Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Φορολογικές δηλώσεις 2017: Προς αναγκαστική παράταση λόγω TAXISnet

Μία εβδομάδα πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2017, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να δώσει παράταση, διαφορετικά το ηλεκτρονικό σύστημα TAXISnet θα καταρρεύσει



Παράταση στην προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θα αναγκαστεί να δώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καθώς, ενώ απομένουν μόλις 7 ημέρες για τη λήξη της κανονικής προθεσμίας υποβολής της 30ης Ιουνίου και ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν αποσταλεί μέχρι σήμερα στο σύστημα TAXISNET ανέρχεται σε 2,5 εκατ.

Σε ότι αφορά τα νομικά πρόσωπα οι υποβολές έχουν φτάσει περίπου τις 50.000 δηλώσεις σε σύνολο περίπου 250.000 που αναμένεται να υποβληθούν.
AdTech Ad
Αν και από το υπουργείο Οικονομιών εκπέμπουν σταθερά το μήνυμα ότι δεν θα δοθεί επιπλέον χρόνος, το γεγονός ότι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία για όλες τις εκκρεμείς φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβάλλονται ημερησίως – και το  σαββατοκύριακο- περί των 260-270 χιλιάδες δηλώσεις, δεν αποκλείεται η απόφαση για μικρή χρονική παράταση, δεδομένου ότι μέχρι τώρα στο σύστημα δεν έχουν υποβληθεί περισσότερες από 160-170.000 δηλώσεις σε ημερήσια βάση ενώ στις πολύ παραγωγικές ημέρες των προηγούμενων ετών, έχουν κατατεθεί έως και 200-250.000 δηλώσεις, είναι προφανές ότι η 30η Ιουνίου θα εκκρεμούν περί των 700-800.000 δηλώσεων.
Σε κάθε περίπτωση, η εξόφληση των φόρων που αναγράφουν τα χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών δηλώσεων θα πρέπει να γίνει σε 3 δόσεις, η 1η εκ των οποίων λήγει στις 31 Ιουλίου, η 2η στις 29 Σεπτεμβρίου και η 3η στις 30 Νοεμβρίου.
Ωστόσο, οι φορολογούμενοι έχουν το δικαίωμα να εξοφλήσουν τους φόρους που αναγράφουν τα χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις. Ειδικότερα, για την εξόφληση των φόρων των φετινών εκκαθαριστικών έως και 12 μηνιαίες δόσεις υπάρχουν δύο εναλλακτικές δυνατότητες.
Η πρώτη δυνατότητα δίδεται μέσω της «πάγιας ρύθμισης» του νόμου 4152/2013. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο τουλάχιστον ένα μέρος της οφειλής του εκκαθαριστικού, δηλαδή τουλάχιστον η πρώτη δόση, η οποία λήγει στις 31 Ιουλίου. Η «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013 προϋποθέτει την υποβολή αίτηση και υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στην οποία ο αιτών τη ρύθμιση οφειλέτης θα πρέπει να αναφέρει αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση από τα οποία θα πρέπει να προκύπτει αφενός η αδυναμία του να εξοφλήσει τους φόρους του εκκαθαριστικού σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των τριών διμηνιαίων δόσεων που προβλέπει η σχετική νομοθεσία αφετέρου η δυνατότητά του να διαθέτει από το μηνιαίο εισόδημά του ένα ποσό για την αποπληρωμή της κάθε μηνιαίας δόσης της ρύθμισης.
Η υποβολή τόσο της αίτησης όσο και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας της Α.Α.Δ.Ε., στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr.
H δεύτερη δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης των φόρων του εκκαθαριστικού της φετινής φορολογικής δήλωσης έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις παρέχεται μέσω της «πάγιας ρύθμισης» που προβλέπει το άρθρο 43 του νόμου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (του ν. 4174/2013). Για την υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή δεν απαιτείται να έχει λήξει η προθεσμία αποπληρωμής μέρους ή ολόκληρου του ποσού της οφειλής του εκκαθαριστικού, όμως η αίτηση και η υπεύθυνη δήλωση υπαγωγής θα πρέπει να συμπληρωθούν χειρόγραφα και να υποβληθούν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
Σε κάθε περίπτωση, ο φορολογούμενος που θα υπαχθεί σε μία από τις παραπάνω ρυθμίσεις θα πρέπει να γνωρίζει ότι το συνολικό ποσό των οφειλόμενων φόρων που θα ρυθμίσει επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 5%, ακόμη κι αν ένα τμήμα του ποσού αυτού ή ολόκληρο το ποσό δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο κατά την υποβολή της αίτησης.

 dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)