Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

ΔΝΤ: Τι συνεπάγεται για την Ελλάδα η μη πληρωμή της δόσης

Lagarde"Εναπόκειται στους άλλους πιστωτές (δηλ τον EFSF) της Ελλάδος να αποφασίσουν τις επιπτώσεις έχει για αυτούς η μη έγκαιρη αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ". Αυτό αναφέρει το Ταμείο σε κείμενο διευκρινήσεων για το συνεπάγεται η μη καταβολή της δόσης από της Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον ΔΝΤ δεν υπάρχει καμία περίοδος χάριτος. " Όταν μια χώρα μέλος αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ, κατά την καταληκτική ημερομηνία, η οφειλή είναι ληξιπρόθεσμη". Σύμφωνα με τις διαδικασίες του ΔΝΤ, ο Διευθύνων Σύμβουλος ενημερώνει το Διοικητικό Συμβούλιο για την δημιουργία των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Αυτό έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας

Όπως προβλέπει ο κανονισμός του ΔΝΤ τα κράτη μέλος μπορούν να ζητήσουν αναβολή πληρωμής αν και η πολιτική του ταμείου δεν είναι υπέρ της επιμήκυνσης πληρωμών. "Στόχος μας είναι να συνεργαστούμε με μία χώρα να λύσει τα προβλήματά της" διευκρινίζει σχετικά το ταμείο. Πριν από 30 χρόνια πριν, το ΔΝΤΕ ενέκρινε κάποιες επιμηκύνσεις στην πληρωμή δόσεων και όπως τονίζει "η καθυστέρηση αποδείχθηκε ότι δεν βοηθήσει με άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης ή θεμελιώδη οικονομικά προβλήματα".
Η άμεση "ποινή" για καθυστερήσεις στις πληρωμές είναι η διακοπή της χρηματοδότησης ενώ σε βάθος διετίας η χωρά μπορεί και να μην είναι πια μέλος. Όπως διευκρινίζεται "εντός 12 μηνών, το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να εξετάσει μια δήλωση του αποκλεισμού κατά της Ελλάδας εάν η Ελλάδα συνεχίζει να επιβαρύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΔΝΤ. Εάν η μη καταβολή επιμένει για περισσότερο από 12 μήνες, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ μπορεί να δηλώσει ότι η χώρα είναι "noncooperative" στις προσπάθειες για την εξάλειψη των ασυνήθιστων καθυστερήσεων, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναστολή της τεχνικής βοήθειας, ακολουθούμενος ενδεχομένως την αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου και, σε τελική ανάλυση — αν η άρνηση συνεργασίας είναι ακραία και παρατεταμένη — υποχρεωτική απόσυρση από το ΔΝΤ".
Στ. Κράλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)