Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Γερμανία: τριγμοί στην κυβέρνηση λόγω της Ρωσίας

Στιγμιότυπο από την περσινή υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τους τρεις εταίρους: τη Μέρκελ και τους Ζεεχόφερ και Γκάμπριελ στο Βερολίνο.
Στιγμιότυπο από την περσινή υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τους τρεις εταίρους: τη Μέρκελ και τους Ζεεχόφερ και Γκάμπριελ στο Βερολίνο.

ΑΜΒΟΥΡΓΟ. Ενδοκυβερνητικούς τριγμούς προκαλεί η στάση του Βερολίνου έναντι της Ρωσίας, καθώς ο Χριστιανοκοινωνιστής εταίρος και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ κατηγορεί τους σοσιαλδημοκράτες (SPD) ότι υπονομεύουν μία ενιαία πολιτική στην ουκρανική κρίση. Αφορμή αποτέλεσαν οι εκκλήσεις κορυφαίων υπουργών, ανάμεσά τους και του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, να υιοθετηθεί μια συγκρατημένη ρητορική έναντι της Μόσχας και να
μη διολισθήσει το Βερολίνο σε παρωχημένες ψυχροπολεμικές ιαχές. «Δεν μπορώ να πάρω σοβαρά την κριτική του» δήλωσε ο Γκάμπριελ και συμπλήρωσε: «Δεν ξέρω καν αν έχει συνείδηση των προτάσεων που χρησιμοποίησε». Το γεγονός ότι ο Χριστιανοκοινωνιστής ηγέτης κατήγγειλε τον υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, για «μία παράλληλη εξωτερική πολιτική» αποτελεί -κατά τον Γκάμπριελ- «μία ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ». H ίδια η Ρωσία βέβαια φροντίζει να αναμοχλεύει την ένταση στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης. «Είναι θετικό, αγαπητέ Φρανκ Βάλτερ, ότι παρά τις φήμες των τελευταίων ημερών, τιμάς την προσωπική μας σχέση» είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ στον Γερμανό ομόλογό του στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, εξαίροντας τους στενούς δεσμούς.

Σύμφωνα με το Spiegel ο Σταϊνμάγιερ θέλει να αποφύγει να προκαλέσει τη Ρωσία, γιατί φοβάται ότι σε αυτήν την περίπτωση θα απομονωθεί κι άλλο η Μόσχα, με αποτέλεσμα να δυσχερανθεί η συνεργασία σε άλλους τομείς, όπως το Ιράν. «Υποστηρίζει το SPD τις προσπάθειες της καγκελαρίου μας ή όχι;» απαίτησε να μάθει ο Ζεεχόφερ σε συνέντευξή του στο Spiegel, εγκαλώντας εμμέσως πλην σαφώς το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Γερμανίας για φιλορωσική στάση. Ο Γκερνότ Ερλερ, στέλεχος των σοσιαλδημοκρατών, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος λέγοντας: «Εδώ αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει διχόνοια στην κυβέρνηση της χώρας, η οποία ανέλαβε τη μεγαλύτερη ευθύνη στη σύγκρουση». Η Μέρκελ έχει μιλήσει 40 φορές με τον Πούτιν και στο Μπρίσμπεϊν συνεδρίαζε τέσσερις ώρες μαζί του χωρίς αποτέλεσμα, από όπου προέκυψε και ο ιδιαίτερα οξύς της τόνος. «Παρ’ όλα αυτά είναι απολύτως ορθό ότι δεν θέλει κανείς να κόψει τις γέφυρες. Ούτε η καγκελάριος το επιθυμεί αυτό», εξήγησε ο Ερλερ.

Και ο ίδιος ο Σταϊνμάγιερ επέμεινε ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ της δικής του ρητορικής και εκείνης της καγκελαρίου. Από την πλευρά του ο Γκάμπριελ επέστησε την προσοχή της κυβέρνησης να μη διολισθήσει στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όταν κάποιος τιμωρείτο με κυρώσεις για τις δηλώσεις του». Ταυτόχρονα ζήτησε να φροντίσει το Βερολίνο για αποκλιμάκωση στην ουκρανική κρίση. «Θέλουμε να αποτρέψουμε κάθε περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης» είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε ότι για το SPD δεν τίθεται θέμα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Η Λιθουανία πρόκειται να χορηγήσει ορισμένη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες, οι οποίοι δρουν στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο. Δεν είναι σαφές, ωστόσο, εάν η Λιθουανία θα μιμηθεί τις ΗΠΑ, επίσης κράτος-μέλος του NATO, και θα χορηγήσει μη θανατηφόρο στρατιωτικό εξοπλισμό, ή θα δώσει όπλα. Τα κράτη-μέλη του NATO διστάζουν να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο να παρασυρθούν σε μια σύγκρουση με τη Ρωσία εξοπλίζοντας ένα κράτος μη μέλος του Συμφώνου. «Συμφωνήσαμε να γίνουν προμήθειες συγκεκριμένων στοιχείων συγκεκριμένου εξοπλισμού στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις» είπε ο Ποροσένκο μετά τις συνομιλίες τις οποίες είχε με τη Λιθουανή πρόεδρο Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.
Kαθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)