Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Ψηφιακά τσιπ, όχι αλμυρά και νόστιμα chips

Επιδερμικό ψηφιακό τατουάζ
Επιδερμικό ψηφιακό τατουάζ
Τη μια μέρα ήταν tech επιχειρηματίες, φοιτητές, web designers και σύμβουλοι πληροφορικής και το ίδιο βράδυ μετράπηκαν σε κυβόργ. Δεν είναι η αρχή ταινίας επιστημονικής φαντασίας, αλλά σημερινή πραγματικότητα στη Στοκχόλμη κατά τον Hannes Sjoblad. 
O κ. Sjoblad είναι ένας βιο-χάκερ που οργάνωσε μία βραδιά πάρτι εμφύτευσης τσιπ όταν οχτώ εθελοντές δέχτηκαν εμφυτεύματα κάτω από την επιδερμίδα του χεριού τους. Το τσιπάκι είναι ένα RFID (radio frequency identification) και ο κ. Sjoblad έχει κι’ αυτός ένα εμφυτευμένο στο χέρι του.

Πενήντα άτομα έχουν ήδη δεχτεί το ίδιο τσιπάκι και πιστεύει ότι γρήγορα θα γίνουν 1,000 και μετά 10,000. «Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η τεχνολογία είναι εδώ για να μείνει και σύντομα, το να έχουμε ένα εμφύτευμα στο χέρι μας, δε θα είναι παράξενο.» Τα εμφυτεύματα γίνονται από επαγγελματίες στο τατουάζ. Σε αυτή τη φάση, το τσιπ λειτουργεί ως ένα απλό περιβάλλον ασφάλειας,
επιτρέποντας στους χρήστες να ανοίγουν την πόρτα τους χωρίς κλειδί, αν και για να γίνει αυτό χρειάζεται να αγοράσουν μια καινούργια και αρκετά ακριβή κλειδαριά.

Όλα τα εμφυτεύματα γίνονται από επαγγελματίες στο τατουάζ
Όλα τα εμφυτεύματα γίνονται από επαγγελματίες στο τατουάζ
Αυτό είναι μόνο η αρχή. Με όλη τη φορητή τεχνολογία, ο χρήστης πρέπει να «γράψει» τί κάνει, τί τρώει ή πού πηγαίνει. Σε αντίθεση με αυτήν, όταν ο χρήστης αφήνει το κινητό του και του δίνει ένα απλό χτύπημα με το εμφύτευμα, αυτό θα αναγνωρίζει ότι πηγαίνει για ύπνο. Στο διαδίκτυο υπάρχει μια συνεχής έκρηξη τέτοιων καταστάσεων με αισθητήρες που είναι σε θέση να καταχωρούν τη δραστηριότητά μας σε σχέση αυτούς. Κι έτσι φτάσαμε στα ψηφιακά τατουάζ.
Το πραγματικό ερώτημα είναι αν μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα πάνω ή μέσα στην επιδερμίδα μας. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων είναι ότι δεν μπορούμε να τα ξεχάσουμε ή να μας τα κλέψουν κάτι είναι πολύ εύκολο να γίνει μ’ ένα τηλέφωνο ή βραχιολάκι. Όπως πριν από χρόνια υπήρχε ο φόβος με τους εμβολιασμούς και τώρα μας φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό να κάνουμε εμβόλια, έτσι και με την εμφυτεύσιμη τεχνολογία, πολλοί άνθρωποι είναι τρομοκρατημένοι και απροετοίμαστοι να τη δεχτούν.

Φρέσκοι Σουηδοί κυβόργ με τα φρεσκο εμφυτευμένα τσιπάκια στα χέρια τους
Φρέσκοι Σουηδοί κυβόργ με τα φρεσκο εμφυτευμένα τσιπάκια στα χέρια τους
Σιγά σιγά όμως όλα ομαλοποιούνται και τα δεχόμαστε σαν άκρως απαραίτητα. Η διαδικασία εμφύτευσης γίνεται με γκρουπ ανθρώπων έτσι ώστε τα άτομα να «δένονται» μεταξύ τους μέσω της διαδικασίας και μετά μέσω της εμπειρίας και να κάνουν socialising πώς είναι να είσαι άνθρωπος και μηχάνημα. Ένα από τα μεγαλύτερα κίνητρα για εμάς τους ανθρώπους είναι η περιέργεια. «Προέρχομαι από μια κουλτούρα χάκερ και θέλω μόνο να δω τι μπορώ να κάνω με αυτό,» λέει ο κ. Sjoblad ο οποίος, για καλό και για κακό, προσφέρει και την αφαίρεση του εμφυτεύματος για όσους μετανιώνουν.
Από μια άποψη δεν πρέπει να μας προκαλεί δέος αυτή η εξέλιξη. Εμφυτεύουμε τσιπ εδώ και πολλά χρόνια σε ζώα. Και όπως λέει ο πρωτοπόρος κυβόργ από τη Στοκχόλμη, το τσιπάκι δεν είναι μόνο για να ανοίγει πόρτες. Ανοίγει μεγάλη συζήτηση για την ανθρώπινη ύπαρξη και την καλπάζουσα εξέλιξή της. 

spoons.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)