Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Μία κυβέρνηση που πανηγυρίζει τις ήττες της!

ggrΤης Ασημίνας Ρούσσου

To «βάρος» των πρωτογενών πλεονασμάτων – Από πού θα έρθει η ανάπτυξη όταν μας περιμένουν μόνο φόροι;


Αναμφισβήτητα αυτή η κυβέρνηση διαθέτει κάτι… «μαγικό». Πανηγυρίζει στις ήττες σαν να είναι νίκες. Δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται ή απλώς συνεχίζουν τα ψεύδη;
«Συμφωνήσαμε σε πλεόνασμα 3,5% του σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και υπάρχουν πολλές απόψεις για την έννοια του μεσοπρόθεσμου. Κάποιοι λένε για τρία χρόνια, άλλοι για πέντε και άλλοι για δέκα» είπε ο Γέρουν Ντάϊσελμπλουμ.
Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, πρωτογενές πλεόνασμα με απλά λόγια είναι αυτό που μένει όταν η χώρα καλύψει τις δαπάνες του προϋπολογισμού της, εκτός από τις δαπάνες για τόκους και χρέος. Ένας από τους λόγους που οδηγήθηκε η
χώρα στην κρίση, ήταν το πρωτογενές έλλειμμα.
Ας περάσουμε όμως στο δια ταύτα: Τι σημαίνει η συμφωνία για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ; Σημαίνει κάτι ουτοπικό. Το 2016 τελειώνει με πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ, κάπου στα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Εύκολα προκύπτει το ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν να πιάσουμε πλεόνασμα 3,5% για τα επόμενα χρόνια; Είτε με , είτε με στάση πληρωμών από το δημόσιο.

Για την ιστορία…
Υπάρχουν μόνο τρεις χώρες που έπιασαν πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3% για μία δεκαετία από το 1974 και μετά. Το Βέλγιο, η Νορβηγία, και η Σιγκαπούρη.

Ένας από τους πιθανούς λόγους που οι εταίροι δεν ακολουθούν τις συστάσεις του ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα είναι οι εκλογές στη Γερμανία. Η Μέρκελ δεν θέλει να απολογηθεί στην κοινή γνώμη για εύνοια προς την Ελλάδα.
Το μόνο σίγουρο είναι πως το μνημόνιο θα είναι σε ισχύ όσο υπάρχει η δέσμευση για μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα.
Άραγε τι θα κάνουν αν έστω κι από τύχη κερδίσουν έναν «αγώνα»; Φαντάζομαι, θα κλάψουν με μαύρο δάκρυ….

tilegrafima.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)