Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Σκάνδαλο (!) μεγατόνων με τον Οίκο Ναύτου


money
Σήμερα και αύριο οι έξι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της απάτης του 1.141.000 ευρώ στον Οίκο Ναύτου -η οποία αποκτά πολιτική χροιά μέσα από τα συγκλονιστικά στοιχεία και τους διαλόγους της δικογραφίας που έρχονται καθημερινά στο φως- θα απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς Γιώργου Ανδρεάδη, αντιμετωπίζοντας τέσσερις κακουργηματικές κατηγορίες, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50), που επισείουν ακόμη και ισόβια κάθειρξη.

Κεντρικό πρόσωπο σε αυτό το σκάνδαλο μεγατόνων φέρεται ότι είναι η 46χρονη Τζ.Γ., η οποία έως και τη σύλληψή της ήταν αποσπασμένη υπάλληλος και διατηρούσε, όπως προκύπτει και από τις αποκαλυπτικές τηλεφωνικές συνομιλίες της οι οποίες καταγράφηκαν από το «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ, στενή σχέση με τον πρόεδρο του Οίκου Ναύτου Χρήστο Παρρά, τον οποίο χαρακτηρίζει «κολλητό» και «κομματόσκυλο» της Συγγρού, όπως δηλώνει και η ίδια, καθώς είναι ταυτόχρονα υψηλόβαθμο στέλεχος στον κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ. Υπάλληλος στο γραφείο του Χρήστου Παρρά ήταν ακόμη μία εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση, η Λ.Π., ενώ έχουν συλληφθεί και ο σύζυγός της (Κ.Σ.), ακόμη μία υπάλληλος του Ταμείου (η Α.Χ.), ένας «φίλος» (ο Γ.Δ.), που εμφανίζεται να «βαράει όποιον δεν πληρώνει», και γνωστός αρχισυνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά, υπάλληλος του Ταμείου (ο Σ.Γ.).

Σε κάθε περίπτωση, η 46χρονη βασική κατηγορούμενη, πρώην πρόεδρος εργαζομένων στο Ταμείο και πρόεδρος στη ΔΑΚΕ του Οίκου Ναύτου, δεν κρύβει τη σχέση της με τον υπουργό Παιδείας, λέγοντας ότι «το Σαββατοκύριακο θα πάει περιοδεία μαζί του», ενώ συνομιλεί και με συνεργάτιδα του διοικητή του ΟΓΑ Ξενοφώντα Βεργίνη, λέγοντας ότι έγγραφα που έδωσε αφορούν «γνωστό του υπουργού». Σε συνομιλίες της με τον πρόεδρο του Οίκου Ναύτου φέρεται ότι ψάχνει πρόσβαση και στον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για να περάσει «κάτι» σε νομοσχέδιο.

Η «συμμορία», που κατηγορείται ότι δρούσε στον Οίκο Ναύτου και επιχειρούσε να απλώσει τα πλοκάμια της και σε άλλα Ταμεία, όπως ο ΟΠΑΔ, αποτέλεσε την αφορμή για να ελεγχθούν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία που χρηματοδοτούνται από τον ΕΟΠΥΥ με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου. Οπως κατά πληροφορίες προκύπτει στο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος των κατηγορουμένων, γίνεται λόγος για «μεθόδευση», καθώς το επίμαχο ποσό 1.141.000 ευρώ που θέλησαν να πάρουν οι κατηγορούμενοι με τα πλαστά παραστατικά προερχόταν από χρήματα του Ταμείου τα οποία προορίζονταν για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο κατηγορητήριο: «Με τη μεθόδευση αυτή δεν θα υπήρχε κίνδυνος να διαπιστωθεί η απάτη», αφού «τυχόν μελλοντικός έλεγχος δεν θα είχε οποιοδήποτε αποτέλεσμα γιατί δεν θα μπορούσε να γίνει διασταύρωση μεταξύ τιμολογηθέντων ιατρικών υπηρεσιών και αντίστοιχων πληρωμών ελλείψει των σχετικών παραστατικών». Η καταγγελία του επιχειρηματία ιδιοκτήτη κλινικών στο ΣΔΟΕ έδωσε το έναυσμα για την επ’ αυτοφώρω σύλληψη των τεσσάρων εκ των έξι κατηγορουμένων κατά τη λήψη προκαταβολής, ύψους 205.000 ευρώ, ενώ πλέον κατηγορούνται κατά περίσταση για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου (ν.1608/50), της απιστίας σχετικής με την υπηρεσία και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Στις απολογίες τους σήμερα και αύριο θα έχουν την ευκαιρία να αντικρούσουν τις κατηγορίες.

Διοικητική έρευνα με εντολή Βαρβιτσιώτη Με χθεσινές αποφάσεις του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη τέθηκαν σε αργία οι υπάλληλοι που φέρεται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση του Οίκου Ναύτου, ενώ απομακρύνθηκε άμεσα από το Διοικητικό Συμβούλιο η 46χρονη βασική κατηγορούμενη που, αν και αποσπασμένη στο υπουργείο Παιδείας, συμμετείχε σε αυτό ως εκπρόσωπος των εργαζομένων! Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης διέταξε τη διενέργεια επείγουσας ΕΔΕ για την πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης, καθώς και την παραπομπή όλων των εμπλεκομένων που θα προκύψουν στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα. Επιπλέον, ο υπουργός Ναυτιλίας ζήτησε την ενεργοποίηση του ΣΔΟΕ για τον πλήρη και ενδελεχή λογιστικό έλεγχο όλων των οικονομικών στοιχείων του Οίκου Ναύτου των τελευταίων ετών. «Η ανοχή απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και αδιαφάνειας θα είναι μηδενική» τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Βάσω Παλαιού – Δημοκρατία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)