Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Η Ευρώπη βιώνει σήμερα ότι η Ελλάδα πριν 20 χρόνια, η εισβολή μεταναστών ταράσει τα ήσυχα νερά της "ενωμένης" Ευρώπης.




Το δημοσίευμα στο Russia Today που ακολουθεί, μεταφράστηκε και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, γιατί αυτή την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι πολύ πρόσφατα, την έχουμε ζήσει εμείς στην Ελλάδα πριν από 20 χρόνια και βάλτε. Τα ίδια καμώματα του Τύπου, οι αντιπαραθέσεις στα παράθυρα, οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών κ.ο.κ. το ίδιο και το αυτό.
 
Και φυσικά, μέσα στην αντιπαράθεση συνήθως χάνεται η λογική. Είμαστε πιο έμπειροι από τους Ευρωπαίους από αυτή την εισβολή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια !
Αναρωτιόμαστε είναι ο πόλεμος για αυτή την τεράστια μετακίνηση πληθυσμών; είναι οργανωμένο σχέδιο διάβρωσης των λαών; είναι ο εξισλαμισμός της Ευρώπης από φανατικούς ισλαμιστές; 

Ότι και να είναι, η συνύπαρξη ανθρώπων διαφορετικής νοοτροπίας και κουλτούρας έχει αποτύχει. 
Οι πολυπολιτισμικές κοινωνίες το μόνο που καταφέρνουν είναι την άνοδο της ακροδεξιάς καθώς και την ενίσχυση του ρατσισμού μέσα στις συντηρητικές τάξεις της Βόρειας Ευρώπης.


Χόπκινς εναντίον Άνσαρ: Ακροδεξιά “προκατάληψη”, μίσος, υστερία και αντι-μουσουλμανική έχθρα. Συζήτηση στο RT


©Η αρθρογράφος Κέιτι Χόπκινς και ο σχολιαστής Μο Άνσαρ εμπλέκονται σε πόλεμο λέξεων στο Russia Today, συζητώντας αν η τεράστια εισροή μεταναστών είναι καλή για την Ευρώπη. 
Και ενώ η Χόπκινς λέει, ότι οι Μουσουλμάνοι είναι το κύριο κακό, ο Άνσαρ παραπονείται για την αύξηση της ξενοφοβίας. 

Παρακολουθείστε και επιλέξτε πλευρά.




[ακολουθεί μετάφραση του βίντεο στα ελληνικά]


Φαίνεται μια οθόνη με ένα σχόλιο της Χόπκινς στο Tweeter στις 6/2, που ξεσήκωσε αντιδράσεις:  «10.000 πρόσφυγες κραυγάζουν για να εισέλθουν στην Τουρκία και στοιβάζονται στα σύνορα, όλοι σανό για τις βάρκες την άνοιξη του 2016. Περιμένετε και νέες φωτογραφίες νεκρών παιδιών».


Δημοσιογράφος RT. Καλώς ήρθατε στη ζωντανή μας εκπομπή. Κέιτι, ξεκινάω με σένα, το σχόλιό σου προκάλεσε πολλή κριτική στο ίντερνετ… Οι Σύριοι υποχρεώνονται από τον πόλεμο να γίνουν πρόσφυγες και παίρνουν και τα παιδιά τους μαζί. Τι ακριβώς ήθελες να πεις με αυτό που έγραψες;



Χόπκινς. Αυτό που θέλω να πω με το «Περιμένετε και νέες φωτογραφίες νεκρών παιδιών» είναι, ότι αυτό το πράγμα το βλέπουμε πλέον τακτικά: μόλις σήμερα, άλλα 27 άτομα πέθαναν κατά την προσπάθειά τους να περάσουν τη Μεσόγειο [αυτό που ίσως δεν γνωρίζει κι η ίδια είναι, ότι μιλάμε για απόσταση 2 ναυτικών μιλίων]. Έχει περάσει κιόλας ένας χρόνος που γίνεται αυτό και δεν έχουμε κάνει τίποτα. Καμία λύση δεν παρουσιάζεται. Αυτό που πάντα λέω είναι, ότι ο μόνος τρόπος να πάψουν οι άνθρωποι να πεθαίνουν στη Μεσόγειο, είναι να πάει κάποιος στα τουρκικά σύνορα, στις ακτές της Τουρκίας και να σταματήσει τις βάρκες. Λέω πάντα, σταματήστε τις βάρκες! Και δεν τις σταματάμε! Ακόμα 100.000 κόσμος [και όχι 10.000 που αναγράφεται πριν] από τη Συρία περιμένουν να μπουν στην Τουρκία, πράγμα που εγγυάται, ότι κι άλλες βάρκες θα αρχίσουν να διασχίζουν τη Μεσόγειο, μόλις ο καιρός καλυτερέψει.


Δημοσιογράφος. Κέιτ, αν θυμηθούμε την αρχική φρικτή εικόνα με το 3χρονο Ailan Kurdi πνιγμένο στην ακτή στην Τουρκία… Οι γονείς του είχαν κάνει αίτηση για άσυλο στον Καναδά και τους την απέρριψαν. Αν είχε δοθεί άσυλο, μπορεί να ήταν ακόμα ζωντανός. Μήπως είναι αυτός ο τρόπος να λύσουμε το πρόβλημα, χορηγώντας άσυλο, αντί να στρέψουμε το βλέμμα σε άλλη κατεύθυνση;


Χόπκινς. Νομίζω ότι αγόρασες όλες τις ιστορίες που διαβάζεις στις ειδήσεις. Δεν κοίταξες πιο πέρα από τους τίτλους… Αυτή η οικογένεια ήταν ασφαλής στην Τουρκία και νομίζω, ότι αφού αυτή η οικογένεια βρήκε ασφαλή χώρο έπρεπε να μείνει εκεί. Ήθελαν να φύγουν για να ψάξουν για καλύτερη ζωή, το καταλαβαίνω αυτό, αλλά αυτή η φωτογραφία ήταν επίσης στημένη: την πήρε μια γυναίκα που ήξερε την επίδραση που κάνουν τα μικρά ποδαράκια. Αυτό που προξένησε βεβαίως ήταν, ότι έκανε τους πολιτικούς να πάρουν αποφάσεις με την καρδιά τους και όχι με το μυαλό τους. Χρειαζόμαστε οι άνθρωποι να παίρνουν ισχυρές αποφάσεις με το μυαλό τους και όχι με την καρδιά τους, επειδή είδαν μια φωτογραφία ενός πνιγμένου μικρού παιδιού.


Δημοσιογράφος. Λες ότι ήταν στημένο. Ήταν μια φωτογραφία ενός πνιγμένου μικρού παιδιού και δεν υπάρχει τίποτα στημένο σε αυτό. Αυτό δεν αλλάζει.


Χόπκινς. Δεν αλλάζει για το παιδί που ήταν πεσμένο στην ακτή εκείνη τη μέρα, αλλά και την επόμενη, γιατί δεν κάνουμε τίποτα για να το σταματήσουμε. Είναι ΟΚ να με κριτικάρεις εμένα, εγώ είμαι αρθρογράφος, αλλά τελικά, χρειαζόμαστε να αναλάβουμε δράση! Και καμία δράση δεν αναλαμβάνεται! Έχουμε τη Μέρκελ, τη μητέρα όλων των μεταναστών, να τους καλωσορίζει μέσα και να τους ενθαρρύνει να κάνουν αυτό το επικίνδυνο πέρασμα.


Δημοσιογράφος. Κάπως σαν να αλλάζει το σκοπό τελευταία όμως (η Μέρκελ, ενν.). Όμως ας προχωρήσουμε στον Μο, έχουμε καλύψει επιθέσεις για αρκετές επιθέσεις βιασμών από πρόσφυγες και το τελευταίο τρομερό βιασμό 10χρονου σε πισίνα στη Βιέννη. Και σήμερα, η μητέρα του, που είναι κι η ίδια μετανάστης, έγινε πολύ εχθρική προς μετανάστες που ζητούν άσυλο, δηλαδή έχουμε μετανάστες να στρέφονται κατά άλλων που επιδιώκουν άσυλο. Δεν μπορείς να τους κατηγορήσεις σε αυτή την κατάσταση, έτσι δεν είναι;


Άνσαρ. Όχι βέβαια. Σταμάτα τον Τύπο. Για φαντάσου! Μερικές φορές και οι μετανάστες διαπράττουν επίσης εγκλήματα! Στον αγγλικό τύπο έχουμε καθημερινά βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον 200 γυναικών και 50 παιδιών. Ας μην υποκριθούμε, ότι όλους αυτούς τους κάνουν μετανάστες ή «κύματα από κατσαρίδες», όπως νομίζω, στο παρελθόν η Κέιτι έχει αναφέρει. Η απανθρωποποίηση για τους μετανάστες, τους ξένους, τους μουσουλμάνους που έρχονται εδώ, η ξενοφοβία! Η ίδια η Κέιτι έχει πει: «δείξτε μου πνιγμένους να επιπλέουν, παίξτε βιολιά, δείξτε μου κοκκαλιάρηδες ανθρώπους που δείχνουν λυπημένοι! Και πάλι, δεν με νοιάζει!». Και επίσης έχει ζητήσει πολεμικά πλοία για να απωθήσουν τους μετανάστες πίσω. Όλη αυτή η προώθηση μίσους, η υστερία, η ιδέα ότι περίπου, οι μετανάστες είναι κάποιοι υπερσεξουαλικοί που διαπράττουν εγκλήματα σε μεγαλύτερη κλίμακα, απ’ ότι οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι διαπράττουν, ότι δεν υπάρχει χώρος, ότι είναι οικονομικό βάρος. Όλα τα παρόμοια είναι μύθοι και υστερίες και προκατάληψη που η Κέιτι και οι παρόμοιοί της στην ακροδεξιά χαίρονται να διασπείρουν.


Δημοσιογράφος. Κέιτι, σίγουρα συμφωνείς μέχρις ενός σημείου. Δεν είναι όλοι οι μετανάστες εγκληματίες, έτσι δεν είναι;


Χόπκινς. Δεν υπάρχει περίπτωση, να συμφωνήσω ούτε με μία φράση, ούτε με μία λέξη που προέρχεται από το προσωπάκι του Μο! (γέλια) Τελικά αυτό που του αρέσει να κάνει είναι να κολλάει ταμπέλες και να τις πετάει στον άλλο, «ξενόφοβος», «ακροδεξιός», «ισλαμόφοβος». Να είστε έτοιμοι γι αυτό. Αυτό που του αρέσει, είναι να βάζει ετικέτες στους ανθρώπους (διακόπτει ο συνομιλητής και αυτή του απαντά) Αν μου επιτρέπεις! Πέτα μου όσες ετικέτες θέλεις! Δεν σημαίνουν τίποτα για μένα! Ξέρετε κάτι; Δεν είμαι από την ακροδεξιά. Είμαι μια σκληρά εργαζόμενη βρετανίδα φορολογούμενη και οι φορολογούμενοι δεν θέλουν να χρηματοδοτούν μετανάστες που έρχονται στη χώρα μας και οι οποίοι δεν δείχνουν την παραμικρή ευγνωμοσύνη, για το ότι τους καλωσορίσαμε μέσα σε αυτήν! Είχαμε αυτό το ζήτημα στην παραμονή της Πρωτοχρονιάς (στην Κολωνία), όπου 500 γυναίκες δέχτηκαν επίθεση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και η αστυνομία είπε : «Ξέρετε, η βραδιά κύλησε ήρεμα, η βραδιά πέρασε ωραία…». Όλη αυτή η ιδέα, ότι πρέπει να υποβαθμίζουμε τις κακές ιστορίες σχετικά με μετανάστες, επιτρέπεται να μιλάμε μόνο για καλωσόρισμα, να μιλάμε μόνο για σεβασμό στους μετανάστες… Δεν το αγοράζω με τίποτα! Και όσο γι αυτό που είπε ο Μο, ότι οι γυναίκες πράγματι δέχονται επιθέσεις στο ΗΒ, δεν δικαιώνει το γεγονός. Δηλαδή, να αποδεχτούμε περισσότερους βιασμούς, επειδή έχουμε ήδη βιασμους! Ή το 10χρονο που το βίασε ένας και είπε ότι δεν είχε κάνει σεξ για τρεις μήνες! Στ’ αλήθεια, το υπερασπίζεσαι αυτό, Μο; Μη χρησιμοποιείς το όνομά μου!


Δημοσιογράφος. Κέιτ, υποστηρίζεις ότι οι μετανάστες είναι πιθανό να διαπράξουν εγκληματικές πράξεις πιο συχνά απ’ ότι οι ιθαγενείς; Αυτό λες; [ερώτηση πρόκληση]


Χόπκινς. Αυτό λέω απολύτως, το δείχνουν οι στατιστικές. Πολιτισμικά, οι δύο δεν ταιριάζουν μαζί. Δεν έχουν κανένα σεβασμό για τις λευκές γυναίκες, δεν έχουν σεβασμό για μένα και όσο τους αφορά λένε, ότι είμαι μια βρωμερή άπιστη (kafir), με αποκαλούν πόρνη και θα ήταν ευτυχείς να με χρησιμοποιήσουν σύμφωνα με τη θέλησή τους. Δεν θέλω ούτε εγώ, ούτε οι κόρες μου να είμαστε εκτεθειμένες σε τέτοιου τύπου τζέντλμαν. Και τζέντλμαν δεν είναι.


Άνσαρ. (διακοπές) Τέλος πάντων, είμαι Βρετανός πολίτης και μουσουλμάνος, γιος μετανάστη και παντρεμένος με μετανάστρια. Το είδος του μίσους και της υστερίας που προωθείς, προκαλεί την απόλυσή σου από τη στήλη που αρθρογραφείς. Σε απολύει από αυτό το πρωί (μιλάνε ταυτόχρονα και διακόπτουν συνεχώς ο ένας τον άλλο). Η Κέιτ είναι εξτρεμίστρια.


Δημοσιογράφος. Η Κέιτ είναι σαφής. Δεν θέλει να έρχονται μετανάστες στο ΗΒ. Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι. Περυσινή έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει, ότι πάνω από το 50% των μεταναστών ή προσφύγων στον κόσμο είναι κάτω των 18 ετών και 40% κάτω των 11 ετών, δηλαδή παιδιά. Σίγουρα πρέπει να πιστεύεις, ότι είναι καλή ιδέα να βοηθάμε τα παιδιά, κι ότι ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά χρειάζεται προστασία από εμπόλεμες ζώνες για απειλές κατά της ζωής τους;


Χόπκινς. Σίγουρα. Και μπορείς να βάλεις να παίξει ένα βιολί τώρα. Αλλά ειλικρινά, αυτό που είναι στ’ αλήθεια σημαντικό, είναι να στείλουμε οικονομική βοήθεια στη Συρία, για να φροντίσουμε τους ανθρώπους στην τοποθεσία τους, στη χώρα που αγαπούν. Δεν πιστεύω, ότι το να φύγουν από τη χώρα που αγαπούν και να κάνουν ένα επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο είναι η σωστή λύση. Δεν θα έβαζα ποτέ το παιδί μου σε μια φουσκωτή βάρκα χωρίς σωσίβιο ή με σωσίβιο που δε δουλεύει.


Δημοσιογράφος. Κέιτ, μιλάς για παιδιά. Στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο, η Βρετανία εκκένωσε τα παιδιά από τις πόλεις και τα έστειλε στην εξοχή για προστασία (…) Σίγουρα, αντιλαμβάνεσαι, ότι είναι σημαντικό να μετακινούμε τα παιδιά προς την ασφάλεια.


Χόπκινς. Ναι. Και γι αυτό δώσαμε 3 δις ευρώ στην Τουρκία και της είπαμε: Τουρκία, θέλουμε τη βοήθειά σου, να φτιάξεις καταλύματα, να φτιάξεις σχολεία. Γι αυτό δώσαμε τόση πολλή χρηματοδότηση. Και αφού έφτασες σε ένα ασφαλή προορισμό, πρέπει να μείνεις εκεί. Αυτό που δεν πρέπει να κάνεις, είναι να βάλεις τα μωρά σου σε μια πλαστική βάρκα και να πεθάνουν. Και δεν πρέπει να πας στην Ελλάδα, στην ηπειρωτική Ευρώπη. Και αφού ανέφερες το 2ο παγκόσμιο, να πούμε ότι έχουμε πρόβλημα με τη Γερμανία, που θέλει απελπισμένα να επανορθώσει το παρελθόν της και γι αυτό, υποδέχεται όλους τους μετανάστες. Και αυτός είναι ο λόγος, που όλοι έρχονται εδώ. Αυτό που έγινε, είναι ότι μερικές σταλαγματιές έγιναν πλημμύρα. Και αυτή η πλημμύρα πρέπει να σταματήσει. Αυτό είναι το θέμα. Και δυστυχώς δεν βλέπω πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του κ. Άνσαρ, να προτείνουν λύσεις γι αυτό.


(ακολουθούν πάνω από άλλα 6 λεπτά εκπομπής)

Εστάλη από τον φίλο και συνεργάτη Νίκο. Τον ευχαριστούμε πολύ για την μετάφραση και προετοιμασία του δημοσιεύματος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)