Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Μέχρι το τέλος της προεδρίας Ομπάμα, το εθνικό χρέος των ΗΠΑ θα υπερβαίνει τα $ 20 Τρισεκατομμύρια

Shutterstock
Αυτή την εβδομάδα, το συνολικό δημόσιο χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών, για πρώτη φορά στην ιστορία υπερέβη $ 19.500.000.000.000 , μια αύξηση από τον  Γενάρη 2016 σε 500 δισεκατομμύρια $, σύμφωνα με μια έκθεση του  Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Το 2009 – όταν ανέλαβε την  προεδρία, ο  Μπαράκ Ομπάμα - το ποσό του χρέους ήταν $ 10,63 τρις.

Μέχρι τα μέσα του Μαρτίου  2017 την  αύξηση του χρέους δεν θα μπορέσουν  να περιορίσουν οι αρχές, έτσι , σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, μέχρι το τέλος της δεύτερης θητείας του Ομπάμα το παθητικό θα  αυξηθεί σε $ 20 τρισεκατομμύρια   σημειώνει[1] ο Washington Examiner.

Τον Αύγουστο, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους (Σεπτέμβριος 2016), ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 77%. Αυτό είναι το υψηλότερο από το 1950, όταν η χώρα πλήρωνε  τα ενεργά  χρέη του  Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τη διάρκεια των επόμενων 10 ετών, ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ θα ανέλθει στο 86%, προβλέπει η επιτροπή.

Το δημόσιο χρέος υπολογίζεται ως το συνολικό ετήσιο έλλειμα  του προϋπολογισμού συν τις πληρωμές των τόκων . Ο Μπαράκ Ομπάμα ούτε μία φορά δεν ανέφερε την πρόθεσή του  να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ωστόσο, κατά τη διάρκεια των  εργασιών της διοίκησης ο ρυθμός  σταθερά αυξάνει κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, και μόνο τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται γύρω στο   πιο αποδεκτό από τους αριθμούς  $500 δισ.  (σε αυτό το έτος, όπως αναμένεται, το έλλειμμα θα ανέλθει σε $590 δισ.  ή 3,2% του ΑΕΠ). Όντας ακόμη Γερουσιαστής, ο Ομπάμα επέκρινε τον προκάτοχό του στη θέση του αρχηγού του κράτους του Τζορτζ Μπους για τους δείκτες ελλείματος  του προϋπολογισμού και το αποκαλούσε  "αποτυχία" των αρχών (όταν με τους ρεπουμπλικάνους  το έλλειμμα έχει φθάσει στα $1,4 τρισ).

Για να λυθεί το πρόβλημα του ελέγχου του ελλείμματος του προϋπολογισμού (και, κατά συνέπεια, η αύξηση του εθνικού χρέους) πρέπει να γίνει από  τον επόμενο Πρόεδρο, δεν έχει σημασία ποιος θα κερδίσει  τις εκλογές. Η εξέταση της νομοθετικής αύξησης του ορίου του δημόσιου χρέους θα γίνει στις 15 Μαρτίου (μέχρι εκείνη την στιγμή  τα επίσημα όρια έχουν ξεπεραστεί)

Ούτε ο Donald Trump, ούτε η Χίλαρι Κλίντον, που είναι οι κύριοι διεκδικητές για την προεδρική κούρσα, δεν εκφράζουν μια συγκεκριμένη λύση σε αυτό το πρόβλημα, πιθανότατα επειδή δεν έχουν  ιδέα πώς να το κάνουν.

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ο Trump δήλωσε[2], ότι η αποπληρωμή του σημερινού  χρέους θα χρειαστεί   οκτώ χρόνια, δηλαδή δύο προεδρικές θητείες. Ωστόσο, οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι οι μέθοδοι του  Trump (αναθεώρηση εμπορικών  και στρατιωτικών συμφωνιών  με τους πιστωτές)  δεν θα φέρουν το  επιθυμητό αποτέλεσμα .

Στα  λόγια του Trump υπάρχει κάποια πονηριά: «Οι πολιτικοί χρησιμοποιούν τα οφέλη  του χρέους τώρα, αγοράζοντας ψήφους σε αντάλλαγμα την  υπόσχεση της καλής ζωής, και να παρέχουν την πληρωμή των λογαριασμών αυτών για τις μελλοντικές γενιές». Ως αποτέλεσμα τώρα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πληρώνει περίπου 2,5% σε χρέος  $ 20 τρισεκατομμύρια που στοιχίζει  περίπου $ 500 δισεκατομμύρια ετησίως, [3]  σημειώνει η ΗΠΑ News.

Επιπλέον, η αύξηση του δημόσιου χρέους αυξάνει την πίεση στην Fed, η οποία δεν μπορεί να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο, παρά την άποψη της οικονομικής ανάπτυξης. Τώρα το χρέος είναι τόσο μεγάλο που
ο ρυθμός αύξησης κατά 1 ποσοστιαία μονάδα θα οδηγήσει σε αύξηση του όγκου του χρέους κατά  $ 200 δισεκατομμύρια ετησίως, τα οποία, φυσικά, κανείς δεν θέλει.

Ενώ τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ παραμένουν μια  από τις πιο αξιόπιστες επενδύσεις,  δεδομένης της χαμηλής μεταβλητότητας στην αγορά.

Νωρίτερα, το Ομοσπονδιακό υπουργείο οικονομικών για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1970 δημοσίευσε αναλυτικές πληροφορίες για τους βασικούς πιστωτές των  ΗΠΑ: οι συγκεκριμένες χώρες στην έκθεση συνήθως κρύβονται πίσω από όρους ομάδων "χώρες — εξαγωγείς πετρελαίου" ή "χρηματοοικονομικά κέντρα της Καραϊβικής ", αναφέρει[4] το Business Insider.

Ο κάτοχος του μεγαλύτερου μέρους του χρέους ήταν η Κίνα με $ 1.244 τρισεκατομμύρια, ακολουθούμενη από την Ιαπωνία ($ 1.137 τρισεκατομμύρια),  τα νησιά Cayman (265 δισεκατομμύρια $). Η Ρωσία είναι  στο top 20 των δανειστών των  ΗΠΑ , που κατέχουν ομόλογα 86 δισ $ - είναι μεγαλύτερο από ό, τι, για παράδειγμα, τα  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

References

  1.  отмечает
       ( http://www.washingtonexaminer.com/national-debt-hits-19.5-trillion/article/2600823 )
  2.  заявлял
       ( http://www.gazeta.ru/business/news/2016/04/03/n_8452571.shtml )
  3.  отмечает
       ( http://www.usnews.com/opinion/articles/2016-08-03/trump-and-clinton-have-no-plans-to-rein-in-federal-debt )
  4.  сообщает
       ( http://www.businessinsider.com/us-treasury-countries-that-hold-the-most-us-debt-2016-8/ )

http://www.gazeta.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)