Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Ο υπ. Παιδείας στο "Αγιορείτικο βήμα": Αποκλείεται να σωπάσει η καμπάνα!-Εθνική στρατηγική το τέμενος παρά τους προβληματισμούς του Αρχιεπισκόπου

Συνέντευξη στον Γιώργο Θεοχάρη-Μέρος Α΄
..... 
-Αναφορικά με το θέμα της καμπάνας στους Ιερούς Ναούς. Υπάρχει σχεδιασμός για περαιτέρω περιορισμό ή και πλήρη κατάργηση της καμπάνας; 

Αδυνατώ να καταλάβω πως ξεκίνησε αυτή η φήμη. Πριν καν ακόμα αναλάβω τα καθήκοντα μου κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο πως προτίθεμαι να καταργήσω τις καμπάνες. Σας δηλώνω κατηγορηματικά πως δεν υπήρξε και πως δεν θα υπάρξει τέτοια περίπτωση.

-Ποιά είναι η θέση σας για τα ισλαμικά τεμένη που όπως υποστηρίζεται πρέπει να γίνουν και στην Ελλάδα; Οι Τούρκοι συνεχώς υπόσχονται ότι θα προχωρήσουν στο άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης χωρίς όμως αυτό ακόμα να το δούμε...

Το ζήτημα της εκτέλεσης των θρησκευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων στην Ελλάδα σε έναν δημόσιο χώρο είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν είναι ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθόσον αφορά ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται ως πρόσφυγες ή οικονομικοί μετανάστες από άλλες χώρες με ισλαμική θρησκευτική παράδοση.
Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα με προσήλωση στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπιστικών αξιών. Η Ελληνική Πολιτεία υπεύθυνα και οργανωμένα με όλες τις νομικές διαδικασίες προχωρεί στη
δημιουργία του ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, θεωρώντας ότι αυτό είναι δική της δημόσια υπόθεση και εθνική στρατηγική προς τις αραβικές και όχι μόνον χώρες που έχουν ισλαμική θρησκευτική παράδοση και σαφώς δεν είναι ζήτημα ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Επιπλέον, το ζήτημα αυτό αγγίζει και διαπερνά και την εκκλησιαστική μας πολιτική και διπλωματία, καθόσον όλα σχεδόν τα πρεσβυγενή Ορθόδοξα Πατριαρχεία βρίσκονται σε χώρες με κυρίαρχο ή έντονο το ισλαμικό στοιχείο. 

Θεωρούμε πάντως ότι η μη κατασκευή του τεμένους μπορεί και να συμφέρει την Τουρκία, η οποία για δικούς της λόγους θέλει να εκμεταλλεύεται την κατάσταση στη Θράκη και να κατηγορεί ανέξοδα την Ελλάδα για ισλαμοφοβία. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα οφείλει να έχει εθνική στρατηγική έναντι της θρησκευτικής ετερότητας και ιδιαίτερα για λόγους εξωτερικής πολιτικής έναντι του Ισλάμ.

-Στην τελική τροχιά έχει μπει το θέμα του τεμένους στο Βοτανικό. Εντύπωση προκαλεί πως η κυβέρνηση προχωράει ακάθεκτη χωρίς να υπολογίζει ούτε τους προβληματισμούς του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος συχνά πυκνά τελευταία δηλώνει πως αρχικά ήταν θετικός αλλά πλέον είναι επιφυλακτικός για το τέμενος δεδομένων των διωγμών των Χριστιανών στη Μ. Ανατολή. Τι πιστεύετε εσείς; 

Τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και οι τραγικές περιπέτειες των χριστιανών σε ορισμένες ισλαμικές χώρες σαφώς και μας προβληματίζουν. Έχω επισκεφθεί παλαιότερα το 2002 ως Υφυπουργός Εξωτερικών τη Συρία και τον Λίβανο, καθώς και την εκεί Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αντιοχείας και είμαι σε θέση να γνωρίζω τα πράγματα και τι ακριβώς διακυβεύεται στον συριακό εμφύλιο για τους εκεί χριστιανούς.

Οι προβληματισμοί του Αρχιεπισκόπου είναι δίκαιοι, ωστόσο, επειδή το ζήτημα αφορά στην άσκηση συγκροτημένης και πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής, κυρίως προς τις αραβικές χώρες, θεωρούμε ότι μπορεί να επιτύχουμε πολύ περισσότερα για την υπόθεση των πρεσβυγενών Ορθοδόξων Πατριαρχείων στη Μέση Ανατολή, από το να καθυστερούμε ή να ακυρώσουμε εντέλει την κατασκευή και λειτουργία του και μάλιστα με τους όρους και τους κανόνες της Ελληνικής Πολιτείας, ασκώντας η ίδια την εποπτεία του τεμένους αυτού διά του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ας μην λησμονούμε ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν παράνομα και ανεξέλεγκτα πλήθος άτυπων τζαμιών στην Αθήνα. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)