Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Εύκολη η παρακολούθηση μέσω των κινητών

Νέα συστήματα παρακολούθησης και υποκλοπής έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αποδεικνύοντας ότι οι τηλεπικοινωνίες κάθε άλλο παρά ασφαλείς είναι.Νέα συστήματα παρακολούθησης και υποκλοπής έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αποδεικνύοντας ότι οι τηλεπικοινωνίες κάθε άλλο παρά ασφαλείς είναι. 
Οι κατασκευαστές συστημάτων παρακολούθησης έχουν μια εξαιρετικά δελεαστική πρόταση για τις κυβερνήσεις, αλλά και για κάθε άλλον ενδιαφερόμενο: τη δυνατότητα παρακολούθησης των κινήσεων οποιουδήποτε έχει πάνω του ένα κινητό τηλέφωνο. Και αυτό μπορεί να γίνει είτε ο στόχος της παρακολούθησης βρίσκεται στο διπλανό σπίτι είτε σε μια άλλη ήπειρο.

Το παράδοξο είναι ότι η τεχνολογία που απαιτείται για ένα τέτοιο «κατόρθωμα» βασίζεται σε ένα στοιχείο που διαθέτουν όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Οτι, δηλαδή, οφείλουν να διατηρούν αρχεία όλων των κινήσεων του κατόχου κάποιου κινητού προκειμένου να μπορεί να κάνει τηλεφωνικές κλήσεις ή για να
χρησιμοποιήσει άλλες υπηρεσίες. Αυτά ακριβώς τα λεπτομερέστατα αρχεία αποκτούν τα «συστήματα παρακολούθησης» και μπορούν να χαρτογραφήσουν τις κινήσεις οποιουδήποτε, για περιόδους ημερών, εβδομάδων ή ακόμα και ετών. Η εφιαλτική πραγματικότητα αποκαλύπτεται μέσα από το υλικό προώθησης τέτοιων τεχνολογιών συγκεκριμένης εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα.

Οι χρήστες αυτής της τεχνολογίας απλά πληκτρολογούν τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου σε κάποια διαδικτυακή πύλη, που με τη σειρά της συγκεντρώνει τις απαιτούμενες πληροφορίες από τις βάσεις δεδομένων τοποθεσίας που διατηρούν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας. Ετσι, αυτός που κάνει την παρακολούθηση γνωρίζει ποια κεραία κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιεί ο στόχος και με ευκολία μπορεί να βρει τη θέση του. Σύμφωνα μάλιστα με ειδικό του τομέα, πολλές κυβερνήσεις αγόρασαν ή μίσθωσαν τέτοια τεχνολογία τα τελευταία χρόνια. Ειδικοί, εξάλλου υποστηρίζουν ότι όχι μόνο κυβερνήσεις αλλά και εγκληματικές συμμορίες ή κράτη -παρά το βάρος κυρώσεων- μπορούν να χρησιμοποιήσουν τέτοιες μεθόδους.

Η τεχνολογία εντοπισμού θέσης έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Οι ηλεκτρονικοί πλοηγοί μάς βοηθούν να βρούμε τον δρόμο μας, ενώ πολλοί γονείς χρησιμοποιούν την τεχνολογία, υπό τη μορφή εφαρμογών για έξυπνο κινητό, για να ξέρουν πού βρίσκονται τα παιδιά τους. Ομως αυτές οι μορφές απαιτούν τη συγκατάθεση του «στόχου της παρακολούθησης», ενώ στις συσκευές μπορεί να αδρανοποιηθεί η λειτουργία εντοπισμού θέσης.

Αντιθέτως, τα συστήματα παρακολούθησης της Αστυνομίας ή των μυστικών υπηρεσιών δεν μπορούν να τεθούν εκτός λειτουργίας και βέβαια πολλές ιδιωτικές εταιρείες προσφέρουν στις κυβερνήσεις τέτοιες τεχνολογίες, όπως «πακέτα» που συγκεντρώνουν τα σήματα από γειτονικά τηλέφωνα και κακόηθες λογισμικό που εξαναγκάζει το κινητό τηλέφωνο να αποκαλύψει τη θέση του. Ενα τέτοιο πακέτο είναι και το Slylock της εταιρείας Verint, η διαφημιστική μπροσούρα του οποίου ήρθε σε γνώση των δημοσιογράφων της Washigton Post.

Η τεχνολογία που δίνει πρόσβαση στη βάση δεδομένων τοποθεσίας είναι ιδιαίτερη επειδή επιτρέπει σε κάθε κυβέρνηση να παρακολουθεί τους «στόχους» της και εκτός των συνόρων της χώρας. Αχίλλειος πτέρνα των συστημάτων κινητής τηλεφωνίας είναι το διεθνές δίκτυο SS7 που επιτρέπει στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να επικοινωνούν με άλλους κατά την αποστολή και παραλαβή δεδομένων και κλήσεων. Η προστασία του συστήματος είναι ελλιπής και μπορεί να υπερκεραστεί με ευκολία, κάνοντας τον χρήστη εν δυνάμει στόχο οποιουδήποτε θα θελήσει να μάθει τις κινήσεις του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)