερμανούς δεν υπάρχουν στον πλανήτη ...
Ιστορικός σε βιβλίο του δικαιολογεί τους ναζί για την υφαρπαγή χρημάτων από τους Ελληνες επί κατοχής

Προκαλούν ξανά οι Γερμανοί για το κατοχικό δάνειο, αυτή τη φορά μέσω του βιβλίου ενός ιστορικού τους, του Γιούργκεν Κίλιαν, καθώς ο συγγραφέας προσφέρει μέσα από τις σελίδες του έργου του μια εναλλακτική «ματιά», όπως περιέγραφε χθες σε δημοσίευμά της η «Die Welt», στο οδυνηρό αλλά και προσβλητικό για την ίδια την ευρωπαϊκή Ιστορία ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Μια συζήτηση που, βέβαια, το Βερολίνο επιμένει να μην ανοίγει -αντίθετα να τη θεωρεί ήδη «κλεισμένη»-, παρά τις επίμονες πιέσεις από την πλευρά της Αθήνας.



«Η Ελλάδα δεν έδωσε στο Γ' Ράιχ υποχρεωτικό δάνειο» τιτλοφορούσε το άρθρο για τη βιβλιοπαρουσίαση που έκανε χθες η γερμανική εφημερίδα, τονίζοντας πως η Βέρμαχτ, για να καλύψει τα «έξοδά της κατά την περίοδο 1939-1945» και να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο που διεξήγαγε, άντλησε από τις κατεχόμενες χώρες χρηματικούς πόρους που σε ευρώ αγγίζουν σχεδόν τα 2 τρισεκατομμύρια! Στο βιβλίο του, «Πόλεμος με τα χρήματα των άλλων. Το υπουργείο Οικονομικών του Γ' Ράιχ και η οικονομική κινητοποίηση της Ευρώπης για τον πόλεμο του Χίτλερ», ο καθηγητής Κίλιαν περιγράφει αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο το Βερολίνο προσπαθούσε να χρηματοδοτήσει τις κατά τόπους στρατιωτικές επιχειρήσεις του, ενώ κάνει ειδική αναφορά στην Ελλάδα, αφιερώνοντας στην «ελληνική περίπτωση» 24 σελίδες από το βιβλίο του.


«Ενα άκρως αμφιλεγόμενο ζήτημα αποτελεί και το “υποχρεωτικό δάνειο” της Ελλάδας (σ.σ.: προς τους ναζί κατακτητές), ύψους 476.000.000 μάρκων» έγραφε χαρακτηριστικά η «Die Welt», σημειώνοντας πως «ο Κίλιαν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του περιγράφει την ακριβή οικονομική σχέση που διαμορφώθηκε ανάμεσα στην κατεχόμενη Ελλάδα και στο Γ' Ράιχ. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Το φερόμενο ως δάνειο ποτέ δεν υπήρξε. Αντιθέτως, οι Γερμανοί αξιωματούχοι είχαν στόχο να μην καταρρεύσει η ελληνική οικονομία. Και σίγουρα όχι από ευγενή κίνητρα. Αλλωστε, μόνο μία οικονομία που θα λειτουργούσε κανονικά θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες των κατοχικών δυνάμεων»!


Κατά τον Κίλιαν μάλιστα, το Βερολίνο είχε φροντίσει να στείλει πάνω από 1.200 αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών του Ράιχ στις κατεχόμενες χώρες ακριβώς με αυτή την αποστολή. Να φροντίζουν δηλαδή την εύρυθμη λειτουργία των κατά τόπους οικονομιών, προκειμένου να υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι ώστε να χρηματοδοτούνται ο γερμανικός στρατός και οι επιχειρήσεις του.


Παλιότερα, όπως συνέβη πριν από περίπου έναν χρόνο, υπήρξαν όμως και περιπτώσεις που οι Γερμανοί όχι μόνο αρνούνταν την ύπαρξη του κατοχικού δανείου, αλλά υποστήριζαν πως η Ελλάδα είναι αυτή που χρωστάει! Σε άλλο δημοσίευμά της, η «Die Welt» έγραφε τότε πως «με μια έκθεση της Τράπεζας του Ράιχ η Αθήνα αιτιολογεί απαιτήσεις δισεκατομμυρίων απέναντι στη Γερμανία.


Ωστόσο, ο φάκελος αποδεικνύει το αντίθετο»! Οπως επισήμαινε η εφημερίδα, «διαφαίνεται ότι -καθαρά βάσει υπολογισμών- ενδέχεται να μην έχει η Γερμανία χρέη προς την Ελλάδα, αλλά είναι πιθανό μάλιστα να ισχύει το αντίθετο: Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε στην πραγματικότητα -ανάλογα με το αν συνυπολογίσει κανείς τον τόκο και τον ανατοκισμό- να εμβάσει στο Βερολίνο από σχεδόν ένα έως δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, επιπρόσθετα στα πολλά δισεκατομμύρια που έχει λάβει (σ.σ.: η Ελλάδα), στο πλαίσιο των διαφόρων πακέτων διάσωσης»!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)