Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Η δρομολογημένη κατάργηση των τραπεζών, είναι γεγονός.

Rodospress.gr - Δυσοίωνες οι προβλέψεις των τραπεζών ...Μας έχει προβληματίσει τα τελευταία χρόνια το γεγονός ότι παρόλο που στηρίζουν οικονομικά τις ιδιωτικές τράπεζες, με χρήματα από το λαό, η στάση τους είναι να δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας ως προς αυτές.

Από την μια υποχρεώνουν τον λαό να χρησιμοποιεί τις τράπεζες σε όλες του τις συναλλαγές και από την άλλη διαδίδουν για την αφερεγγυότητα τους. 
Κατάργησαν το τραπεζικό απόρρητο, κατάσχουν τις καταθέσεις και τις οικονομίες των πολιτών, με συνοπτικές διαδικασίες. Επέβαλλαν τα Capital Controls μετατρέποντας τους πολίτες σε ζητιάνους για να λάβουν στα χέρια τους την μισθοδοσία τους ή την σύνταξη. 

Έτσι έδωσαν την αίσθηση ότι βρήκαν εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης του χρήματος, μεθοδεύοντας την κατάργηση των τραπεζών. 

ΓΚΟΛΑΝΤΙΕΣ: 19 Φεβ 2013Τα τελευταία χρόνια κλείνουν καταστήματα, ενώ άλλα συγχωνεύονται και παράλληλα θέτουν κίνητρα εθελούσιας παραίτησης - σύνταξης των τραπεζικών υπαλλήλων, και όσοι συνεχίζουν να εργάζονται το επαγγελματικό μέλλον τους διαγράφεται αβέβαιο.

Εκτός αυτών η απαίτηση να χρησιμοποιεί ο Ελληνικός λαός τραπεζικές κάρτες, internet banking, και γενικότερα τεχνολογίες χωρίς να παρεμβαίνει ο ανθρώπινος παράγοντας δείχνουν και αυτά την κατάργηση των τραπεζών.

Το δημοσίευμα που ακολουθεί, φανερώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μας οδηγεί στην ένταξη νέων παιχτών στο μέχρι τώρα κλειστό χώρο των τραπεζών και που δημιουργώντας δελεαστικά πακέτα θα παροπλίσουν τις τράπεζες που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό της αγοράς.
Καταλήγουμε μετά από συζητήσεις συνεργατών του ιστολογίου ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω και τις καθημερινές ενδείξεις, είναι γεγονός ότι έχουν δρομολογήσει την κατάργηση των τραπεζών, δημιουργώντας παράλληλα την κατάργηση των μετρητών.

Θα μπορούσε το μέλλον μας να είναι χωρίς την χρήση μετρητών, με πλήρη έλεγχο του ατόμου, δημιουργώντας λογιστικό - φανταστικό χρήμα; η απάντηση είναι πως ναι, αυτό αναλύεται από δεκάδες επιστημονικά δημοσιεύματα, συνεπώς η ελευθερία μας λιγοστεύει μέρα με μέρα.

Αλλάζει η αγορά του e-banking
Αλλάζει η αγορά του e-banking. καθώς με την ευρωπαϊκή οδηγία PSD2, η οποία προβλέπει απελευθέρωση της αγοράς από τις αρχές του νέου έτους και έτσι οι τράπεζες χάνουν το απόλυτο μονοπώλιο στον κλάδο, αφού εταιρείες Fintech θα διεκδικήσουν κομμάτι της πίτας που μεγαλώνει με εντυπωσιακούς ρυθμούς.
Η αναθεωρημένη οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση τέθηκε σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2016 και τα κράτη μέλη έχουν περιθώριο να ψηφίσουν το σχετικό πλαίσιο έως τις 13 Ιανουαρίου 2017. Όπως αναφέρουν στο insider.gr τραπεζικές πηγές, το πλαίσιο της PSD2 στην Ελλάδα είναι ήδη έτοιμο και μένει να ψηφιστεί στο κοινοβούλιο έως την παραπάνω προθεσμία.

Τι φέρνει η νέα οδηγία

Η επαναστατική αλλαγή που εισάγει η PSD2 στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο είναι ότι «ανοίγει» την αγορά και σε τρίτους παρόχους υπηρεσιών, πέραν των τραπεζών. Ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών υπόκειντο μέχρι σήμερα σε ιδιαίτερα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις δύσκολες προϋποθέσεις εισόδου νέων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η νέα οδηγία, όμως, προβλέπει την αδειοδότηση τρίτων φορέων παροχής υπηρεσιών πληρωμών. Αυτό σημαίνει ότι καινοτόμες startup εταιρείες θα μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες ενιαίες λύσεις internet banking και mobile banking για όλες τις τράπεζες.

Ένα παράδειγμα είναι οι εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, οι οποίες θα συνδέονται με τους λογαριασμούς όλων των τραπεζών που διαθέτει κάποιος σε ένα μόνο app. Έτσι, θα μπορούμε να κάνουμε τις τραπεζικές μας συναλλαγές και να ενημερωνόμαστε για τα υπόλοιπά μας σε διάφορες τράπεζες μόνο από μία εφαρμογή.

Επίσης, η νέα ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπει συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφάλειας στις συναλλαγές, τα οποία εν πολλοίς εφαρμόζονται ήδη, όπως επιβεβαιώνουν στελέχη των τραπεζών στο insider.gr. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ωστόσο, ότι η PSD2 έχει αρκετά «θολά» σημεία ακόμη, τα οποία μένει να διευκρινιστούν.

Το «προνόμιο» του χρόνου έχουν οι τράπεζες

Το σημαντικό στην PSD2 είναι ότι δίνουν χρονικό προβάδισμα στις τράπεζες να «στήσουν» τις δικές τους καινοτόμες εφαρμογές. Προς το παρόν, κάθε τράπεζα έχει αναπτύξει το δικό της app και, μάλιστα, τους τελευταίους μήνες ο ανταγωνισμός μεταξύ των ελληνικών τραπεζών έχει κορυφωθεί στις ψηφιακές υπηρεσίες, όπως και η χρήση τους από τους πελάτες των τραπεζών ιδίως μετά την επιβολή των capital controls.

Προκειμένου να προλάβουν τον ανταγωνισμό από τους νέους «παίκτες», οι τράπεζες αναπτύσσουν εσωτερικά τις δικές τους λύσεις, είτε μέσω συνεργασιών –ή εξαγορών– καινοτόμων startups είτε με την ανάπτυξη ειδικών τμημάτων στη δομή τους. Αυτός είναι και ο λόγος που και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διοργανώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα διαγωνισμούς καινοτομίας –τα λεγόμενα hackahton.

«Από τον Ιανουάριο του 2018 θα δούμε μια έκρηξη στην αγορά της ψηφιακής τραπεζικής, ιδίως στο εξωτερικό όπου ήδη οι τράπεζες έχουν ήδη ετοιμάσει τις εφαρμογές τους», αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι.

Και στην Ελλάδα, οι τράπεζες εργάζονται με πυρετώσεις ρυθμούς τους τελευταίους 18 μήνες για να υποδεχθούν τις αλλαγές από θέση ισχύος σε σύγκριση με τους τρίτους παρόχους. Εξάλλου, ανώτατα τραπεζικά στελέχη και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν επισημάνει στο insider.gr την ανάγκη συνεργασίας με τις εταιρείες Fintech με στόχο πιο καινοτόμες και οικονομικές υπηρεσίες για τους πελάτες τους.

«Η σημαντική αλλαγή που φέρνει η οδηγία PSD2 δεν είναι στο ρυθμιστικό πλαίσιο αλλά στο μοντέλο των τραπεζικών υπηρεσιών. Οι τράπεζες στρέφονται από τη συναλλακτική τραπεζική στην πελατοκεντρική τραπεζική -κάτι που ήδη εφαρμόζουμε στην Τράπεζα Πειραιώς», επισημαίνει ο κ. Στέφανος Μυτιληναίος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ηλεκτρονικής Επιχειρηματικότητας της Τράπεζας Πειραιώς. «Πρέπει να είμαστε κοντά στον πελάτη και να κινηθούμε γρήγορα», τονίζει.

sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)