Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Χαράτσι στους εφοπλιστές

Ε ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΡΟΪΚΑΣ, Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ * ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ «ΦΥΓΗ»

Χαράτσι στους εφοπλιστές

Ηταν να «προσφέρουν» από μόνοι τους 140 εκατ. και τώρα με το νόμο θα συνεισφέρουν πολύ περισσότερα

Οταν πρόκειται για την εφαρμογή ενός εισπρακτικού μέτρου, δεν χωρά ο όρος «εθελοντισμός». Κάπως έτσι σκέφτηκε η τρόικα και με συμπαραστάτη το υπουργείο Οικονομικών θεσμοθέτησε την «οικονομική παροχή της ναυτιλιακής κοινότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης της χώρας», προκαλώντας τη δυσφορία του εφοπλιστικού κλάδου.
Ο ναυτιλιακός κλάδος για το 2013 συνεισέφερε στο ΑΕΠ το 7% Ο ναυτιλιακός κλάδος για το 2013 συνεισέφερε στο ΑΕΠ το 7% Με άλλα λόγια, το υπουργείο Οικονομικών μετέτρεψε την εθελοντική συνεισφορά των Ελλήνων εφοπλιστών σε υποχρεωτική, κάτι που είχε αφήσει ανοιχτό και ο ίδιος ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στην «Κ.Ε», στις 8 Σεπτεμβρίου.


Σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Ναυτιλίας υπογράμμισε ότι «κάποιοι διαχειριστές πλοίων, με έδρα στην Ελλάδα, μας είπαν ότι θα αποχωρήσουν από τη χώρα μας εάν η οικειοθελής προσφορά γίνει υποχρεωτική με σχέδιο νόμου, κάτι το οποίο επεξεργαζόμαστε». 

Οπως αναφέρεται στο άρθρο 14 του νομοσχεδίου για το φόρο ακινήτων, το Δημόσιο θα εισπράξει για τα επόμενα τρία έτη 90-100 εκατ. ευρώ ετησίως, επιπλέον των ποσών που θα εισπραχθούν από τους φόρους πλοίων, με ελληνική και ξένη σημαία, βάσει του Ν. 27/1975. Στην τριετία, μετά και την ψήφιση της παραπάνω παροχής, υπολογίζεται ότι τα έσοδα από φόρους των πλοιοκτητριών και διαχειριστικών εταιρειών πρόκειται να ανέλθουν στο ποσό των 500 εκατ. ευρώ. 

Οι εφοπλιστές αντιδρούν όχι μόνον επειδή η εθελοντική εισφορά έγινε υποχρεωτική, αλλά για το γεγονός ότι, ενώ είχαν συμφωνήσει με το Μέγαρο Μαξίμου για επιχορήγηση 140 εκατ. ευρώ ετησίως, το ποσό αυτό αυξήθηκε σημαντικά. 

Αυτό, διότι στο άρθρο 14 αναφέρεται ότι «καταβάλλεται ετησίως και για τρία έτη, ποσό ίσο με το διπλάσιο του τελικού ποσού του φόρου που υπολογίστηκε και βεβαιώθηκε από την αρμόδια υπηρεσία της φορολογικής διοίκησης».
Το πρόσθετο χαράτσι δεν άρεσε στους εφοπλιστές, που «απειλούν» με εγκατάλειψη της ελληνικής σημαίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία «αίρεται το προστατευόμενο από το Σύνταγμα φορολογικό καθεστώς της ναυτιλίας». 

Πάντως, μπορεί οι εφοπλιστές να εμφανίζονται «οργισμένοι», αλλά πληροφορίες κάνουν λόγο ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε λάβει μηνύματα ότι είχαν δυσκολίες στο να συγκεντρώσουν τα 140 εκατ. ευρώ, πέρα από ορισμένες τάσεις διαφωνίας στο εσωτερικό τους. Οπότε, το υπουργείο Οικονομικών, με τη συγκατάθεση της τρόικας, προχώρησε στη θεσμοθέτηση της συνεισφοράς, ώστε το ποσόν αυτό να εγγράφεται και στον προϋπολογισμό. 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)