Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Ανίκανοι πολιτικοί κατάντησαν τη χώρα θήραμα στους ξένους τοκογλύφους

Ο πρωθυπουργΟς Αλέξης Τσίπρας και η σημερινή κυβέρνηση αντιμετωπίζουν τρία σημαντικά προβλήματα. Το πρώτο πρόβλημα σχετίζεται με την έλλειψη ρευστότητας σε όλα τα κανάλια της ελληνικής οικονομίας. Το αδηφάγο και χρεοκοπημένο ελληνικό κράτος, στην προσπάθειά του να βρίσκει κάθε μέρα τους απαιτούμενους πόρους, για τη χρηματοδότηση των αυξανόμενων δαπανών εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, απορροφά τα αναγκαία κεφάλαια από τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, κ.λπ., στραγγίζοντας έτσι την ελληνική οικονομία από πολύτιμους χρηματικούς πόρους, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τη ρευστότητα στην οικονομία και να αξιοποιούνταν σε αποδοτικά αναπτυξιακά έργα.
Το δεύτερο καίριας σημασίας πρόβλημα είναι ότι μετά το 2008, το οικονομικό μας σύστημα ισορροπεί σε ολοένα και χαμηλότερα σημεία μακροοικονομικής ισορροπίας, χωρίς όμως να έχουν ακόμα διαμορφωθεί, οι προϋποθέσεις για την επίτευξη ισοσκελισμένων κρατικών προϋπολογισμών. Αν και την περίοδο 2008-2014, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας σε τρέχουσες τιμές
από 242 ελαττώθηκε σε 179 δις ευρώ (€) και οι πρωτογενείς δαπάνες της γενικής κυβέρνησης από 115 έπεσαν σε 76 δις €, εντούτοις ούτε η ανάκαμψη φάνηκε στο βάθος του ορίζοντα, ούτε ο κρατικός προϋπολογισμός έχει ισοσκελιστεί. Η ανικανότητα του υφιστάμενου κομματικού-πολιτικού συστήματος, να ανταποκριθεί στην επίλυση των φλεγόντων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, δεν αφήνουν ελπίδες για ένα καλύτερο μεσοπρόθεσμο αύριο. Η δραματική άνοδος του δημοσίου χρέους της χώρας, σε συνθήκες εντεινόμενης ύφεσης του οικονομικού μας συστήματος, προκαλούν μιζέρια και κατήφεια στους πολίτες και ιδίως στα νέα παιδιά που μαζικά φεύγουν σε άλλες πατρίδες.
Το τρίτο σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί την κυβέρνηση, αντικατοπτρίζεται στις ζοφερές προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Χθεσινά στοιχεία που διέρρευσαν από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, αναφέρουν ότι τα μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια, ευρέως γνωστά και ως κόκκινα δάνεια, εκτιμώνται τον Μάρτιο του 2015 σε 102 δις €. Το σύνολο των χορηγηθέντων τραπεζικών δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προσδιορίζονται σήμερα σε 211 δις €. Συνεπώς, τον Μάρτιο του 2015 τα κόκκινα δάνεια αποτελούσαν το 48,3% των συνολικών χορηγηθέντων δανείων. Οι εγχώριες ελληνικές τράπεζες είναι χρεοκοπημένες και εξαρτούν τη λειτουργία τους από τα δεκάδες δις €, που κατά περιοδικά διαστήματα λαμβάνουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και άλλους μηχανισμούς του νομισματικού συστήματος της Ευρωζώνης. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι το 2008 τα κόκκινα δάνεια ήταν περίπου 20 δις € και αντιπροσώπευαν μόλις το 8% των συνολικών χορηγηθέντων δανείων. Η άθλια οικονομική κατάσταση των ελληνικών τραπεζών αποτυπώνεται στη στατιστική διαπίστωση, ότι, το συνολικό τους χρέος προς την ΕΚΤ και άλλους πιστωτικούς φορείς, εκτιμάται σήμερα σε 240 δις € και αποτελεί σχεδόν το 60% του συνόλου των ενεργητικών τους στοιχείων. Με «κόκκινα» δάνεια που υπερβαίνουν τα 100 δις €, με χρέη 240 δις € και τις εγχώριες τραπεζικές καταθέσεις να σημειώνουν εντυπωσιακή συρρίκνωση, πασιφανές καθίσταται ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι καταχρεωμένο και ουσιαστικά χρεοκοπημένο.
Οι πιο πάνω αποκαρδιωτικές διαπιστώσεις, πιστοποιούν τις τραγικές συνθήκες στις οποίες έχει περιέλθει η εθνική μας οικονομία. Το μεταπολιτευτικό κομματικό-πολιτικό σύστημα εξουσίας, φέρει τεράστιες ευθύνες για το σημερινό οικονομικό-δημοσιονομικό αδιέξοδο. Η κραιπάλη, ο αμοραλισμός και η ανικανότητα του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος, συνιστούν τα πρωταρχικά αίτια της υφιστάμενης οικονομικής δυσπραγίας και της συντελούμενης κατάρρευσης των Δημοσίων Οικονομικών.  Δυστυχώς, ανίκανοι πολιτικοί, διεφθαρμένοι, πουλημένοι στο ξένο κεφάλαιο (Siemens, κ.ά.) και ξεπερασμένοι από τη δυναμική των γεγονότων, κατάντησαν την πατρίδα θήραμα στα γαμψά νύχια των ξένων τοκογλύφων. Μακάρι η συγκυβέρνηση ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την ολική επαναφορά, το ταχύτερο δυνατόν το νερό να μπει στο αυλάκι και η εθνική μας οικονομία να εισέλθει σε φάση ταχύρρυθμης αναπτυξιακής διαδικασίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)