Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία - Η Μόσχα πάει για χερσαία εμπλοκή.

Του Στρατή Μαζίδη

Ραγδαίες φαίνεται πως είναι πλέον οι εξελίξεις στον πόλεμο της Συρίας και εφεξής θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί,
πράγμα δύσκολο στη χώρα μας. Η ιρανική βοήθεια δεν κατέστη ικανή και τελικώς το «σε λίγες εβδομάδες θα υπάρξει θεαματική αλλαγή στα μέτωπα» δεν πραγματώθηκε.

Ο συριακός στρατός αντιστάθηκε σθεναρά στη Χάσακα, κρατά τα μέτωπα σε Ιντλέμπ, Χαλέπι και Παλμύρα, δίχως όμως να πετύχει τη μεγάλη νίκη. Απεναντίας η ISIL έφτασε στις παρυφές της Δαμασκού.

Φυσικά ο Μπασάρ Αλ Ασαντ που πληρώνει το τίμημα να είναι συνεπής στους συμμάχους, έχει ξαναζήσει παρόμοιο στρίμωγμα και επανήλθε θεαματικά κοντεύοντας σχεδόν να τελειώσει τον εμφύλιο πόλεμο μέχρι που ξαφνικά η μικρή υπο-ομάδα ονόματι ISIL των μόλις 1800 στις αρχές του 2014, άρχισε να φουντώνει...ξαφνικά και να επεκτείνεται. Όμως τώρα υπάρχει μια διαφορά. Εκτός του ότι οι πόλεις έχουν σχεδόν ισοπεδωθεί, ο συριακός στρατός δεν αριθμεί τις ίδιες δυνάμεις, ούτε αριθμητικά αλλά ούτε και σε ηθικό.


Προστριβές στη Δαμασκό αλλά και στα περίχωρα της Λατάκεια. Αυτό προφανώς ήταν και η κόκκινη γραμμή για τη Μόσχα που αποφάσισε επιτέλους να παρέμβει μετά από χιλιάδες αποκομμένες κεφαλές. Η Ρωσία μπορούσε και έχουμε υποδείξει στη freepen.gr το πως, να δραστηριοποιηθεί με ασφάλεια νωρίτερα και τώρα ο πόλεμος να έχει τελειώσει.

Όπως αναφέρει η ισραηλινή debka οι πρώτες ρώσικες  αερομεταφερόμενες ταξιαρχίες ετοιμάζονται για τη Συρία.

Η Μόσχα δεν επιθυμεί να διακινδυνεύσει την πτώση του Ασαντ και οι εξελίξεις με τις επιθέσεις στα περίχωρα της Δαμασκού, επιτάχυναν τις εξελίξεις. Ήδη άλλωστε είχε διαρρεύσει εδώ και 2-3 εβδομάδες πως η Ρωσία παρείχε βοήθεια σε επίπεδο πληροφοριών με τις θέσεις των ισλαμιστών μέσω των δορυφόρων της στα διάφορα μέτωπα.

Αν η χερσαία εμπλοκή επιβεβαιωθεί, τότε η Ρωσία θα είναι η πρώτη χώρα που το πράττει.

Σύμφωνα με τη debka υπάρχουν ακόμη τέσσερα στοιχεία που συνηγορούν στο ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις έπονται:

1. η αποστολή παρά τη διάψευση των έξι MIG-31 στο στρατιωτικό τομέα του πολιτικού αεροδρομίου της Δαμασκού την οποία ακολούθησε η προσγείωση ενός Αντόνοφ με 1.000 αντι-αρματικούς πυραύλους 9M133.

2. πριν προσγειωθούν τα ρωσικά αεροσκάφη, η Μόσχα ήρθε σε συμφωνία με την Ουάσινγκτον για την απομάκρυνση των συστιχιών Patriot από την Τουρκία ώστε να αποφευχθεί εντελώς το ενδεχόμενο να χτυπηθούν ρωσικά μαχητικά κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στο συριακό εναέριο χώρο.

3.  στα τέλη του Αυγούστου μεγάλος αριθμός στρατιωτών, κυρίως ομάδες logistics με ευθύνη να προετοιμάσουν το έδαφος για τις μάχιμες μονάδες, έφθασαν στη Συρία. Εθεάθησαν τόσο στη Δαμασκό όσο και σε προάστιο της Λατάκεια όπου οι ρώσοι δημιουργούν στρατιωτική βάση.

Όπως αναφέρει η debka επικαλούμενη πηγές της σε στρατιωτικές αλλά και μυστικές υπηρεσίες όλη αυτή η προετοιμασία για την υποδοχή των χερσαίων δυνάμεων γίνεται σε συνεργασία της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και το Ιράν. Η πρόοδος αυτή της συνεργασίας ως προς τη σύσφιξή της θα καθορίσει και το χρονικό σημείο της ρωσικής εμπλοκής.

Όπως και να έχει η κατάσταση έχει οδηγηθεί σε οριακό σημείο στη Συρία. Η πιθανή ρωσική εμπλοκή και η χρήση των υψηλής τεχνολογίας ρωσικών όπλων θα αποδείξει αν αυτό είναι επαρκές για να ξεκινήσει το τέλος του πολέμου καθώς ο μέχρι σήμερα δραστηριοποιούμενος συνασπισμός απλά βομβαρδίζει βράχους και άμμο κατά δήλωση αμερικανών πιλότων πριν λίγους μήνες τις οποίες είχαμε δημοσιεύσει στη freepen.gr.
Άραγε μια πραγματικά αποφασισμένη μεγάλη δύναμη, μπορεί ή όχι να καθαρίσει;


freepen.gr


yiorgosthalassis.blogspot 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)