Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Έφθασε το... τέλος των επικουρικών συντάξεων

Έφθασε το... τέλος των επικουρικών συντάξεωντης Μαίρης Λαμπαδίτη
Μειωμένες έως 80% είναι οι επικουρικές συντάξεις που έφθασαν πλέον στα 160 ευρώ κατά μέσο όρο, όπως τονίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.
Επιπλέον καμία επικουρική δεν έχει εκδοθεί από την 1/1/2015 καθώς ο «περιβόητος» μαθηματικός τύπος των νέων επικουρικών ,έχει «λοξοδρομήσει» πάλι μεταξύ ΕΛΣΤΑΤ, Ενιαίας Αναλογιστικής Αρχής και διεύθυνσης Ασφάλισης.
Όπως έχει καταγγείλει ο βουλευτής της ΝΔ Ι. Βρούτσης ο ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε τον μαθηματικό τύπο που είχε εκδοθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση το 2013, «λόγω εμπάθειας και ιδεοληψίας».
''Τέλος ανοχής και αντοχής'', παρατηρεί ο Ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ, Νίκος Χατζόπουλος. Η απώλεια των εισοδημάτων των συνταξιούχων ξεπερνά πια το 50% και υπάρχουν συνταξιούχοι που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακά τους.

Επιπρόσθετα, μέσα στον ορυμαγδό των άγριων περικοπών, οι επικουρικές συντάξεις έχουν πλέον εξαϋλωθεί και μάλιστα παρατηρείται στάση πληρωμών. Το ΕΝΔΙΣΥ παρατηρεί ότι στις επικουρικές δεν καταβάλλεται ούτε καν προσωρινή σύνταξη όπως συμβαίνει με τις κύριες συντάξεις, υπάρχει νόμος που το επιβάλλει.
Ο «χορός» των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις ξεκίνησε την περίοδο 2011-2014 και συνεχίστηκε τον Ιούλιο του 2015, οπότε επεβλήθη εισφορά υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης 6% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις.
Η συνέχεια έγινε τον Ιούνιο του 2016, με μεσοσταθμικές περικοπές 11% σε 250.000 επικουρικές συντάξεις που αθροιζόμενες με τις κύριες ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ το μήνα (το ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται βάσει της Υπουργικής Απόφασης της 8/6/2016 και οι κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ και ΕΟΠΥΥ).
Πρόσφατα η κυβέρνηση ψήφισε για το 2019 επιπλέον περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες αθροιζόμενες με τις κύριες συντάξεις δεν ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ. Η περικοπή αυτή θα φτάσει ακόμα και 18% και θα γίνει μέσω της μείωσης της "προσωπικής διαφοράς" σε επιπλέον 200.000 επικουρικές συντάξεις. Οι περικοπές στις επικουρικές του ΕΤΕΑΕΠ θα είναι το 2019 ύψους 232 εκατ. ευρώ, 225 εκατ. το 2020 και 218 εκατ. το 2021 .
''Τέλος ανοχής και αντοχής'', παρατηρεί ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ, Νίκος Χατζόπουλος. Η απώλεια των εισοδημάτων των συνταξιούχων ξεπερνά πια το 50% και υπάρχουν συνταξιούχοι που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακά τους.
Επιπρόσθετα , μέσα στον ορυμαγδό των άγριων περικοπών, οι επικουρικές συντάξεις έχουν πλέον εξαϋλωθεί και μάλιστα παρατηρείται στάση πληρωμών. Το ΕΝΔΙΣΥ παρατηρεί ότι στις επικουρικές δεν καταβάλλεται ούτε καν προσωρινή σύνταξη όπως συμβαίνει με τις κύριες συντάξεις, υπάρχει νόμος που το επιβάλλει.
Σήμερα για τις επικουρικές συντάξεις οι αιτήσεις συνταξιοδότησης αγγίζουν τις 118.000 και σε ορισμένες η αναμονή ξεπερνάει τα 4 χρόνια. Για τις περίπου 75.000 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά, κανείς δεν γνωρίζει όχι μόνο το πότε θα εκδοθούν αλλά και το πώς θα υπολογιστεί η σύνταξη, καθώς ακόμη δεν έχει βρεθεί ο απαιτούμενος μαθηματικός τύπος.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή έχει κάνει γνωστό ότι δεν είναι δυνατή η συλλογή των απαιτούμενων ειδικών δημογραφικών δεικτών και των προβλεπόμενων μεταβλητών που ζητούνται για την έκδοση του συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου. Και από τη πλευρά του το υπουργείο Εργασίας δεν έχει προβεί σε κάποια αλλαγή και η διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ με έγγραφό της ενημερώνει τον ΕΦΚΑ πως μέχρι νεωτέρας δεν είναι δυνατή η έκδοση των επικουρικών συντάξεων από 1/1/2015 και μετά.
Ο νόμος Κατρούγκαλου όρισε ρητώς πως όσοι έχουν καταθέσει αίτηση από 1/1/2015 και μετά θα πάρουν επικουρική σύνταξη που αποτελείται από δύο τμήματα:
  1. Το πρώτο και βασικό τμήμα της σύνταξης αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης έως 31/12/2014 και υπολογίζεται με βάση ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% κατ' έτος επί των συντάξιμων αποδοχών, όπως υπολογίζονται και για την έκδοση της κύριας σύνταξης.
  2. Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλιση από 1/1/2015 και εφεξής υπολογίζεται σύμφωνα με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση (NDC).
Υπενθυμίζεται τέλος ότι στο νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387/2016) άρθρο 14(παράγραφος 4) προβλέπεται η θέσπιση μόνιμου αυτόματου μηχανισμού νέων μειώσεων και στις καταβαλλόμενες και στις νέες κύριες, επικουρικές συντάξεις καθώς και στις εφάπαξ παροχές από 1-1-2017, μετά από υποχρεωτική εκπόνηση αναλογιστικών μελετών ανά τριετία, ώστε να διασφαλιστεί ο στρατηγικός μνημονιακός στόχος για την μη αύξηση της δημόσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης μέχρι το 2060 πάνω από 2,5% σε σχέση με τα επίπεδά της το 2009. Παρότι μέχρι τότε οι συνταξιούχοι θα έχουν αυξηθεί κατά 70%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)