Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Το ΔΝΤ…βάζει στο μικροσκόπιο και τη Ρουμανία [άλλος για το ΔΝΤ;]

dnt11Η πρώτη διόρθωση του προϋπολογισμού της Ρουμανίας για το τρέχον έτος αποτελεί το αντικείμενο των επαφών που έχει σήμερα στο ρουμανικό υπουργείο Οικονομικών κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Η αποστολή του ΔΝΤ αφίχθη… χθες στο Βουκουρέστι και ξεκίνησε από σήμερα τις συνομιλίες με τους Ρουμάνους αξιωματούχους.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι πρόκειται να δημοσιεύσει στις 25 Ιουλίου τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 1ου τριμήνου του 2014.

Σύμφωνα, πάντως, με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ο ενοποιημένος
προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης εμφάνισε έλλειμμα σε ποσοστό 1,04% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η δημοσιονομική εξυγίανση σε ποσοστό 0,8% του ΑΕΠ κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2014, σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους και η ύψους 5 δισ. λέι μείωση του ελλείμματος, αντίστοιχα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος για το 2014.

Στα τέλη Μαΐου καταγράφηκε, επίσης, πρωτογενές πλεόνασμα, σε ποσοστό 0,45% του ΑΕΠ, έναντι πλεονάσματος 0,27% την ίδια περίοδο πέρυσι.
Εξάλλου, τα ύψους 84,1 δισ. λέι έσοδα του ενοποιημένου προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης, που αντιπροσωπεύουν 12,7% του ΑΕΠ, ήταν κατά 3,7% υψηλότερα σε ονομαστικούς όρους σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν.

Για το 2014 οι ρουμανικές αρχές και το ΔΝΤ συμφώνησαν σε έναν στόχο ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 2,2% του ΑΕΠ, τόσο στη βάση των ταμειακών ροών όσο και υπολογισμένο με βάση την ευρωπαϊκή μεθοδολογία ESA.
Το 2013 η Ρουμανία κατέγραψε έλλειμμα στον ενοποιημένο της προϋπολογισμό σε ποσοστό 2,5% του ΑΕΠ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)