Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Η ΕΕ επιστρέφει από τον Μάρτιο όλους τους παράνομους μετανάστες πίσω στην Ελλάδα!

Αρχιζει πάλι η ΕΕ τα παιχνίδια της με πρόσφυγες και μετανάστες και μη δεσμευτική πρόταση για την σταδιακή επαναφορά του Δουβλίνου από τις 15 Μαρτίου 2017 καταθέτει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κρίνοντας πως η κατάσταση στην Ελλάδα ως προς το σύστημα καταγραφής ασύλου και υποδοχής/υποστήριξης μεταναστών και προσφύγων έχει σημειώσει θεαματική βελτίωση.

Ο κανονισμός του Δουβλίνου προβλέπει τη επιστροφή των παράτυπων μεταναστών από τα κράτη μέλη της ΕΕ στο κράτος μέλος από όπου πρώτα εισήλθαν, για να καταγραφούν και στη συνέχεια να μετεγκατασταθούν -αν έχουν το δικαίωμα- ή να επιστραφούν μέσω της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.
Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι αν θέλουν τα υπόλοιπα μέλη θα δέχονται μετεγκατάσταση μεταναστών και φυσικά αν δεν το κάνουν θα παραμένουν εδώ στην Ελλάδα

Η πρόταση της Επιτροπής για σταδιακή επαναφορά του Δουβλίνου επηρεάζει όλους τους παράνομους μετανάστες στα κράτη μέλη της ΕΕ και θα σταλούν στην Ελλάδα από τις 15 Μαρτίου 2017.  

Η Επιτροπή, πέρα από τη βελτίωση του συστήματος της Ελλάδας σε τέτοιο βαθμό που να επιτρέπει την πρόταση «σταδιακής επαναφοράς» έχει τρείς ακόμα λόγους για την σημερινή της μη δεσμευτική πρόταση.

Στόχος της είναι αρχικά να ενθαρρύνει την μετεγκατάσταση, καθώς η Επιτροπή έχει δεσμευτεί για μετεγκατάσταση 120.000 μεταναστών και προσφύγων από την Ελλάδα και Ιταλία στα κράτη μέλη της ΕΕ. Μέσω της μερικής επαναφοράς του Δουβλίνου η Επιτροπή θεωρεί πως αν τα κράτη μέλη μπορούν να επιστρέψουν τους παράτυπους μετανάστες, τότε θα είναι σαφώς πιο δεκτικά προς αποδοχή των μετεγκαταστάσεων.

Επιπλέον, η Επιτροπή υποστηρίζει πως η τελική αναθεώρηση του Δουβλίνου θα διαθέτει και ένα μηχανισμό για εφαρμογή δικλείδων ασφαλείας, προς αποφυγή συμφόρησης ενός κράτους μέλους.

Τέλος, η Επιτροπή θέλει την αποκατάσταση της κανονικότητας της ελεύθερής μετακίνησης και την κατάργηση των συνοριακών ελέγχων στη ζώνη του Σένγκεν που προκλήθηκε λόγω των παράτυπων μαζικών μεταναστευτικών ροών.

Για την αποφυγή μαζικών επιστροφών από κράτη μέλη προς την Ελλάδα, η Επιτροπή προβλέπει στην πρόταση της δύο δεδομένα: Αρχικά πως δεν θα υπάρξει αναδρομικότητα στις επιστροφές και συνεπώς μόνο οι μετανάστες που θα βρίσκονται παράνομα στην ΕΕ και πέρασαν από την Ελλάδα μετά τις 15 Μαρτίου 2017 θα μπορούν να επιστρέφονται και επίσης, η Ελλάδα θα πρέπει να δίνει την συγκατάθεση της σε οποιαδήποτε επιστροφή γίνεται.

Υπενθυμίζουμε πως η πρόταση αυτή δεν είναι δεσμευτική και θα συζητηθεί και αύριο στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η Επιτροπή αναμένει και την επίσπευση του ρυθμού μετεγκατάστασης από Ελλάδα, η οποία ενδέχεται να φτάσει τα 2000 άτομα το μήνα.

Πάντως ακολουθώντας το παράδειγμα του Βελγίου, η Δανία αποφάσισε να μην ανανεώσει τις συμβάσεις των τεχνικών ασύλου που έχει στα νησιά, για λόγους ασφάλειας.

pronews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)