Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Εγκαταλείπουν την Ελλάδα και οι νοσηλευτές

Εγκαταλείπουν την Ελλάδα και οι νοσηλευτέςΜΕΤΑ ΤΟΥΣ
Μετά το κύμα φυγής στο εξωτερικό των γιατρών που βίωσε και βιώνει η στα χρόνια της κρίσης φαίνεται πως ήρθε η ώρα και για τους να εγκαταλείψουν τη χώρα σε αναζήτηση του δικού τους εργασιακού Ελ Ντοράντο.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύουν σήμερα τα ΝΕΑ πάνω από 1700 νοσηλευτές έβγαλαν εισιτήριο χωρίς επιστροφή για το εξωτερικό τη διετία 2014 - 2016. Από αυτούς οι 920 είναι πτυχιούχοι σχολών ΑΕΙ-ΤΕΙ και οι υπόλοιποι είναι βοηθοί νοσηλευτών.


Από αυτούς το 80% μετανάστευσε στη Βρετανία, το 7% στη Γερμανία, το 4% στην Κύπρο, το 3% στη Σουηδία και το υπόλοιπο σε άλλους προορισμούς.
Τα στατιστικά στοιχεία αναφέρουν παρότι οι νοσηλευτικές σχολές συνεχίζουν να παράγουν νέους νοσηλευτές με ρυθμούς ίδιους ή και μεγαλύτερους σε σχέση με το παρελθόν, η ανεργία μαστίζει τον κλάδο αφού αγγίζει το 30%.

Όσο για τους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα υγείας η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη. Η ανισότητα στις αμοιβές, σε σχέση με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους και η αναλογία ασθενών-νοσηλευτών αναγκάζει τους Έλληνες νοσηλευτές να δουλεύουν σ συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ οι πιο κακοπληρωμένοι νοσηλευτές στην Ευρώπη, που είναι οι Έλληνες, είναι εκείνοι που σηκώνουν το μεγαλύτερο εργασιακό φορτίο αφού στη χώρα μας αναλογούν 3,6 νοσηλευτές ανά 1000 κατοίκους, την ώρα που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι διπλάσιος. 

tilegrafima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)