Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Αποκάλυψη: Πώς εν ενεργεία βουλευτές δεν θα χάσουν τα προνόμιά τους αν καταδικαστούν

Ευνοϊκότερη για τους βουλευτές πέρασε τελικά από τη Βουλή η διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία χάνουν τα βουλευτικά τους προνόμια όσοι καταδικαστούν τελεσίδικα, καθώς αφαιρέθηκαν μεταξύ άλλων τα αδικήματα της απιστίας περί την υπηρεσία, της παράβασης καθήκοντος ή της συκοφαντικής δυσφήμισης, που είναι τα πλέον συνηθισμένα για τα οποία ζητείται επί το πλείστον η άρση της ασυλίας ενός πολιτικού.  
Το Ποντίκι αποκαλύπτει σήμερα ότι η διάταξη που ψήφισε η Βουλή πριν από λίγες μέρες περιλαμβάνει μόνο εννέα (9) από τα 25 πλημμελήματα που προέβλεπε αρχικά.
Επιπλέον, γίνεται ακόμη πιο επιεικέστερη για τους βουλευτές… 

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι για την αναστολή βουλευτικών ατελειών ή προνομίων (αυτοκίνητο με leasing, ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια, δωρεάν εισιτήρια, επίδομα γραφείου κ.α) χρειάζεται καταδίκη εν ενεργεία βουλευτή σε

δεύτερο βαθμό για οποιοδήποτε κακούργημα και όχι αμετάκλητη παραπομπή, όπως προβλεπόταν αρχικά.

Η οριστική στέρηση των προνομίων επέρχεται με αμετάκλητη καταδίκη για την ίδια πράξη (κακούργημα) ή για τα πλημμελήματα που έχουν απομείνει.

Πρόκειται για το άρθρο 37 του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στο Ποινικό και Σωφρονιστικό Δίκαιο, με το οποίο δημιουργούνται οι φυλακές υψίστης ασφαλείας. 
Τα τελευταία δύο χρόνια, η Βουλή έχει προχωρήσει στην άρση ασυλίας 22 βουλευτών για 47 δικογραφίες, χωρίς να περιλαμβάνονται οι υποθέσεις της Χρυσής Αυγής.

Σημειώνεται, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων αυτών αφορούν αδικήματα (όπως αυτά της απιστίας περί την υπηρεσία ή της παράβασης καθήκοντος) στα οποία έχουν υποπέσει βουλευτές που έχουν θητεύσει στο παρελθόν στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ και το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης είναι από το πιο συνηθισμένα για τα οποία ζητείται διαχρονικά η άρση ασυλίας.    

Τα μόνα πλημμελήματα που παραμένουν σε ισχύ για τους βουλευτές (τα οποία είναι μεν σοβαρά αλλά δεν εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα στις δικογραφίες κατά πολιτικών) είναι αυτά της κλοπής, της απάτης, της υπεξαίρεσης, της εκβίασης, της πλαστογραφίας, των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας, της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και της παράβασης της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και λαθρεμπορίας.

Μάλιστα, καμία από τις παραπάνω δικογραφίες – 47 τον αριθμό - για τις οποίες έχει αποφασίσει η Βουλή την άρση ασυλίας των 22 βουλευτών δεν αφορά αυτά τα αδικήματα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)