Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Η απαξίωση του δικηγόρου

ΟΙ ΣΤΟΥΣ ΧΑΛΕΠΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ

της , Δικηγόρου Αθηνών
Ο αιώνας μας, αιώνας της ταχύτητας, των ραγδαίων αλλαγών, της παγκοσμιοποίησης , της έκπτωσης των αξιών, των γιγαντιαίων και κραυγαλέων αντιφάσεων, που στη δίνη των στροβιλιστικών ανακατατάξεων παρασύρει τα πάντα.

Ακόμα και διαχρονικές αξίες αέναες, επαγγέλματα. Τίποτα δεν ξεφεύγει από την καταστροφικά επιθετική "μανία" των αριθμών, της μηχανής του απολύτου ορθολογισμού και θετικισμού. Πέρα από τον αμοραλισμό και τη γενικευμένη έκπτωση των ηθικών αξιών, ένας κόσμος που παραδοσιακά υπήρξε η έπαλξη της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , σήμερα απαξιώνεται βάναυσα. Είναι ο κόσμος της δικηγορίας, οι δικηγόροι όλων των ηλικιών και ειδικοτήτων, οι διαχρονικοί υπερασπιστές αγωνιστές του δικαίου στην όποια του μορφή, απέναντι σε κάθε μορφή αυθαιρεσίας των ποικίλων εξουσιών.


Σήμερα, ο ρόλος του δικηγόρου " εκπίπτει ", αφού θεσμικά απαξιώνεται και μεταλλάσσεται σε απλό διεκπεραιωτή υπηρεσιών. Η επέλαση των πολυεθνικών δικηγορικών εταιρειών στη χώρα μας από τη μία, η προσήλωση μας από την άλλη σε παραδοσιακά, παρωχημένα, στερεοτυπικά εργασιακά μοντέλα παράλληλα με την οικονομική κρίση και τις επιβαλλόμενες " έξωθεν αλλαγές ", οδήγησαν τον δικηγορικό κλάδο σε ένα αδιέξοδο με κρισιακους κλυδωνισμούς και για την ουσία του έργου μας και την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια αλλά και για το εργασιακό μας μέλλον.
Οι καιροί χαλεποί, όμως η συνειδητοποίηση και κατανόηση των προβλημάτων σε πανελλήνιο επίπεδο επιβάλλεται να αποτελέσει το πρώτο μας βήμα πριν "αλωθεί" ο χώρος απόλυτα. Η αξιοπρέπεια μας ως ανθρώπων και εργαζομένων και η ακράδαντη πίστη μας στην αξία της δικαιοσύνης και στα πανανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να γίνει η σημαία κάτω από την οποία θα αγωνιστούμε ενάντια σε οτιδήποτε δεν διασφαλίζει την "ουσία" του έργου μας.

Αναμφισβήτητα στην απαξίωση του δικηγόρου ελλοχεύει η κοινωνική αδικία, η στρέβλωση του δικαίου, η έμμεση αλλοίωση της έννοιας και της ουσίας του νόμου και η "απίσχναση" της δύναμης να αποδοθεί το δίκιο σε κάθε άνθρωπο και να ελεγχθεί η αυθαιρεσία των κάθε λογής εξουσιών.

 tilegrafima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)