Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

"Μπλόκο" στη Monsanto από Ελλάδα και Λετονία


Η Monsanto ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί με την εξαίρεση που ζήτησαν και κέρδισαν η Λετονία και η Ελλάδα, βάσει του πρόσφατου νόμου της Ε..Ε, που  επιτρέπει στις χώρες να εξαιρούνται - αν το επιθυμούν - από αιτήσεις εταιρειών για καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων (γ.τ.) στο έδαφός τους. Μάλιστα, η Monsanto κατηγόρησε την Ελλάδα και την Λετονία για άγνοια της επιστήμης...

Σύμφωνα με τον νέο νόμο που υπογράφηκε τον Μάρτιο, μεμονωμένες χώρες  της μπορούν να ζητήσουν τον αποκλεισμό τους από κάθε αίτηση έγκρισης για την καλλιέργεια Γ.Τ.Ο. 

Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αρμόδια για τις εγκρίσεις, αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν από κράτη - μέλη προς τις εταιρείες βιοτεχνολογίας , όπου μπορούν να να ζητούν την εξαίρεσή τους.

Οι γ.τ. καλλιέργειες είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες,  κυρίως στην Αμερική και την Ασία, ωστόσο μόνο η ποικιλία καλαμποκιού MON810 της Monsanto  καλλιεργείται στην Ευρώπη. Για τη συγκεκριμένη γ.τ. καλλιέργεια υπάρχουν έντονες αντιδράσεις. Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν δηλώσει πως είναι αντίθετες με την καλλιέργεια γ.τ.ο.. Η Βρετανία τάσσεται υπέρ, ενώ η κυβέρνηση της Σκωτίας απαγόρευσε πρόσφατα τις καλλιέργειες Γ.Τ.Ο. στο έδαφός της.

Η νομοθεσία της ΕΕ φαίνεται πως ενόχλησε ιδιαίτερα τη βιομηχανία βιοτεχνολογίας και τις ΗΠΑ, που θέλουν η Ευρώπη να ανοίξει πλήρως τις πόρτες στις γ.τ. καλλιέργειες, ως μέρος της σχεδιασμένης ληστρικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ  (TTIP).

Σε χθεσινή δήλωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής μόνο η Λετονία και η Ελλάδα έχουν ζητήσει τη δυνατότητα εξαίρεσής τους από αίτηση της Monsanto για την καλλιέργεια του ΜΟΝ810.

με πληροφορίες από reuters.com



enallaktikos.gr

1 σχόλιο:

  1. Για ποιο μπλόκο μιλάτε ; Δεν εχει σημασία που το γράφετε μεσα σε εισαγωγικά , η λέξη μένει στο μυαλο και ο κοσμος πιστεύει οτι όντως εχει τεθεί μπλόκο στα μεταλλαγμένα ! Ειμαι 47 ετών και μεγάλωσα σε αγροτική περιοχή , όλοι μου οι φίλοι ηταν και ειναι αγρότες και οικοδόμοι . Απο τοτε που θυμάμαι ,όλοι αγόραζαν μεταλλαγμένους σπόρους και ψέκαζαν με roundup για να μπορέσουν να βγουν ανταγωνιστικοί στην λαϊκή αγορά όσο το δυνατών ταχύτερα ! Οχι μόνο το καλαμπόκι αλλα ολα τα προϊόντα ειναι μεταλλαγμένα . Ακομα και αυτα που πωλούνται ως ΒΙΟ ειναι μεταλλαγμένα αλλα μη ψεκασμένα ωστε να παίρνουν την σφραγίδα οτι ειναι βιολογικά ! Στην καλύτερη περιπτωση τα ΒΙΟ εισαγωγής ,προέρχονται απο χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που ειναι τοσο μολυσμένα απο ραδιενέργεια που αν τα ελέγξετε με μετρητή Geiger θα χτυπήσει σαν τρελός !!! Οι γονείς των περισσότερων φίλων μου εχουν χτυπηθεί απο καρκίνο οπως και αρκετα παιδιά ( και το δικό μου παιδι ειναι μεσα στα θύματα ) . Οποτε για ποιο μπλόκο μιλάτε ; Άλλο πραγμα μερικές αντιδράσεις απο μικρές ομάδες συνειδητοποιημένων ανθρώπων και άλλο το μπλόκο απο την Ελλαδα . Οι μόνες σοβαρές αντιδρασεις και κινητοποιήσεις στην χώρα μας εχουν να κανουν και με πολιτικοοικονομικά θεματα και ειναι πάντα καθοδηγούμενες απο κόμματα . Για την τροφή μας ,για το νερο μας ,για τον αέρα μας ,τιποτα σοβαρό δεν γίνεται και ουτε πρόκειται να γίνει ποτε απο τους κοιμισμένους νεοέλληνες . Η μονη αποτελεσματική αντιμετώπιση στα μεταλλαγμένα ειναι η ατομική προστασια και έρευνα για αληθινά τρόφιμα . Ακομα και μερικές γλάστρες στο μπαλκόνι με αληθινά οπωρολαχανικά ειναι μια μικρή επανάσταση . Λιγο λιγο ο ενας με τον άλλο κατι θα καταφέρουμε χωρίς να γινόμαστε γραφικοί( οπως εγω ) με πορείες και φωνές που ούτως η άλλως δεν θα ακουστούν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)