Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Bloomberg: «Είναι τρομακτικό να βλέπουμε την Ελλάδα να πηγαίνει προς την πρώην ΕΣΣΔ»

Clipboard
Ο νομπελίστας οικονομολόγος Έντμουντ Φελπς σε συνέντευξη του στο Bloomberg, έδωσε το στίγμα της ανάλυσής του για την επαναπροσέγγιση της Ελλάδας με την Ρωσία.

«Είναι τρομακτικό το ενδεχόμενο να δούμε την Ελλάδα να πηγαίνει προς την πρώην ΕΣΣΔ. Είναι ανησυχητικό να συμβεί αυτό, καθώς υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Πάντως, πριν καν φτάσουμε σε αυτό το σημείο πιστεύω πως οι Βρυξέλλες και η ΕΚΤ κάτι θα κάνουν με το ελληνικό χρέος – μια μερική διαγραφή, έστω».

Κατά τον Αμερικανό καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, τα προβλήματα της Ελλάδας είναι πολύ πιο σοβαρά από μια διαγραφή χρέους ή, στην παρούσα φάση, από την περιορισμένη τροφοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ μέσω του ELA.

Edmund-Phelps
Ο νομπελίστας οικονομολόγος Έντμουντ Φελπς

«Είναι φανερό πως χωρίς αυτό το τρικ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δίνει χρήματα στις ελληνικές τράπεζες, αυτές δεν θα άντεχαν. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει έλλειψη χρημάτων καθώς τα φορολογικά έσοδα έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, ενώ η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και συντάξεων».
Clipboard01

Ιδιαίτερα για το μισθολογικό κόστος και το επίπεδο συντάξεων στην Ελλάδα, ο κ. Φελπς αναφέρει: «Βρέθηκα πρόσφατα στην Αθήνα και διαπίστωσα πως οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι διπλάσιες από όσο μπορεί να αντέξει η αγορά και σίγουρα διπλάσιες από τις αντίστοιχες στην Ισπανία που είναι μια σαφώς πιο παραγωγική χώρα και έχει υψηλότερο επίπεδο μισθών. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ένας μεγάλος δημόσιος τομέας και ένας ιδιωτικός που δεν ξέρουμε πώς θα καταφέρει να επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς».

Γι” αυτό, σύμφωνα με την ανάλυσή του, ακόμη και αν η ΕΚΤ και οι Βρυξέλλες αποφασίσουν να διαγράψουν μέρος του ελληνικού χρέος καθιστώντας το βιώσιμο, και πάλι υπάρχει σαφές πλάνο για το πώς θα μπορέσει η ελληνική οικονομία στο άμεσο μέλλον. Για να καταλήξει: «Έχουν γίνει τόσα πολλά λάθος πράγματα στην περίπτωση της Ελλάδας που ακόμη και τώρα υπάρχουν αρκετά εργαλεία στην εργαλειοθήκη που θα βελτιώσουν την κατάσταση»

crashonline
 

infognomonpolitics.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)