Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

(Ξανά και ξανά και ξανά: Ιδού ο βρωμερός και τρισάθλιος ΣΥΡΙΖΑ)! Ο τρόπος που κλέβουν τα λεφτά των χαμηλοσυνταξιούχων



«Γίνεται μείωση επί ενός μη πραγματικού ποσού, με αποτέλεσμα να καταβάλλεται στο συνταξιούχο μικρότερο τελικό ποσό σύνταξης από εκείνο που κατά νόμο δικαιούται» σημείωνε χαρακτηριστικά ο Συνήγορος του Πολίτη, τονίζοντας ότι «εγείρονται ζητήματα νομιμότητας που καθιστούν αναγκαία την αναδρομική απόδοση στους συνταξιούχους των ποσών που έχουν κρατηθεί παρανόμως».

Ο λάθος υπολογισμός αφορούσε τις κρατήσεις (πχ. ΑΚΑΓΕ, ειδική εισφορά) που έγιναν επί του αρχικού μικτού ποσού και όχι επί του νέου μειωμένου ποσού με αποτέλεσμα μετά τον πρόσφατο επανυπολογισμό των επικουρικών και τη μείωση του μερίσματος, η απώλεια για τους συνταξιούχους να τριπλασιαστεί.

Καμιά διάθεση όμως δε φαίνεται να έχει το υπουργείο Εργασίας για διόρθωση των λαθών τα οποία έγιναν (όπως υποστηρίζουν στελέχη της ασφάλισης) μετά λόγου γνώσης και με προφορικές εντολές προς την ΗΔΙΚΑ.

Επιπλέον νέα λάθη και καθυστερήσεις στερούν από χιλιάδες δικαιούχους την επικουρική τους σύνταξη. Καμία επικουρική δεν έχει εκδοθεί από την 1/1/2015 καθώς ο «περιβόητος» μαθηματικός τύπος των νέων επικουρικών ,έχει «λοξοδρομήσει» πάλι μεταξύ ΕΛΣΤΑΤ, Ενιαίας Αναλογιστικής Αρχής και διεύθυνσης Ασφάλισης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε τον μαθηματικό τύπο που είχε εκδοθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση το 2013, «λόγω εμπάθειας και ιδεοληψίας». Σύμφωνα με το άρθρο 96 του Ν. 4387/2016 (Νόμος Κατρούγκαλου), θα έπρεπε ήδη - εδώ και 11 μήνες - να έχει εκδοθεί ο απαραίτητος μαθηματικός τύπος με τις αναγκαίες τεχνικές παραμέτρους για τον υπολογισμό όλων των επικουρικών συντάξεων - από 1/1/2015 - που υπολογίζονται στη βάση του μοντέλου της Νοητής Κεφαλαιοποίησης.

Όμως και πάλι ο μαθηματικός τύπος έχει κολλήσει στην ΕΛΣΤΑΤ που υποστηρίζει ότι είχε ενημερώσει εγγράφως από το 2014 την Εθνική Αναλογιστική Αρχή ότι δεν είναι διαθέσιμες οι απαραίτητες μεταβλητές (ηλικία του επιζώντος συζύγου, μέσο πλήθος και ηλικία προστατευόμενων τέκνων των θανόντων, κ.α ) δεν που ζητούνται για τη διαμόρφωση του τύπου υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων.

Αποτέλεσμα της ολιγωρίας είναι να έχουν συσσωρευτεί περίπου 129.000 εκκρεμείς αιτήσεις για καταβολή επικουρικής σύνταξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέλος του μήνα η τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου θα εκδοθεί η εγκύκλιος που θα προβλέπει το νέο μαθηματικό τύπο.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού οδηγεί σε χαμηλότερες επικουρικές για τους νέους συνταξιούχους . Ωστόσο ήταν τόσο βαρύς ο πέλεκυς που έπεσε το Σεπτέμβριο –Οκτώβριο στους παλαιούς συνταξιούχους ώστε οι νέοι συνταξιούχοι που βγαίνουν σήμερα με το νέο καθεστώς, θα πάρουν υψηλότερες συντάξεις κατά 20%.

στον τοιχο

http://gregordergrieche.blogspot.gr/2017/06/blog-post_45.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)