Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Η Αριστερά, που θα έσκιζε το μνημόνιο και θα έκανε μονομερή διαγραφή του χρέους, ξεπουλά την Ελλάδα - Τι δεν καταλαβαίνεις;

ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ 17% ΤΗΣ ΔΕΗ, 11% ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ, 23% ΤΗΣ ΕΥΑΘ ΚΑΙ ΤΟ 35% ΤΩΝ ΕΛΠΕ

Μάχη με τον χρόνο για Ελληνικό και Εγνατία - Η λίστα με τις ιδιωτικοποιήσειςΜάχη με τον χρόνο για Ελληνικό και Εγνατία - η λίστα με τις ιδιωτικοποιήσεις

Του Γιώργου Μανέττα και της Μανταλένας Πίου
Με την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων να αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόση των 7,5 δισ. ευρώ, και τον χρόνο να μετράει αντίστροφα, κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να κλείσουν τις επίμαχες εκκρεμότητες του προγράμματος και να πείσουν τους Ευρωπαίους να ανοίξουν τις «κάνουλες» της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.  Το πρώτο βήμα έγινε χθες, με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του αναθεωρημένου σχεδίου αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου (ADP), όπου περιλαμβάνονται οι 19 αποκρατικοποιήσεις που ζήτησαν οι δανειστές, μεταξύ των οποίων το Ελληνικό, η Εγνατία, η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης, η αξιοποίηση της έκτασης στο Αφάντου, τα 14 περιφέρειακα αεροδρόμια, το 17% της ΔΕΗ, (ενδεχομένως και μέσα στο 2016) και το 35% των ΕΛΠΕ.
Παρότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, πληροφορίες αναφέρουν πως οι Θεσμοί ζητούν από την ελληνική πλευρά απτά αποτελέσματα στην υπόθεση του Ελληνικού και της παραχώρησης για 35 έτη της Εγνατίας Οδού, όπου με βάση τα όσα διέρρευσαν από το προχθεσινό Eurogroup παρατηρείται αδικαιολόγητη καθυστέρηση.
Πηγές με γνώση του θέματος τονίζουν ότι την υπόθεση του «Ελληνικού» έχει αναλάβει προσωπικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος -όπως και στην περίπτωση του ΟΛΠ- θα επιδιώξει να βελτιώσει τους όρους της αρχικής συμφωνίας και να μεγιστοποιήσει το όφελος για το ελληνικό δημόσιο.
Ενδεικτικό της κινητικότητας που υπάρχει να κλείσουν το γρηγορότερο δυνατό τα «ανοιχτά μέτωπα» σε Ελληνικό και Εγνατία Οδο είναι και η χθεσινή συνάντηση του Σ. Πιτσιόρλα με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, η οποία παρέμεινε επιμελώς μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ πέρασε χθες την πόρτα του Μαξίμου, ο οποίος φέρεται να ενημέρωσε για την πρόοδο του προγράμματος αλλά και τις εκρεμότητες που υπάρχουν.
Στο μεταξύ, δημοσιεύθηκε χθες η πολυαναμενόμενη λίστα με τις 19 αποκρατικοποιήσεις που θα αναλάβει να υλοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το 2018, και τα βήματα που απομένουν να γίνουν. Αν και οι περισσότερες ήταν γνωστές, εντούτοις κάποιες αποτελούν «έκπληξη» κυρίως λόγω των διαβεβαιώσεων που έδιναν μέχρι πολύ πρόσφατα κορυφαίοι υπουργοί.
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η πώληση του 17% της ΔΕΗ, του 35% των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ, τρεις αποκρατικοποίησεις για τις οποίες ο Π. Σκουρλέτης διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να πουληθούν. Επιπλέον, στο σφυρί βγαίνουν το 23% της ΕΥΑΘ και το 11% της ΕΥΔΑΠ παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης.
Μάλιστα, οι τελευταίες μαζί με τη ΔΕΗ ήταν μέσα στην ομάδα των αποκρατικοποιήσεων για τις οποίες δημιουργήθηκε σάλος την προηγούμενη Πέμπτη κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, με αποτέλεσμα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτος να αποσύρει τη σχετική λίστα, λέγοντας πως ακόμη τελούν υπό διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς. Το ΦΕΚ, πάντως, «μαρτυρά» ότι ο κατάλογος με τις αποκρατικοποιήσεις είχε εγκριθεί την αμέσως επόμενη ημέρα, Παρασκευή 20 Μαΐου.
Για τη ΔΕΗ η απόφαση προβλέπει την πώληση του 17% των μετοχών, ενδεχομένως το 2016 με την πρόσληψη συμβούλων από το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2016. Χθες πάντως σε ξεχωριστό ΦΕΚ, δημοσιεύθηκε η απόφαση για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) από τη ΔΕΗ. Εκτός από τις παραπάνω, στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης ο ΟΤΕ (6%+4%), η ΔΕΣΦΑ (66%), ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, τα ΕΛΤΑ, η ΔΕΠΑ (65%), ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (30%), η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η Rosco, καθώς επίσης ακίνητα και μαρίνες.
Ημερησία
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)