Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Τι κρύβει η "φούσκα" του Bitcoin...

Του Κώστα Στούπα 
1) Τι κρύβει η "φούσκα” του Bitcoin...
Το να κατηγορούν τραπεζίτες, υπουργοί των οικονομικών και διάφοροι ανά την υφήλιο ημιδικτάτορες το Bitcoin και μέσω αυτού τα κρυπτονομίσματα για "φούσκα” είναι σαν να λέει ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα.
Τούτο ισχύει με την έννοια πως τραπεζίτες και πολιτικές εξουσίες τις τελευταίες δεκαετίες έχουν καταστρατηγήσει κάθε έννοια νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να προσφέρουν σε ψηφοφόρους και υπηκόους τους ευημερία το τίμημα της οποίας θα καταβάλουν τα παιδιά τους.
Γιατί τι άλλο είναι το χρέος από τη σπατάλη σήμερα αυτών που θα εισπράξουμε αύριο;
Τούτο το έχουν καταφέρει κρατώντας τα επιτόκια με τεχνητό τρόπο κοντά στο μηδέν ή και υπό το μηδέν και ενίοτε όταν αυτό δεν ήταν αρκετό, με γενναίες δόσεις εκτύπωσης φρέσκου χρήματος, όπως είναι τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Παρά τις ισχυρές δόσεις αναβολικών που στη βιολογία θα ήταν ικανές να σκοτώσουν ελέφαντα, η οικονομική ανάπτυξη που έχουν επιτύχει παραμένει "χλωμή” και ψοφοδεής.
Αντιθέτως η ρευστότητα κατευθύνεται στα χρηματιστήρια και "φουσκώνει” συνεχώς τις τιμές.
H κεφαλαιοποίηση όλων των χρηματιστηρίων φτάνει αισίως τα 70 τρισ. δολάρια όσο περίπου και το παγκόσμιο ΑΕΠ. Την ίδια ώρα το παγκόσμιο χρέος τα 220 τρισ. δολάρια. Η παγκόσμια αγορά ομολόγων υπολογίζεται πως είναι διπλάσια από την κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηρίων.
Όλα τα συνταξιοδοτικά συστήματα έχουν κατά μέσο όρο τα δυο τρίτα των υπό διαχείριση διαθεσίμων σε ομόλογα. Με τα μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια τα κεφάλαια αυτά δεν αποδίδουν και είναι θέμα χρόνου να προκύψουν προβλήματα στις αυξανόμενες συνταξιοδοτικές ανάγκες.
Αναγκαστικά οι διαχειριστές ανεβάζουν τις μετοχές για να καλύψουν τις απώλειες από τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος. Οι πολιτικοί ανοίγουν τα σύνορα σε μετανάστες για να καλύψουν τη δημογραφική γήρανση.
Το επόμενο κραχ κινδυνεύει να εμπεριέχει και εκτεταμένες κοινωνικές αντιπαραθέσεις όχι μεταξύ τάξεων αλλά πολιτισμών.
Αυτές οι οικονομικές ταχυδακτυλουργίες όμως δεν μπορεί να συνεχίζονται εσαεί...
Κάθε πότε θα αλλάζουν αυτοκίνητα και τηλεοράσεις τα 2-3 δισ. της παγκόσμιας μεσαίας τάξης για να καλύπτουν την προσφορά που αυξάνεται ταχύτερα από τις ανάγκες τους, προκειμένου να κρατηθεί το παγκόσμιο οικονομικό οικοδόμημα όρθιο;
Η φθίνουσα απόδοση
Οι διαπιστώσεις αυτές δεν έχουν να κάνουν με την μαρξιστική θεωρία της φθίνουσας απόδοσης που είναι ίσως η σημαντικότερη συνεισφορά του λυρικού προφήτη με τα δισεκατομμύρια φανατικούς οπαδούς στην οικονομική επιστήμη.
Οι άνθρωποι εξουσιαζόμαστε από δυο σκοτεινά αντικείμενα του πόθου: το χρήμα και το σεξ. Όσοι προφήτες υπόσχονται τζάμπα πλούτο και σεξ έχουν προκόψει.
Οι οπαδοί τους πολλαπλασιάζονται σαν τα κουνέλια σε ανθηρό λιβάδι. Ο Μαρξ υπόσχεται δωρεάν ευημερία για όλους και ο Μωάμεθ καμιά 50αριά παρθένες σε όποιον θυσιαστεί γι’ αυτόν... Τα μαθήματα μάρκετινγκ των σχολείων που διδάσκουν καπιταλισμό έχουν μείνει πίσω.
Μια ματιά γύρω είναι αρκετή.
Οι πλέον πλούσιοι λαοί όμως δεν είναι όσοι ακολούθησαν προφήτες που αναδιανέμουν τον πλούτο και τις "παρθένες” των άλλων, αλλά όσους δίδαξαν τη λιτότητα, την εργατικότητα, την αμφιβολία, τη συνεχή μόρφωση και κυρίως την ελευθερία.
Βλέπετε και το σχετικό πόνημα του Μαξ Βέμπερ για τον προτεσταντισμό και τον καπιταλισμό.
Ο καπιταλισμός δεν κινδυνεύει από τη φθίνουσα απόδοση του κεφαλαίου αλλά από την άδικη αναδιανομή του πλούτου μέσω της άφρονης νομισματικής πολιτικής των μηδενικών επιτοκίων.
Μπουμ!*
Όσοι αντιλαμβάνονται πως η σοσιαλιστική αναδιανομή του πλούτου -μέσω των ποσοτικών χαλαρώσεων, των μηδενικών επιτοκίων, σε συνδυασμό με το διωγμό των μετρητών προκειμένου ο Μεγάλος Αδελφός να ελέγχει τον τραπεζικό λογαριασμό αλλά και το ψυγείο, το κρεββάτι ή την βιβλιοθήκη καθενός, -απειλεί τους ίδιους και τις ελευθερίες τους, αναζητούν καταφύγια...
Ένα από αυτά επιχειρήθηκε να σχηματιστεί με τις ψηφιακές κοινότητες-αλυσίδες των κρυπτονομισμάτων, πιο διάσημος εκπρόσωπος του οποίου είναι το Bitcoin.
Το Bitcoin έχει αποτύχει όχι γιατί του επιτίθενται τραπεζίτες και φερέλπιδες δικτάτορες και το κατηγορούν για ό,τι κάνουν οι ίδιοι στο πολλαπλάσιο, αλλά γιατί στα λίγα χρόνια της παρουσίας του δεν έχει καταφέρει να γίνει μέσο συναλλαγής....
Ένα νόμισμα χρησιμεύει κυρίως:
α) σαν μέσο συναλλαγής. Ήτοι, να αγοράζεις και να πουλάς πράγματα...
β) σαν μέσο σύγκρισης της αξίας αλλά και της προσφοράς και ζήτησης.
και γ) σαν μέσο αποθήκευσης αξίας και περιουσίας.
Τα κρυπτονομίσματα έχουν αποτύχει στα περισσότερα. Κυρίως απέτυχαν σε σχέση με τον αριθμό των επιχειρήσεων που τα αποδέχονται ως μέσο συναλλαγής, ο οποίος παραμένει ιδιαίτερα περιορισμένος.
Απέτυχαν σαν μέσο επένδυσης καθώς ένα συνταξιοδοτικό ταμείο δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια επένδυση σε ένα asset που σε λίγες εβδομάδες από τα 1.000 δολάρια η μονάδα πάει στις 4.000 και μετά στις 2.500 και πάει λέγοντας...
Ούτε κάποιος μπορεί να εμπιστευτεί τα χρήματα που κρατάει στην τράπεζα για μια ανάγκη σε ένα νόμισμα που πραγματοποιεί τέτοιες διακυμάνσεις.
Προς το παρόν τα κρυπτονομίσματα έχουν επιτύχει στο απαραβίαστο των συναλλαγών καθώς δεν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα παραβίασης κωδικών, εισβολής και κλοπής κάτι που γίνεται συχνά στις εμπορικές τράπεζες και άλλες εταιρείες και οργανισμούς.
Η ραγδαία άνοδος της αξίας του Bitcoin και του αριθμού των κρυπτονομισμάτων καταδεικνύει την επιθυμία και ανάγκη όλο και περισσότερων ανθρώπων να προφυλαχτούν από το μακρύ χέρι του Μεγάλου Αδελφού στα πλαίσια της προσπάθειας των πολιτικών να κάνουν "κηδείες” με ξένα κόλλυβα.
Ήτοι, να μοιράζουν παροχές σε αυτούς που τα καταφέρνουν ή δεν προσπαθούν με τον κόπο αυτών που προσπαθούν. Αυτό δεν αφορά μόνο τους αριστερούς πολιτικούς αλλά το σύνολο.
Θα μου πείτε πως η αναδιανομή εξασφαλίζει τη μείωση της ανισότητας και των κοινωνικών εντάσεων.
Μπορεί να είναι και έτσι, αλλά:
α) Δεν το βλέπουν όλοι έτσι και κυρίως οι έχοντες
β) Η φορολόγηση για αναδιανομή λειτουργεί χωρίς να ανατρέπει ισορροπίες μέχρι ενός σημείου. Όταν το υπερβαίνει λειτουργεί σαν κίνητρο αντί να επιθυμεί κάποιος να δημιουργήσει πλούτο να επιθυμεί να καταναλώσει επιδόματα...
Ο ιστορικός Walter Scheidel στο βιβλίο The Great Leveler: Violence and the History of Inequality from the Stone Age to the Twenty-First Century” που κυκλοφόρησε πρόσφατα αναφέρει πως η διεύρυνση της ανισότητας είναι μια συνήθης στην ιστορία κατάσταση σε περιόδους ειρήνης και ευημερίας, όπως και η μείωση της ανισότητας σε περιόδους καταστροφών και πολέμων.
Τουτέστιν χαώδεις και ανεξέλεγκτες καταστάσεις που συνήθως την κατάληξη μπορούμε να την περιγράψουμε με την λέξη Μπουμ!
Η εκτόξευση της αξίας του Bitcoin αντιπροσωπεύει εν μέρει την αγωνία κάποιων να διαφυλάξουν την περιουσία τους από την φορολογία και την άφρονη νομισματική πολιτική. H "φούσκα” του Bitcoin κρύβει την "φούσκα” του παγκόσμιου χρέους και τον κίνδυνο άμεσων ή έμμεσων κουρεμάτων...
Νομίσματα
Με 7-8 τρισ. δολαρίων εκτυπώσεις σε όλον τον κόσμο τα βασικά νομίσματα είναι μεγαλύτερες "φούσκες” από το Bitcoin. Το επόμενο κραχ είναι βέβαιο πως θα ακουστεί περισσότερο από εκείνο του 2008.
Μετοχές
Παρά την υπερτίμηση που προκαλούν τα μηδενικά επιτόκια και οι ποσοτικές χαλαρώσεις (για πιθανές απότομες διακυμάνσεις) αποτελούν το πιο αξιόπιστο νόμισμα στην υφήλιο. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν σαν σημείο αναφοράς της αξίας την ορθολογική παραγωγή αξιών χρήσης και κάλυψης αναγκών και επιθυμιών.
Κανέναν ισολογισμός σοβαρής εταιρείας δεν εμφανίζει την εικόνα του παθητικού των Κεντρικών Τραπεζών πάνω στο οποίο στηρίζεται η αξία των νομισμάτων.
*Μπουμ!
Προβάλλεται ένα τρέιλερ τον τελευταίο καιρό από μια ταινία που θα προβληθεί προσεχώς. Η υπόθεση της ταινίας είναι μια ομάδα επιστημόνων που καλείται να διαχειριστεί την κατάσταση όπου ένας κομήτης βρίσκεται στην τροχιά της Γης με αποτέλεσμα η σύγκρουση να είναι θέμα χρόνου...
Όταν ο πολιτικός ζητάει από έναν επιστήμονα να εξηγήσει τι σημαίνει αυτό με απλές λέξεις αυτός σαν να απευθύνεται σε νήπιο περιγράφει με τα χέρια δυο σώματα που διασταυρώνονται και στο κατάλληλο σημείο προφέρει εμφατικά τη λέξη μπουμ!...
Ο Ισαάκ Νεύτων αφού είχε χάσει πολλά χρήματα στο χρηματιστήριο είχε πει πως μπορούσε να προβλέψει με ακρίβεια την τροχιά των πλανητών όχι όμως και την τροχιά των αγορών...
Αυτός είναι ένας λόγος να διαψευστούν πολλές φορές ακόμη τα παραπάνω σενάρια μέχρι να επιβεβαιωθούν.
Σε γενικές γραμμές αυτή νομίζω θα ήταν η πιο απλή περιγραφή της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας.
Γι’ αυτό δέστε τις ζώνες και απολαύστε τη διαδρομή...
2) Τα αγοραία...
Πρώτη μέρα αντίδρασης της αγοράς χθες. Θα ακολουθήσουν κι άλλες και από τα όρια της ανοδικής αντίδρασης και τους πρωταγωνιστές θα συναχθεί αν συνεχίζεται η ανοδική τάση ή έχει ανατραπεί.
Όπως λέγαμε και την εβδομάδα που πέρασε η σούπα έχει χαλάσει... και εκτός των άλλων μετά τις γερμανικές εκλογές η στάση των δανειστών έναντι της κυβέρνησης αλλά και της χώρας ίσως μεταβληθεί.
ΠΕΙΡ:  Ηγήθηκε της αντίδρασης αλλά πλέον τα πλήγματα που έχει δεχθεί είναι ισχυρά. Η μετοχή μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση ποτέ δεν κατάφερε να ξεπεράσει την τιμή αυτής...
ΕΤΕ: Επανήλθε πάνω από τα 0,30 ευρώ που είναι η τιμή της ανακεφαλαιποίησης. Αν η ελληνική οικονομία είχε τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης τώρα θα είχε τη διπλάσια κεφαλαιοποίηση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)