Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Ανοίγουν ξανά τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου οι τράπεζες

Σχόλιο ιστολογίου:
η εποχή των τραπεζικών καρτών, των ηλεκτρονικών πληρωμών, των Capital Controls, είναι η προετοιμασία μας για την επιβολή της αχρήματης κοινωνίας. 
Διώχνουν  τους τραπεζικούς υπαλλήλους, μειώνοντας έτσι τα τραπεζικά καταστήματα, ώστε να μην μπορεί κανείς να εξυπηρετηθεί στο γκισέ, από την τεράστια συσσώρευση κόσμου.
Ο Τσίπρας είναι μεγάλος μάγκας, έκανε ότι δεν μπόρεσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και μάλιστα χωρίς να έχει κανένα πολιτικό κόστος.
Αξίζει να του ομολογήσουμε ότι είναι μια ακόμα μαριονέτα στην πολιτική σκηνή της χώρας. δεν θα ιδρώσει βέβαια το αυτί του με τέτοια σχόλια, επειδή ακόμα και προδότη να τον αποκαλέσουμε το μισθό του τον λαμβάνει και όλες τις ανέσεις που του πληρώνει ο Ελληνικός λαός.    
Ανοίγουν ξανά τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου οι τράπεζες

Της Νένας Μαλλιάρα
Τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου ανοίγουν ξανά οι τράπεζες, αναζητώντας λύσεις που θα μπορέσουν να αποτρέψουν τις απολύσεις προσωπικού, στην προσπάθεια περαιτέρω μείωσης του λειτουργικού κόστους το 2018.

Μετά τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων, το θέμα της διαχείρισης του προσωπικού των τραπεζών αναμένεται να βγει πολύ έντονα στο προσκήνιο το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι τράπεζες βρίσκονται με το "μαχαίρι στο λαιμό" από τους "θεσμούς" ώστε να υιοθετήσουν ένα πιο ευέλικτο περιβάλλον απασχόλησης που θα επιτρέπει τις απολύσεις προσωπικού. Μάλιστα, ο SSM (ΕΚΤ) φέρεται να έχει διαμηνύσει στις τράπεζες ότι θα πρέπει να μειώσουν περαιτέρω το προσωπικό τους κατά 5.000 άτομα προκειμένου να ανταπεξέλθουν όχι μόνο στις δυνατότητες της εγχώριας αγοράς, αλλά και στο νέο περιβάλλον ανταγωνισμού και ψηφιακής μετεξέλιξης που διαμορφώνεται πανευρωπαϊκά.

Οι ασφυκτικοί στόχοι που τίθενται πλέον και σε επίπεδο προσωπικού των τραπεζών, δημιουργούν τεράστιο πονοκέφαλο σε τράπεζες, τραπεζοϋπαλλήλους και κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα τράπεζες και ΟΤΟΕ βρίσκονται σε συνεχείς επαφές για το θέμα, με την τελευταία να ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι οι απολύσεις αποτελούν "κόκκινη γραμμή" (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΟΤΟΕ βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο μελέτης για το μέλλον της απασχόλησης στον τραπεζικό κλάδο). Από την πλευρά τους, ούτε οι τράπεζες επιθυμούν να βρεθούν αντιμέτωπες με απολύσεις προσωπικού, μία εξέλιξη που θα είχε βαρύτατες επιπτώσεις σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Προκειμένου να παρακαμφθεί ο σκόπελος των απολύσεων, οι διεργασίες του τελευταίου διαστήματος είναι έντονες και σύμφωνα με τις πληροφορίες, αρχίζουν να θέτουν ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης και του ορίου της αποζημίωσης των 170.000 ευρώ που έχει θέσει το ΤΧΣ στις τράπεζες για τις αποχωρήσεις προσωπικού.

Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες ανοίγουν ξανά τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, με την Τράπεζα Πειραιώς να είναι αυτή που "σέρνει τον χορό" και τις υπόλοιπες τράπεζες να ακολουθούν εντός του 2018.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Τράπεζα επανεργοποίησε το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο στοχεύει  σε 600 εργαζόμενους, οι οποίοι εντάσσονται σε μία συνολική υποχρέωση της Τράπεζας να μειώσει το προσωπικό κατά 2.000 άτομα. Σημειώνεται ότι ο στόχος των 600 αποχωρήσεων θα διαμορφωθεί στις 1.000 αποχωρήσεις από τον Όμιλο, συνυπολογιζομένων 400 εργαζομένων που παύουν να υπολογίζονται ως δυναμικό του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς μετά τις πωλήσεις θυγατρικών όπως η Avis και η Hellenic Seaways.

Η μείωση καταστημάτων και προσωπικού από την Τράπεζα Πειραιώς θα συνδυαστεί μέχρι το 2020 (στρατηγικό πλάνο "Agenda 2020") με μεγαλύτερη έμφαση στην ψηφιοποίηση των δραστηριοτήτων της Τράπεζας. Στόχος μέχρι τα τέλη του 2018 είναι η ανά έτος μετάπτωση σε εναλλακτικά δίκτυα (ΑΤΜ, online, e – branch), τουλάχιστον 35 εκατομμυρίων συναλλαγών που σήμερα εξυπηρετούνται από το ταμείο.

Υπενθυμίζεται ότι  ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς είχε δώσει τον Μάρτιο του 2016 τη δυνατότητα στους εργαζόμενους της Τράπεζας και των θυγατρικών εσωτερικού του χρηματοοικονομικού τομέα να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Το πρόγραμμα εθελοντικής αποχώρησης παρείχε τη δυνατότητα είτε της άμεσης αποχώρησης είτε της μακροχρόνιας απουσίας με πλήρεις αποδοχές, για διάστημα δύο ετών, και αποχώρησης στο τέλος του διαστήματος αυτού.

Συνολικά στο πρόγραμμα συμμετείχαν πάνω από 1.200 άτομα, με ποσοστό 97% των αιτούντων να επιλέγουν την άμεση αποχώρηση. Ο πληθυσμός που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής είχε μέση ηλικία τα 46 έτη και ήταν ισομερώς κατανεμημένος μεταξύ δικτύου καταστημάτων και μονάδων διοίκησης της Τράπεζας ή θυγατρικών εταιριών.

Στα τέλη του 2016 οι εργαζόμενοι στο σύνολο του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς ανέρχονταν σε 18.093 άτομα, εκ των οποίων 13.193 στην Τράπεζα (14.501 συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων στις θυγατρικές Ελλάδος, ενώ 3.592 άτομα είναι οι εργαζόμενοι στις θυγατρικές εξωτερικού). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)