Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Απολογία Κάντα: Και σε μαύρες βαλίτσες διακινούνταν οι μίζες

Κατονόμασε άλλους τρεις – Πώς είχε στηθεί το «σύστημα» – Εν αναμονή διώξεων


Απολογία Κάντα: Και σε μαύρες βαλίτσες διακινούνταν οι μίζες
Mίζες από τρία ακόμα εξοπλιστικά προγράμματα, τις οποίες έπαιρναν μέσα σε μαύρες βαλίτσες, που πιθανότατα κατέληγαν και σε πολιτικούς περιέγραψε στην πολύωρη και για τρίτη ημέρα απολογία του ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας. Παράλληλα κατονόμασε και τους τρεις αντιπροσώπους τους στην Ελλάδα.

Όπως είπε, εκτός από το ιλιγγιώδες ποσό των 15,5-16 εκατ. δολαρίων με το οποίο δωροδοκήθηκε εκείνος και βρίσκεται σε λογαριασμούς, μετοχές και άλλα επενδυτικά προγράμματα, οι μίζες κινούνταν και σε μετρητά.

Σε κάποια στιγμή από τις ώρες που πέρασε μαζί με τον ανακριτή κ. Γαβριήλ Μαλλή, εκείνος τον κοίταξε έκπληκτος και τον ρώτησε: «Τι στοιχεία έχετε και για ποιους αξιωματούχους;»

«Δεν μπορώ να πω ότι έχω συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά το συμπέρασμα είναι δικό μου και μάλλον ασφαλές. Αφού έπαιρνα εγώ, δεν θα δωροδοκούνταν και οι άλλοι οι ανώτεροί μου; Δηλαδή ο υπουργός, ο γραμματέας Εξοπλισμών και τα άλλα μέλη των επιτροπών που ενέκριναν τις επίμαχες συμβάσεις;» απάντησε ο απολογούμενος.

Στο γραφείο του δεύτερου ορόφου στην Ευελπίδων (κτίριο 6) έπεσε νεκρική σιγή. Έκπληκτοι τον κοίταζαν εκτός από τον κ. Μαλλή και ο ανακριτής κ. Ι. Σταυρόπουλος και ο εισαγγελέας κ. Α. Ελευθεριάνος, ιδιαίτερα έμπειρος στην έρευνα των εξοπλιστικών. Αμήχανοι και οι συνήγοροι του κατηγορουμένου κκ. Γιάννης Μαντζουράνης και Ηλίας Μπίσιας, οι οποίοι τον συμβούλευσαν να πει την αλήθεια. Και εκείνοι δεν είχαν ακούσει άλλη φορά τέτοια ομολογία για τόσο μεγάλα ποσά!

Το σύστημα της «μίζας»

Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής, προφυλακισμένος πλέον από χθες, Τετάρτη, περιέγραψε με απόλυτη ακρίβεια, όταν θυμόταν, διότι είχε ξεχάσει από πού ακριβώς εισέπραττε την πορεία της μίζας: Το σύστημα είχε στηθεί με υπεράκτιες σε όλο τον κόσμο. Διακινούνταν κυρίως μέσω Ελβετίας και τα μεγάλα ποσά κατέληγαν στη Σιγκαπούρη.

Τις υπεράκτιες τις έστησε δικηγόρος εμπλεκόμενος στην υπόθεση, μεγάλος στην ηλικία αλλά έμπειρος από το σύστημα «ωφέλιμων πληρωμών».

Οι μίζες κατέληγαν όχι μόνο σε λογαριασμούς, αλλά και σε καταπιστεύματα για να γίνει δυνατή η διασφάλιση εκείνου που εισέπραττε. Διαχειριστής είναι Έλληνας, ο οποίος αναζητείται και μάλλον έχει εξαφανιστεί…

Από τα αντιπυραυλικά ως τα υποβρύχια

Σύμφωνα με τον Α. Κάντα τα ποσά εισπράχτηκαν από οκτώ εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία αφορούν και τον στρατό. Τα αντιπυραυλικά προγράμματα, για παράδειγμα, έχουν προέλευση τρεις χώρες, τη Γερμανία, τη Ρωσία και τη Σουηδία.

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, έχει εισπράξει χρήματα και για την προμήθεια των υποβρυχίων και την εταιρεία Altas. Πλούσιο υλικό έχει φτάσει και από τη γερμανική Δικαιοσύνη πρόσφατα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις έγκυρων νομικών κύκλων, σύντομα θα ασκηθούν διώξεις εναντίον έξι επιχειρηματιών, οι οποίοι κατονομάστηκαν από τον Α. Κάντα. Για κάποιους δεν αποκλείεται και η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης. Τα χρήματα θα επιστρέψουν μετά τη ρευστοποίηση τίτλων και μετοχών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)