Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Καθαρές εισροές – βρώμικη προπαγάνδα

Ψέματα και αλήθειες για τη διαχείριση των Ευρωπαϊκών χρημάτων στη χώρα μας. Γιατί βρέχει ευρώ και εμείς κρατάμε ομπρέλα
Όλα τα κράτη της Ε.Ε συμβάλλουν στον προϋπολογισμό της πληρώνοντας το ποσό που τους αντιστοιχεί. Και όλα λαμβάνουν χρήματα από αυτή, μέσω των δράσεων που χρηματοδοτεί η Ε.Ε.
Αν αυτά που παίρνει ένα κράτος είναι περισσότερα από αυτά που δίνει, μιλάμε για καθαρές εισροές. Προσοχή: δεν πρόκειται για δάνεια. Οι καθαρές εισροές είναι «δώρο» των φορολογούμενων της Ε.Ε. Φυσικά δεν σου το κάνουν επειδή γιορτάζεις. Σου το κάνουν με στόχο τη σύγκλιση: να δημιουργήσεις υποδομές και να εκσυγχρονιστείς ώστε να καλύψεις την απόσταση από τα ανεπτυγμένα κράτη της Ε.Ε. Να φτιάξεις δρόμους, λιμάνια, δίκτυα, κτηματολόγιο, σύγχρονη γεωργία.
Ποια χώρα είναι η πρωταθλήτρια στις καθαρές εισροές; Καλά το φανταστήκατε: η Ελλάδα.
Κι όχι μόνο τώρα. Από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στην τότε ΕΟΚ. Οι επιδοτήσεις προς την Ελλάδα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1980 με τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, συνεχίστηκαν με τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και συνεχίζονται με το ΕΣΠΑ. Ακόμα και στα χρόνια προ κρίσης, οι «βρύσες» της Ε.Ε. ήταν τέρμα ανοιχτές. Ας πάρουμε παράδειγμα το 2006, μια σχετικά ήρεμη και «αδιάφορη» δημοσιονομικά χρονιά. Το 2006, λοιπόν, οι καθαρές εισροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ελλάδα ήταν σχεδόν 5 δισ. ευρώ (4,999). Ακολουθεί η Ισπανία με 3,084 δισ. ευρώ. Τρίτη η Πολωνία με 2,859, τέταρτη η Πορτογαλία με 2,256, και πέμπτη η Ουγγαρία με 1,060 δισ. ευρώ. Από κει και ύστερα οι ωφελημένες χώρες παίρνουν κάτω από ένα δισ. ευρώ. Λιθουανία: 566 εκ., Σλοβακία: 295 εκ.Τσεχία: 295 εκ., Λετονία: 247 εκ., Εσθονία: 170 εκ., Σλοβενία: 127 εκ. Κατά την περίοδο 1997-2006, οι καθαρές κοινοτικές εισροές προς τη χώρα ήταν 41,6 δισ. ευρώ, ποσό που επίσης ήταν αναλογικά το υψηλότερο μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. Ωστόσο, θα μπορούσαμε να εισπράξουμε κι άλλα, αλλά δεν το κάναμε: την ίδια περίοδο, η απορροφητικότητα των κονδυλίων του διαρθρωτικού ταμείου στην Ελλάδα μεταξύ του 2000 και του Σεπτεμβρίου 2007 ήταν μόλις 58%. Στον αντίποδα η Ιρλανδία απορρόφησε το 90%.

Για τη συνέχεια square.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)