Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Ο παγκοσμιοποιημένος πόλεμος της Συρίας

  Ο εμφύλιος στη Συρία τείνει να μεταλλαχτεί στον Παγκόσμιο Πόλεμο του 21ου αιώνα.
Ο παγκοσμιοποιημένος πόλεμος της Συρίας
Περισσότερο από τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη του εμφυλίου, το μπερδεμένο κουβάρι των συγκρούσεων στη Συρία θυμίζει, σε ορισμένους αναλυτές, κάποια χαρακτηριστικά του Α' Παγκοσμίου Πολέμου
Σύμφωνα, όμως, με την Φρίντα Γκίτις, αρθρογράφο της εφημερίδας The Miami Herald και της επιθεώρησης World Politics Review, είναι ο εμφύλιος στη Συρία που τείνει να μεταλλαχτεί στον Παγκόσμιο Πόλεμο του 21ου αιώνα. Ακολουθούν αποσπάσματα από το άρθρο της κυρίας Γκίτις που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του CNN:
«Η σύγκρουση στη Συρία έχει μετατραπεί σε μια παγκόσμια δίνη βίας, σε μια μαύρη τρύπα που καταπίνει άλλες συγκρούσεις. Μέρα με τη μέρα οι διενέξεις και οι αντιπαλότητες που τροφοδοτούν τον πόλεμο σ' αυτό το τμήμα της Μέσης Ανατολής αυξάνονται.
Εντείνεται εξαιτίας της σεκταριστικής μανίας σιιτών και σουνιτών, Αράβων και Ιρανών. Η λιβανέζικη Χεζμπολάχ, υποστηριζόμενη από το Ιράν, πολεμά εναντίον  πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από τους Άραβες του Περσικού Κόλπου. Το Μέτωπο Αλ Νούσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα, ανταγωνίζεται το ISIS, οι Κούρδοι μάχονται κατά του ISIS και του συριακού στρατού και η Τουρκία πολεμά τους Κούρδους, την ώρα που εναντιώνεται υποτονικά στο ISIS και πιέζει για την απομάκρυνση του Άσαντ.
Και υπάρχουν πολλά ακόμη (δεδομένα), με πολύ πιο σημαντικές γεωπολιτικές συνέπειες. Υπάρχει η Ρωσία, οι ΗΠΑ και 'η συμμαχία κατά του ISIS' και σύντομα θα υπάρχει και ένα υπό την ηγεσία της Γαλλίας μπλοκ κατά του ISIS.
Ενώ η Ρωσία και η Τουρκία καυχιούνται ότι πολεμούν το ISIS, η αλήθεια είναι ότι η κάθε χώρα έχει διαφορετικούς στόχους, γεγονός που εξηγεί γιατί η κατάρριψη (του ρωσικού αεροσκάφους την Τρίτη) δεν θα ξεπεραστεί σαν κάτι τυχαίο. Η Ρωσία βρίσκεται στη Συρία όχι για να πολεμήσει το ISIS, αλλά για να σώσει το καθεστώς Άσαντ, έναν μόνιμο σύμμαχό της. Η Τουρκία επιθυμεί να κόψει τα φτερά των Κούρδων που σκέφτονται την ανεξαρτησία τους, αλλά θέλει επίσης να δει την πτώση του Άσαντ.
Και υπάρχει μία ακόμη μεγαλύτερη γεωπολιτική αντιπαράθεση. Η Ρωσία εργάζεται για να διαβρώσει την υπόληψη της Αμερικής στη Μέση Ανατολή, προωθώντας την ατζέντα του Πούτιν ο οποίος προκαλεί και αψηφά την Ουάσινγκτον.
Την ώρα που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προσπαθούσε να καθησυχάσει την Αμερική ότι οι πολύ μετρημένες προσπάθειές του με στόχο να περιορίσει και να ταπεινώσει το ISIS είχαν αποτέλεσμα, ο Πούτιν έστειλε μια τεράστια στρατιωτική δύναμη στη Συρία μεταλλάσσοντας τη σύγκρουση. Ο Άσαντ ενδεχομένως να ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αλλά ο Πούτιν, ο οποίος τώρα επιχειρεί από την ίδια πλευρά με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, διασφάλισε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα.
Μπερδευτήκατε; Αυτά συνθέτουν  μόνον την επιφάνεια. Στην μάχη αυτή όλοι έχουν φίλους και εχθρούς σε αντίθετες πλευρές.
Έτσι μοιάζει ένας παγκόσμιος πόλεμος: περίεργες συναναστροφές, αντικρουόμενα συμφέροντα, βολικές συμμαχίες. Και αν θεωρείται πως ο πυρήνας της σύγκρουσης, τα ζητήματα και οι ιδεολογίες που διακυβεύονται συνθέτουν ένα συνονθύλευμα, προσπαθήστε να κατανοήσετε «γιατί» διεξήχθη ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος. Δεν είναι σαφές. Η σαφήνεια δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη διεξαγωγή ενός παγκοσμίου πολέμου».   
ΒΗΜΑ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)