Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Στόχος των επενδυτών ακίνητα που εκποιούν οι τράπεζες. Τα κοράκια που αρπάζουν την δικιά μας περιουσία.

Σχόλιο ιστολογίου:
είναι επενδύτες τα κοράκια που κάθονται πάνω από την ματωμένη Ελλάδα για να την λεηλατήσουν; Θα αγοράσουν τζάμπα την περιουσία που κάποιοι αγόρασαν με ιδρώτα και αίμα.
Ας μην ξεχνάμε ότι βιώνουμε μια εσωτερική υποτίμηση σε ότι αφορά την αξία των ακινήτων, αφού οι τιμές τους έπεσαν δραματικά προς τα κάτω, αυτό περίμεναν τα κοράκια τόσα χρόνια, επειδή λένε ότι οι Έλληνες είναι από τους λίγους Ευρωπαίους που κατέχουν τόσο μεγάλη ακίνητη περιουσία. Στόχος τους είναι η περιουσία μας, το σπίτι μας και η επιχείρηση μας, και η αρπαγή τους υλοποιείται τώρα από την "φασιστική" κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.




Τα ξενοδοχεία και τα ακίνητα που συνδέονται με τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες, αναμένεται να βρεθούν στο στόχαστρο των επενδυτών κατά το 2017, σύμφωνα με σχετική έρευνα της ΝΑΙ Hellas, στο πλαίσιο αντίστοιχης πανευρωπαϊκής μελέτης.



Σύμφωνα με την εταιρεία παροχής συμβουλευτικών κι εκτιμητικών υπηρεσιών ακινήτων, η ελληνική αγορά παρουσιάζει πλέον σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, οι οποίες μάλιστα δεν περιορίζονται στις παραπάνω κατηγορίες ακινήτων, αλλά εκτείνονται και σε γραφειακούς χώρους πρώτης κατηγορίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως επίσης και σε σύγχρονες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις (logistics) που προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις στους επενδυτές.



Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από μια πτώση των ενοικίων της τάξεως του 40% από το 2008 και μετά, την τελευταία διετία οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί στην αγορά γραφείων των δύο μεγάλων αστικών κέντρων, ενθαρρύνοντας έτσι τους θεσμικούς επενδυτές στην επανατοποθέτησή τους στην αγορά. Μάλιστα, σύμφωνα με τη NAI Hellas, η αγορά γραφείων αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά, ιδίως αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για άνοδο του ΑΕΠ και της απασχόλησης κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.



Παρ’ όλα αυτά, οι ενδιαφερόμενοι για την αγορά κτιρίων γραφείων εξακολουθούν να «κυνηγούν» μεγάλες αποδόσεις, καθώς κινούνται για ακίνητα που προσφέρουν αποδόσεις της τάξεως του 8,25%, ποσοστό που είναι 2,25% υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που δεν ξεπερνά το 6%. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποδόσεις γραφείων υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών στη Γενεύη διαμορφώνονται σε μόλις 2,9%, στην Κοπεγχάγη, στη Στοκχόλμη και στο Λονδίνο σε 3,75% και στο Βερολίνο το 3,9%. Τις υψηλότερες αποδόσεις σήμερα προσφέρουν οι αγορές γραφείων στη Μόσχα με 10,8% και στην Τιφλίδα της Γεωργίας με 10%. Αντίστοιχα, στην αγορά ακινήτων logistics, τα ενοίκια διατηρούνται μεν σε χαμηλό επίπεδο, ωστόσο τα ποσοστά πληρότητας, ειδικά για ακίνητα πρώτης κατηγορίας άνω των 5.000 τ.μ., αυξάνονται καθώς αυξάνεται και η ζήτηση για τέτοιου είδους ακίνητα. Οι αποδόσεις για πρώτης κατηγορίας ακίνητα logistics φθάνουν στο 11,50% στην Αθήνα, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. δεν ξεπερνά το 8,05%, με τις χαμηλότερες αποδόσεις να καταγράφονται στο Λονδίνο με 4,25% και στο Βερολίνο με 5,4%.



Οι υψηλές αποδόσεις που ζητούν οι επενδυτές που ενδιαφέρονται για την ελληνική αγορά, αποδίδεται στο υψηλό ρίσκο που εξακολουθεί να συνοδεύει τη χώρα μας.



Σύμφωνα με τη NAI Hellas, σε αυτό συμβάλλουν οι συνεχόμενες αλλαγές του φορολογικού καθεστώτος, η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, η έλλειψη ρευστότητας αλλά και η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, που συνεπάγεται και τη μη ύπαρξη τραπεζικής χρηματοδότησης. Ενδεικτικό των παραπάνω είναι η σημαντική μείωση στις επενδύσεις στην εγχώρια αγορά ακινήτων, οι οποίες υποχώρησαν από 1,1 δισ. ευρώ το 2014, σε 620 εκατ. ευρώ το 2015, και σε περίπου 440 εκατ. ευρώ κατά το 2016. Στα ποσά αυτά περιλαμβάνονται τόσο ακίνητα εισοδήματος, όπως γραφεία, καταστήματα και βιομηχανικά ακίνητα, αλλά και ξενοδοχειακές μονάδες.



Πάντως, η NAI Hellas επισημαίνει ότι το 2017 είναι πιθανό να σηματοδοτήσει την ανάκαμψη των επενδύσεων σε ακίνητα, εφόσον η οικονομία επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι αξίες των ακινήτων εισοδήματος αναμένεται να αυξηθούν, εξέλιξη που θα περιορίσει τις αποδόσεις. Ως εκ τούτου, πολλοί επενδυτές εξετάζουν την άμεση τοποθέτησή τους στην αγορά, θεωρώντας ότι η χρονική συγκυρία για εξασφάλιση σημαντικών μελλοντικών υπεραξιών είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή.


kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)