Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

«Ο Βαρουφάκης είχε δίκιο»

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς μιλώντας στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP εξέφρασε την ανησυχία του βλέποντας τη Γαλλία να υφίσταται μια μορφή εκφοβισμού από τη Γερμανία σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της οικονομικής της πολιτικής από τον πρόεδρο Ολάντ.
  Παράλληλα ζήτησε από τις αριστερές δυνάμεις, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, να αντιδράσουν απέναντι στις εντεινόμενες κοινωνικές ανισότητες. Ο Στίγκλιτς βρίσκεται στο Παρίσι στο πλαίσιο προώθησης της γαλλικής έκδοσης του βιβλίου του για τις ανισότητες «Το μεγάλο χάσμα», που θα κυκλοφορήσει το Σεπτέμβριο και στα γερμανικά με τον τίτλο «Πλούσιοι και Πτωχοί».


«Γερμανικός εκφοβισμός»
«Υπάρχει μια μορφή εκφοβισμού», διαπιστώνει ο αμερικανός οικονομολόγος που θεωρείται μαζί με τον συμπατριώτη του Πολ Κρούγκμαν και το γάλλο Τομά Πικετί από τους σφοδρότερους επικριτές της γερμανικής πολιτικής λιτότητας. Στην ερώτηση για τις δηλώσεις του έλληνα τέως υπουργού Οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη, σύμφωνα με τις οποίες η γερμανική αδιαλλαξία απέναντι στην Ελλάδα είχε ως στόχο τον εκφοβισμό της Γαλλίας για να την πείσει να ακολουθήσει τον δρόμο της λιτότητας ο ιδιαίτερα επικοινωνιακός Στίγκλιτς απάντησε θετικά. «Ναι, το νομίζω», είπε. «Η κεντροδεξιά κυβέρνησης τη Γαλλία δεν ήταν σε θέση να αντιπαραταχθεί με τη Γερμανία σε ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό προσανατολισμό, την πολιτική στην ευρωζώνη και την ελληνική κρίση», διαπιστώνει με λύπη ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της παγκόσμιας τράπεζας και σύμβουλος του πρώην αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Παράλληλα προειδοποιεί το Παρίσι ότι παρά το γεγονός ότι η Γαλλία ήταν η χώρα που αγκάλιασε πολιτικές ισότητας, είναι εκτεθειμένη πλέον σε αληθινό κίνδυνο λόγω των δημοσιονομικών της επιλογών. «Μειώσεις φόρων και περικοπές δημοσίων δαπανών προκαλούν συρρίκνωση της οικονομίας, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που γενικώς χρειάζεται» υπογράμμισε εκφράζοντας απορία γιατί η Ευρώπη συνεχώς το προσπαθεί «παρά τις αποδείξεις και τις θεωρίες πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό». Ως «πραγματικά ηλίθια ιδέα» χαρακτηρίζει και τη μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις για την τόνωση της οικονομίας.


Απογοήτευση για τους Σοσιαλδημοκράτες

Βολές εκτοξεύει ο Στίγκλιτς και εναντίον πολιτικών από τον κεντροαριστερό χώρο «που απώλεσαν την εμπιστοσύνη για την προοδευτική τους ατζέντα», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Πολιτικοί όπως ο πρώην βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και μπορείτε να προσθέσετε και τον αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα στήριξαν τις τράπεζες, το σύστημα απορρύθμισης και σύναψαν εμπορικές συμφωνίες κακές για τους εργαζόμενους». Για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 ο Στίγκλιτς δηλώνει ότι εάν ο Ομπάμα έγινε όμηρος των μεγάλων πολυεθνικών, όλα μπορούν να αλλάξουν εάν τις εκλογές κερδίσει το Δημοκρατικό κόμμα, καθώς όλοι οι υποψήφιοι του έχουν προοδευτικό οικονομικό πρόγραμμα.

Για τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία ο αμερικανός νομπελίστας εκφράζει την ελπίδα να αλλάξει πολιτική μετά από χρόνια σκληρής λιτότητας. «Μας διατυμπανίζουν ότι επέτυχε η αναδιάρθρωση της οικονομίας της, όταν το ποσοστό ανεργίας παραμένει υψηλό. Μόνο και μόνο επειδή επέζησε η χώρα, μας το παρουσιάζουν ως επιτυχία». Ερωτηθείς για την Κίνα και τις εξελίξεις στα χρηματιστήρια ζήτησε να σταματήσει η δραματοποίηση. «Η καλή είδηση είναι ότι έχει ξεκινήσει η συνειδητοποίηση ότι χρειάζονται ρύθμιση οι κινεζικές χρηματαγορές, κατά τα λοιπά το Πεκίνο διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα ύψους 4 τρις δολαρίων που του δίνει τη δυνατότητα να στηρίξει την ανάπτυξη».
Ειρήνη Αναστασοπούλου (afp)


tilegrafima.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)