Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

H Γάζα αντιμέτωπη με ανθρωπιστική κρίση

Λίγους μήνες μετά τον χωρίς προηγούμενο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ο πληθυσμός βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ανθρωπιστική καταστροφή λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που αναμένονται λόγω χειμώνα.

Αντιδρώντας σε παλαιστινιακή επίθεση με ρουκέτα, το Ισραήλ έπληξε τη νύχτα με μαχητικά εγκαταστάσεις της οργάνωσης Χαμάς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Ήταν η πρώτη επίθεση μετά τον χωρίς προηγούμενο πόλεμο τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο με περισσότερα από 2.100 θύματα από παλαιστινιακής και 70 από ισραηλινής πλευράς.

Την ίδια στιγμή ο παλαιστινιακός πληθυσμός στη Γάζα βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με μια ανθρωπιστική καταστροφή λόγω του χειμώνα που έρχεται με
γοργούς ρυθμούς. Πριν λίγες μέρες ισχυρές βροχές πλημμύρησαν τους κατεστραμμένους από τον πόλεμο δρόμους αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους της πυκνοκατοικημένης περιοχής να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες Αμπού Χασνά δήλωσε σχετικά στην DW: «Διαθέσαμε στους πληγέντες δύο σχολεία για να μείνουν. Ο πόλεμος κατέστρεψε μεγάλο μέρος της υπάρχουσας υποδομής και έτσι όποτε βρέχει ζούμε στη Λωρίδα της Γάζας μια ακόμα καταστροφή».

Οι οργανώσεις του ΟΗΕ καθώς και ιδιωτικά ή κρατικά προγράμματα αρωγής καταβάλλουν προσπάθειες ανακούφισης του πληθυσμού, ο οποίος πριν καν συνέλθει από τον πόλεμο βρίσκεται τώρα εκτεθειμένος στις χαμηλές χειμωνιάτικες θερμοκρασίες χωρίς την στοιχειώδη υποδομή, όπως ύδρευση, αποχέτευση ή σταθερή ηλεκτροδότηση.

Οι άνθρωποι στη Γάζα δεν έχουν πια ελπίδα

«850.000 πρόσφυγες εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια», λέει ο Αμπού Χάσνα. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, εκτός από πόσιμο νερό και τρόφιμα, διαθέτουν κεφάλαια τόσο για την στέγαση, όσο και την ανοικοδόμηση της Γάζας. Ενώ παράλληλα αποτελούν τον σημαντικότερο εργοδότη σε μια περιοχή όπου πάρα πολλοί δεν έχουν σταθερό εισόδημα.

Η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam International απασχολεί παλαιστίνιους εργάτες, οι οποίοι επισκευάζουν το δίκτυο αποχέτευσης που βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Όπως εξηγεί η Αρβά Μχάνα που εργάζεται για λογαριασμό της Oxfam στη Λωρίδα της Γάζας «ο κίνδυνος πλημμυρών στη Γάζα είναι μεγάλος. Εξαιτίας του επτάχρονου αποκλεισμού δεν έφθαναν εδώ οικοδομικά υλικά και εξοπλισμός. Η υποδομή είναι προβληματική, ενώ τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης αναβάλλονται συνεχώς. Το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης δεν επεκτείνεται και ταυτόχρονα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες ενός συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού. Και την ίδια στιγμή σημαντικά τμήματα του δικτύου καταστράφηκαν από τις βόμβες κατά τη διάρκεια του πολέμου».

«Οι άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχουν πια ελπίδα λόγω της ανέχειας, της ανεργίας και των καταστροφών. Η οργή είναι διάχυτη, λέει ο Αμπού Χασνά από τον ΟΗΕ περιγράφοντας το κλίμα στην περιοχή και προειδοποιεί ότι αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση σύντομα, υπάρχουν φόβοι για νέα έξαρση της βίας».

Andreas Gorzewski / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)