Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Οι γιατροί ξανά εναντίον της πιστωτικής: Δεν δεχόμαστε μαθήματα από γραφειοκράτες που απέτυχαν Πηγή: Οι γιατροί ξανά εναντίον της πιστωτικής: Δεν δεχόμαστε μαθήματα από γραφειοκράτες που απέτυχαν

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ
Οι γιατροί ξανά εναντίον της πιστωτικής: Δεν δεχόμαστε μαθήματα από γραφειοκράτες που απέτυχαν
Με μια σκληρή ανακοίνωση προς το οικονομικό επιτελείο, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών συνεχίζει να εκφράζει την αντίθεσή του στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να καταστεί υποχρεωτική από τους ασθενείς η χρήση καρτών για την πληρωμή των ιατρικών επισκέψεων.
 «Μαθήματα νομιμότητας από γραφειοκράτες που απέτυχαν συστηματικά να ανταποκριθούν στο καθήκον τους, δεν δεχόμαστε», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Και προσθέτουν:
«Πρώτον, γιατί στοχοποιεί αποκλειστικά τον ιατρικό κλάδο ως ύποπτο φοροδιαφυγής. Γιατί πρέπει να είναι μόνον για τους γιατρούς υποχρεωτική η χρήση της πιστωτικής κάρτας και δεν είναι και για άλλες επαγγελματικές ομάδες; Ο φθηνός λαϊκισμός δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον αλλά αυτούς που σκόπιμα στοχοποιούν τον ιατρικό κλάδο για να συνεχίσουν οι ίδιοι ανενόχλητοι το πάρτι της φοροδιαφυγής.

Δεύτερον, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είναι αυτός που πρωτοστάτησε για την υιοθέτηση μιας σειράς πολιτικών, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που συνέβαλε καθοριστικά στη διαφάνεια όσον αφορά την αποτύπωση των ιατρικών πράξεων κι επισκέψεων, στη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και στον έλεγχο της ποιότητας των ιατρικών υπηρεσιών. Μαθήματα νομιμότητας από γραφειοκράτες που απέτυχαν συστηματικά να ανταποκριθούν στο καθήκον τους, δεν δεχόμαστε. Ούτε θα αποδεχθούμε την άδικη στοχοποίηση και συκοφάντησή μας.

Τρίτον, οι «εγκέφαλοι» του Υπουργείου Οικονομικών που προωθούν αυτές τις απόψεις, μπορούν να μας δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα : ποια επιπλέον φορολογητέα ύλη προσδοκούν να εισπράξουν από έναν κλάδο το 25% του οποίου είναι σήμερα άνεργο και το 25% υποαπασχολείται; Έχουν αντιληφθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών σήμερα τα βγάζει δύσκολα πέρα; Γνωρίζουν ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στους ιατρούς πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ, για τα οποία αν και έχουμε πληρώσει τους φόρους που αναλογούν, ακόμη δεν τα έχουμε εισπράξει;

Τέταρτον, διαφωνούμε επίσης με την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος για την πληρωμή ιατρικών υπηρεσιών και πράξεων, γιατί δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε τρίτους (π.χ. Τράπεζες) ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών ιατρικού περιεχομένου. Ποιος μας κατοχυρώνει ότι δεν θα γίνει χρήση από τρίτους της ηλεκτρονικής καταγραφής των π.χ. 950.000 επισκέψεων που γίνονται σε ετήσια βάση σε ψυχιάτρους όλης της χώρας; Ποιος μας κατοχυρώνει ότι το ιατρικό προφίλ αυτών των ασθενών δεν θα περάσει σε χέρια τρίτων (π.χ. ασφαλιστικές εταιρείες), γεγονός που θα οδηγήσει στον αποκλεισμό τους από την παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών;

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ομολογία αποτυχίας να δηλώνει το Κράτος και το Υπουργείο Οικονομικών ουσιαστικά ανίκανο να ελέγξει και να εισπράξει τους φόρους του, παρά το γεγονός ότι διαθέτει έναν πανάκριβο ελεγκτικό μηχανισμό. Αυτό σημαίνει η εκχώρηση στις Τράπεζες της ευθύνης αυτής.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είναι υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής, αλλά και αντίθετος στην υποχρεωτική κι όχι προαιρετική όπως είναι σήμερα, χρήση του πλαστικού χρήματος για την πληρωμή των ιατρικών επισκέψεων.

Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι και η υιοθέτηση της Κάρτας Υγείας Ασθενή κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, μέσα από την οποία δίνεται η δυνατότητα καταγραφής, άρα και ελέγχου των ιατρικών επισκέψεων.

Επίσης, οφείλουμε ως κοινωνία να διαφυλάξουμε με κάθε μέσο το ιατρικό απόρρητο και τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρού και ασθενή και να μην επιτρέψουμε την εκχώρησή του σε τρίτους, όπως είναι τα στελέχη των τραπεζών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)