Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Τελειώνουν και τα λεφτά από το "στρώμα" και μαζί τους τα "καύσιμα" στην οικονομία

του Γ. Αγγέλη
Πόσο ακόμα θα μπορεί να κινείται η οικονομία με τα χρήματα που είχαν φύγει πριν από τα capital controls, αλλά είχαν μείνει... Ελλάδα; Οι εκτιμήσεις των τραπεζών είναι οτι τα "καύσιμα” αυτά με τα οποία κινείται τους τελευταίους μήνες η οικονομία εξαντλούνται ίσως και πριν από το τέλος του έτους. 

Το ύψος των καταθέσεων που είχε αποσυρθεί από τις τράπεζες αλλά είχε παραμείνει στην Ελλάδα, είτε ως προφύλαξη λόγω της επι μακρόν απειλής του grexit, είτε με την επαπειλούμενη εφαρμογή των capital controls που τελικά πραγματοποιήθηκε, υπολογίζεται οτι ξεπερνά τα 25 δισ. ευρώ (ορισμένες εκτιμήσεις τα ανεβάζουν στα 30 δισ. ευρώ).

Τα ποσά αυτά έχουν "αποθησαυριστεί” σε κατ' ιδίαν φύλαξη και σε θυρίδες τραπεζών. Όμως ήδη από την ημέρα εφαρμογής των capital controls και με βάση
την διαπίστωση οτι παραδόξως οι καταναλωτικές δαπάνες δεν επηρεάστηκαν σοβαρά (και σε μερικές περιπτώσεις αυξήθηκαν), οι τράπεζες υπολογίζουν οτι σημαντικό μέρος του αποθησαυρισμού αυτού έχει ήδη αρχίσει να εξαντλείται.
Μέσω της καταναλωτικής δαπάνης και της αποπληρωμής σημαντικών υποχρεώσεων προς το δημόσιο εκτιμάται οτι ήδη από το καλοκαίρι η... στάθμη των διαθέσιμων κεφαλαίων έχει αρχίσει να κατεβαίνει σημαντικά. 
Μέρος αυτής της εισόδου των χρημάτων στην "αγορά”, ενα ιδιότυπο νόμιμο μαύρο χρήμα, αποτυπώνεται στο αδιαμφισβήτητο – και τυπικά παράδοξο - γεγονός της σημαντικής μείωσης του ELA από τις τράπεζες προς την ΕΚΤ. 
Παρά το γεγονός οτι το τραπεζικό σύστημα δεν έχει άλλη πηγή συγκέντρωσης χρημάτων παρά μόνο την διακράτηση των μη δυνάμενων να αναληφθούν μισθών και συντάξεων λόγω των capital controls, εν τούτοις μέσα σε ελάχιστο χρόνο έχουν αρχίσει να μειώνουν με αυξημένους ρυθμούς τον δανεισμό τους μέσω του ELA από την ΕΚΤ. 

Το ερώτημα βέβαια που έχει αναδυθεί και θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα για την βιωσιμότητα της έστω και ισχνής οικονομικής δραστηριότητας τους επόμενους μήνες είναι το πόσο ακόμα θα διατηρηθεί η καταναλωτική... δυναμική από αυτά τα χρήματα στο στρώμα. 

Τραπεζικοί παράγοντες που παρακολουθούν από κοντά την καταναλωτική συμπεριφορά σε συνάρτηση με το εκτιμώμενο διαθέσιμο ποσό, αξιολογούν οτι με αυξημένες τις απαιτήσεις του δημοσίου (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, τέλη, κόκκινα δάνεια, κ.λ.π.) τους επόμενους μήνες, τα χρήματα στο... στρώμα μπορούν να συντηρούν με μειούμενους ρυθμούς την καταναλωτική δαπάνη το πολύ μέχρι τα τέλη του 2015 ή τις αρχές του 2016. Εκτός, όπως επισημαίνουν, αν οι καταναλωτές επιλέξουν να συντηρούν με αυτά τα χρήματα το βιωτικό τους επίπεδο και... παραμελήσουν την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους προς τρίτους και δή το δημόσιο...

Όπως εξηγούν, για να γίνει κατανοητή η σημασία που παίζουν μέχρι στιγμής, πρέπει να επισημανθεί ότι τα χρήματα αυτά είναι πολλαπλάσια από το σύνολο των δόσεων που πρόκειται να εκταμιευθούν πριν από το τέλος του έτους από το δάνειο για να εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, αθροιστικά με τα "υπόλοιπα” του ΕΣΠΑ της περιόδου που λήγει στα τέλη του 2015 (!). 
Για τον λόγο αυτό μάλιστα αναλυτές από δύο ελληνικές συστημικές τράπεζες, εκφράζουν υπό την προϋπόθεση ανωνυμίας, την επιφύλαξή τους ακόμα και για τις ήδη απαισιόδοξες προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2016 για το Α εξάμηνο. 

Ιδιαίτερη ανησυχία επίσης προκαλεί το γεγονός οτι οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που έχουν ως δομικό τους στοιχείο την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων θα προκαλέσουν (λόγω αυξημένων απολύσεων) ακόμα μεγαλύτερο "σφίξιμο” στην διαθέσιμη ρευστότητα, αν δεν έχουν μεσολαβήσει στο μεταξύ διορθωτικές κινήσεις από την πλευρά της ΕΚΤ προς το ελληνικό δημόσιο (επαναφορά waiver για τα ελληνικά ομόλογα) και τις τράπεζες (διευκόλυνση χαμηλότοκου δανεισμού τραπεζών).      

capital.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)