Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

BOMBA MEΓΑΤΟΝΩΝ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν την έναρξη της Ινδίκτου (νέο εκκλησιαστικό έτος) με επίσημο έγγραφο προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έθεσε θέμα – και επίσημα – ενσωματώσεως των «Νέων Χωρών» στη Δικαιοδοσία του Φαναρίου, όπως αναφέρει το elora.gr σε εκτενές ρεπορταζ.
Ούτε λίγο – ούτε πολύ, η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως ζητά από την Εκκλησία της Ελλάδος, την επιστροφή των Μητροπόλεων της Ηπείρου (πλην Άρτης), της Μακεδονίας, της Θράκης και του Βορείου Αιγαίου στο Συντονιστικό Κέντρο της Ορθοδοξίας, επικαλούμενη τα προβλεπόμενα από τον Πατριαρχικό Τόμο του 1928, ο οποίος αναφέρει ότι οι εν λόγω Μητροπόλεις παραχωρήθηκαν
από το Φανάρι στην Εκκλησία της Ελλάδος έως άχρι καιρού, δηλαδή τελούν υπό προσωρινό καθεστώς.
Ο Αρχιεπίσκοπος έχει θορυβηθεί και μαζί με το Επιτελείο του αντιμετωπίζει με σύνεση και προσοχή το ακανθώδες θέμα, που απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συνοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος, αφού στην πράξη
ανατρέπει την Αυτοκεφαλία της και την «συρρικνώνει» τραγικά.
Η δραματική τροπή στις σχέσεις του Οικουμενικού Θρόνου και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών έχει διαφανεί τον τελευταίο καιρό μέσω δημοσιευμάτων, χωρίς ωστόσο να βγει προς τα έξω η συνολική εικόνα και το βάθος της κρίσης. 
Τα σχετικά δημοσιεύματα υπογράμμιζαν τις προθέσεις του Φαναρίου, έναντι των «Νέων Χωρών», εδώ όμως δεν υπάρχει απλά καπνός στον ορίζοντα, αλλά μια καυτή πραγματικότητα, που δυναμιτίζει το παρόν και το μέλλον των δύο Εκκλησιών. Το περιεχόμενο του εγγράφου κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό. 
Η ένταση, ωστόσο, είναι τόσο μεγάλη, ώστε οι διαρροές τόσο από την Αθήνα, όσο και από την Κωνσταντινούπολη να καθίστανται αναπόφευκτες.
Δείγμα αυτής της έντασης είναι και η σθεναρή άρνηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να δώσει την άδεια για το μεταθετό στην Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνος. Η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος προσπάθησε μέχρι προχθές να εξασφαλίσει το μεταθετό για Μητροπολίτη της Βόρειας Ελλάδος. 
Οι Φαναριώτες, όμως, ήταν ανένδοτοι, με αποτέλεσμα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην καθιερωμένη Σύνοδο της Ιεραρχίας, να προσανατολίζεται στην υποψηφιότητα του Διευθυντού του προσωπικού του γραφείου, Αρχιμανδρίτου π. Χρυσοστόμου Παπαθανασίου, για την πλήρωση της Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος.
Το παρασκήνιο της Ρήξης
Τα μαύρα σύννεφα στον ουρανό της Εκκλησίας της Ελλάδος είχαν πυκνώσει με αφορμή την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων, στα τέλη του περασμένου Ιουνίου. Εκείνη την περίοδο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε κάνει σαφή την επιθυμία του να αναλάβει το πηδάλιο της ιστορικής Μητροπόλεως των Ιωαννίνων, ο Αρχιμανδρίτης π. Αμφιλόχιος Στεργίου, ο οποίος εκδιώχθηκε κακήν – κακώς από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, αφού σε συγκεκριμένο ζήτημα που κατά το παρελθόν ανέκυψε είχε ταχθεί υπέρ του Οικουμενικού Θρόνου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πήρε αποστάσεις και απέφυγε να δεσμευτεί. Ο κ. Βαρθολομαίος κατέφθασε τότε στην Αθήνα – με την ευκαιρία της μεταβάσεώς του στην Ύδρα, όπου τον είχε προσκαλέσει ο Επιχώριος Ιεράρχης και πίεσε τα «πράγματα» προς την κατεύθυνση του Αμφιλόχιου Στεργίου. 
Ο κ. Ιερώνυμος παρέμεινε σταθερός στη… γραμμή του και ανέδειξε στο θρόνο των Ιωαννίνων, τον τότε Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Μάξιμο Παπαγιάννη. 
Η εκλογή του, δεν ήταν τόσο εύκολη, όσο μερικά δημοσιεύματα την παρουσιάζουν και αυτό γιατί η ισορροπία δυνάμεων δεν φάνηκε κατά τη διαδικασία του Τριπροσώπου, αλλά κατά τη διάρκεια της πρώτης ψηφοφορίας, όπου η επικράτηση του τότε Αρχιμανδρίτη, Μάξιμου Παπαγιάννη, δεν ήταν ανέφελη!
Λίγο αργότερα, το Φανάρι «έβγαζε» το γάντι της οργής. «Οιαδήποτε προσπάθεια φιμώσεως της Α.Θ. Παναγιότητος επί Θεμάτων αφορώντων εις τας εν ταις «Νέαις Χώραις» είναι απαράδεκτος», έλεγε με παρρησία το ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Το γάντι της αντιπαράθεσης, ωστόσο, πέταξε κατάμουτρα προς την Εκκλησία της Ελλάδος με την ανύψωση τού μέχρι πρότινος Αρχιμανδρίτη π. Αμφιλόχιου Στεργίου στο θρόνο του Μητροπολίτου Ανδριανουπόλεως και την παράλληλη τοποθέτησή του στο εν Αθήναις Γραφείο Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Θρόνου. 
Ταυτόχρονα, οι Φαναριώτες Αρχιερείς δεν παύουν να υπενθυμίζουν σε κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδας ότι πρωθυπουργοί της χώρας, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, καθώς και υπουργοί όπως η Άννα Διαμαντοπούλου είχαν συναινέσει στην «απαγκίστρωση» των Μητροπόλεων των «Νέων Χωρών» από την Εκκλησία της Ελλάδος…
Το βάρος φαίνεται υπερβολικό για τις πλάτες του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
Έξυπνος καθώς είναι, αντιλαμβάνεται ότι μία μερίδα του πολιτικού κόσμου θα στηρίξει τις επιλογές του Φαναρίου, ενώ και η θολή κατάσταση του πολιτικο-οικονομικού σκηνικού, με την αναμενόμενη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Οι περικοπές θα συνεχιστούν, κάτι που θα έχει αντίκτυπο και στην μισθοδοσία των κληρικών από το κράτος.
Γι’ αυτό, εκκλησιαστικές πηγές, υποστηρίζουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος σκέφτεται πλέον σοβαρά, σε συνδυασμό με την βεβαρημένη κατάσταση της υγείας του, την οικειοθελή απομάκρυνση από τον Θρόνο των Αθηνών!
Ίσως οι εκλογές της Ιεραρχίας να είναι οι τελευταίες του ως Αρχιεπίσκοπος! Θα έχει, άλλωστε, εκπληρώσει και την επιθυμία του να δει ένα από τα πιο αγαπημένα πνευματικά του τέκνα, τον Επίσκοπο Διαυλείας, Γαβριήλ, να ανυψώνεται στη θέση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας και Ν. Φιλαδελφείας. Οι φήμες, μάλιστα, λένε ότι από τον περασμένο Ιούλιο ετοιμάζει στη Θήβα το ησυχαστήριό του…
Γράφει ο Αν-Ορθόδοξος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)