Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Αφήνουν απλήρωτες τις συντάξεις για να μην φανούν οι περικοπές - σοκ


© Παρέχεται από: Newmoney.gr
Η Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν αποκαλύπτει τον εμπαιγμό των συνταξιούχων - Η κυβέρνηση πήρε 3,5 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα και έδωσε μόλις 70 εκατ. ευρώ για να εκδοθούν συντάξεις - Έως και 4 χρόνια στην αναμονή οι δικαιούχοι - Τρέχουν τώρα να βγάλουν τις πρώτες κουτσουρεμένες συντάξεις δια χειρός Κατρούγακλου - Η εισφορά των εφοπλιστών και ο διαγωνισμός ΔΕΣΦΑ οι άλλες δύο εκκρεμότητες για να επικυρωθεί και τυπικά η δόση από το EWG
του Αργύρη Παπαστάθη
Τον διπλό εμπαιγμό των συνταξιούχων αποκαλύπτει η Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν για την εφαρμογή του μνημονίου. Η κυβέρνηση παρότι εισέπραξε από την περυσινή δόση 3,5 δισ. ευρώ για να εξοφλήσει το κράτος αυτά που χρωστάει επέλεξε να... ξεχάσει τους συνταξιούχους που περιμένουν ως και 4 χρόνια για να εκδοθεί η σύνταξή τους.

Ο σχετικός πίνακας του Compliance Report προκαλεί ζάλη καθώς φαίνεται ξεκάθαρα ότι, ενώ η κυβέρνηση πήρε λεφτά για ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, 1,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016 και άλλα 1,7 δισ. τον Οκτώβριο, τον Απρίλιο του 2017, δηλαδή δέκα μήνες μετά, είχε δώσει μόλις 74 εκατομμύρια ευρώ (!) στους συνταξιούχους που περίμεναν στις ουρές για να μάθουν πότε θα εκδοθεί η σύνταξή τους.
Αντί για (τα δικά τους) χρήματα, οι συνταξιούχοι «χόρτασαν» με παχιά λόγια για το πρωτογενές πλεόνασμα ρεκόρ και την στρατηγική της διαπραγμάτευσης που καθυστερούσε (ενώ αυτοί ανέμεναν) για να προστατευθούν οι συντάξεις τους (που τελικά κόβονται ξανά το 2019). Η αλήθεια όμως δεν άργησε να έρθει στο φως καθώς η Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν αποκαλύπτει ότι τα στοιχεία που ανακοίνωνε κάθε μήνα η κυβέρνηση για το τι χρωστάει το κράτος απέκρυπταν τεχνηέντως τις συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,38 δισ. ευρώ για συντάξεις που δεν έχουν εκδοθεί (στοιχεία Απριλίου).
Το δεύτερο λογιστικό κόλπο είναι ότι η κυβέρνηση καθυστερεί εδώ και μήνες την έκδοση των συντάξεων - φιλοδώρημα που πρέπει να υπολογιστούν με βάση το νόμο Κατρούγκαλου και οι οποίες προκαλούν ίλιγγο στους ασφαλισμένους. Η τακτική αυτή, της καθυστέρησης για να μην προκληθεί σοκ από το τι πραγματικά σημαίνουν οι περυσινές αποφάσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, οδήγησε την τρόικα στην απόφαση να θέσει ένα συγκεκριμένο ποσοστό συντάξεων αυτής της κατηγορίας που θα χρειαστεί να συμπληρωθεί μέσα σε αυτή την εβδομάδα για να μην υπάρξουν προβλήματα με τη δόση.
Αυτή είναι η μία από τις τρεις εκκρεμότητες ενόψει του Euro Working Group που θα γίνει -το πιθανότερο- την Πέμπτη, ώστε να δρομολογηθεί η εκταμίευση των 8,5 δισ. ευρώ την άλλη βδομάδα. Συγκεκριμένα, οι τρεις εκκρεμότητες είναι οι ακόλουθες:
1. Έως το τέλος Ιουνίου πρέπει να εκδοθεί το 10% των συντάξεων του 2016 (ως τώρα βγήκε το 6%) εφαρμόζοντας το «τσεκούρι» που προβλέπεται από το νόμο Κατρούγκαλου. Δεν αρκεί ο υπολογισμός των συντάξεων. Οι συνταξιούχοι πρέπει να πάρουν λεφτά στα χέρια τους για υπάρξει το πράσινο φως για τη δόση.
2. Πρέπει να εγκριθεί η εισφορά των εφοπλιστών και για το 2018. Το κείμενο λέει ότι στις 12/6/17 οι εφοπλιστές είπαν στην κυβέρνηση ότι συμφωνούν να πληρώσουν, αλλά αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί από το συλλογικό τους όργανο ("General Assembly", Γενική Συνέλευση αναφέρει το κείμενο) σήμερα, 26 Ιουνίου.
3. Πρέπει να προκηρυχθεί διαγωνισμός για ΔΕΣΦΑ. Οι διαδικασίες για το θέμα έχουν προχωρήσει και δεν αναμένεται να υπάρξει κώλυμα.
Αν όλα κυλήσουν ομαλά αυτή την εβδομάδα (όπως προεξοφλείται από όλες της πηγές) την άλλη Τετάρτη 5 Ιουλίου το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα εγκρίνει τη δόση με βάση το αναθεωρημένο τεχνικό μνημόνιο (SMoU). Tα χρήματα αναμένονται στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας την Πέμπτη 6, ή την Παρασκευή 7 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)