Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

12.000 λαού ημερησίως στη Μεγαλόχαρη της Τήνου-Εικόνες που συγκινούν το Πανελλήνιο-ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Του Γιώργου Θεοχάρη-ΤΗΝΟΣ

Το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ  ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΤΗΝΟΥ-200 χρόνια ιστορίας, δέους, θαυμάτων και ανείπωτης κατάνυξης.

1823-2017. Από την ημέρα που βρέθηκε η εικόνα της Ευαγγελίστριας της Τήνου μέχρι σήμερα η Τήνος σκορπά σε όλη την Οικουμένη το μήνυμα της δόξας του ζώντος Θεού διά της μητέρας του Σωτήρος Χριστού.
Από τον Κολοκοτρώνη και τους υπόλοιπους αρχιστράτηγους της επανάστασης του 1821 που ευλαβούνταν την Μεγαλόχαρη της νήσου έως τον ταπεινό λαό που δείχνει να έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στο πάνσεπτο πρόσωπο της Ευαγγελίστριας .
Εκατομμύρια λαού και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο έχουν προσέλθει στη χάρη της.
Η επισκεψιμότητα του Πανελληνίου προσκυνήματος γνώρισε την απόλυτη ακμή ακόμα και σε χαλεπούς καιρούς.
Η φετινή χρονιά όμως, το 2017, ήταν κάτι μοναδικό, όπως λένε Τήνιοι στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.
Πιστοί κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης, από την Ελλάδα και κάθε γωνιά της γης, καταφθάνουν στο νησί της Τήνου για να προσκυνήσουν την θαυματουργή
εικόνα της Ευαγγελίστριας που μετρά πληθώρα θαυμαστά γεγονότα, όπως λένε οι μαρτυρίες ντόπιων και κυρίως ξένων επισκεπτών, που έφθασαν στη χάρη της γονυπετείς από το λιμάνι μέχρι την εικόνα της. Αγνοώντας πολλές φορές τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τα ματωμένα γόνατα τους.  Αυτές τις εικόνες κατέγραψε κι ο φακός μας το περασμένο διήμερο 16-17 Σεπτεμβρίου .
Το κόκκινο χαλί που είναι στρωμένο κατά μήκος της οδού Ευαγγελιστρίας, από το λιμάνι έως το εσωτερικό της Εκκλησίας πάντοτε είχε πιστούς που  το σκέπαζαν με τον πόνο τους και το δάκρυ τους…
Άλλοι πάλι, με μία λαμπάδα- όσο το μπόι τους κατά την παράδοση- περίμεναν καρτερικά στην  εξωτερική είσοδο της Εκκλησίας να εκπληρώσουν το τάμα τους, να ευχαριστήσουν την Θεοτόκο για  την ευεργεσία της ή να την παρακαλέσουν να στείλει τη χάρη της  για  κάποιο προσωπικό πρόβλημα που τους απασχολεί.
Η Τήνος έσφυζε από ζωή, από πιστούς που με την  ταπεινή επίσκεψή τους εδόξαζαν την μητέρα του Θεανθρώπου συμμετέχοντας στις Ιερές Ακολουθίες των Παρακλήσεων που ψάλλονται ανελλιπώς  και στις Θείες Λειτουργίες που τελούνται από γκρουπ που καταφθάνουν στη Μεγαλόχαρη.
΄΄Η αύξηση των προσκυνητών -σε σχέση με πέρυσι- από τον Απρίλιο εώς σήμερα κυμαίνεται στο 30%. Καθημερινά από τον Ιερό Ναό μας περνάνε περίπου 12.000 προσκυνητές΄΄, εξηγεί στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ο Αρχιερατικός Επίτροπος του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας, πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Φανερός.
Ιδιαίτερη εντύπωση όμως κάνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της επισκεψιμότητας.
΄΄ Το 20% της αυξημένης επισκεψιμότητας είναι νέοι από 25-40 ετών και της προσέλευσης από χώρες του εξωτερικού, Αμερική, Αυστραλία και Ινδία που έχουν ευλάβεια στην Παναγία ΄΄, συμπληρώνει ο π. Γεώργιος Φανερός.

΄΄ Σήμερα στην Τήνο ζούμε ένα θαύμα΄΄

´´ Ο κόσμος απελπισμένος έχει την ελπίδα του στον Θεό, στην Παναγία και στην εκκλησία.
Σήμερα στην Τήνο ζούμε ενα θαύμα, δεν εννοούουμε τις πασιφανείς θαυματουργικές ιάσεις δια πρεσβειών της Μεγαλόχαρης που και αυτές επιτελούνται, -σύμφωνα με τις μαρτυρίες που εχουμε καθημερινά- όσο κυρίως
τις άδηλες εσωτερικές ανατροπές που επισυμβαίνουν στους χιλιάδες προσκυνητές οι οποίοι συρρέουν απο την Ελλάδα κι όλο τον Ορθόδοξο και όχι μόνο κόσμο.
Εκείνο που αναζητούν και προσδοκούν είνια η μητρική παρηγοριά της Θεοτοκου στα βάσανα και τις πίκρες της ζωής, το θάρρος, η δύναμη, η υπομονή κι η ελπίδα ώστε να συνεχίσουν το πολύβουο ταξίδι της καθημερινότητα τους .
Είναι η εναπόθεση στην Αγία εικόνα της Παναγίας κάθε προβλήματος που τους απασχολεί όπως επίσης
των αποτυχιών και των σφαλμάτων που τους βαραίνουν .
Η ψυχική ανακούφιση κι η κάθαρση που επέρχεται από μία εγκάρδια προσευχή και μετάνοια σηματοδοτεί την έναρξη μίας άλλης ζωής, που εμπεριέχεται ο πνευματικός αγώνας για τη σωτηρία της ψυχής΄΄, τονίζει με συγκίνηση ο π. Γεώργιος Φανερός.
΄΄Οι σημερινοί Έλληνες δεν έχασαν την πίστη τους στον Θεό και την εμπιστοσύνη τους στην
Εκκλησία. Μέσα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα της γενικής αναμφισβήσεως οι Έλληνες μένουν πιστοί .
Αρκεί μία επίσκεψη σήμερα στην Τήνο για να διαπιστώσει κανείς το μεγαλείο της πίστεως των σύγχρονων Ελλήνων .
Να πούμε επίσης οτι εκτός τις Ιερές Ακολουθίες και τις παρακλήσεις που τελούνται καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας στον πάνσεπτο Ιερό Ναό μας υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και για εξομολόγηση στους πνευματικούς πατέρες της Ευαγγελίστριας.
΄΄Υπάρχει η πνευματική και προσωπική μέριμνα του Σεβασμιώτατου μητροπολίτη μας και προέδρου του Πανελληνίου Ιδρύματος της Ευαγγελίστριας κ.κ. Δωροθέου διά την αένη τέλεση των ιερών ακολουθιών και την άρτια εξυπηρέτηση και φροντίδα των προσκυνητών΄΄, προσθέτει ο  φιλόξενος Αρχιερατικός της Τήνου.
  

               

Ο πρόεδρος της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων του Πανελληνίου Ιδρύματος της Ευαγγελίστριας στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ:
Ο πρόεδρος του ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ:

Το ρεπορτάζ αυτό δίνει πραγματικά μία απάντηση σε όσους διαλαλούν ότι η ΤΗΝΟΣ δεν είναι μόνο η Παναγία.

http://www.vimaorthodoxias.gr/egrapsan-s-emas/12-000-laou-imerisios-sti-megalochari-tis-tinou-eikones-pou-sygkinoun-to-panellinio-vima-orthodoxias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)