Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Διπλωματικός πόλεμος Η.Π.Α-Ρωσίας για τον Snowden: Ο Obama ακυρώνει τη συνάντησή του με τον Πούτιν στη Μόσχα.

Διπλωματικός πόλεμος Η.Π.Α-Ρωσίας για τον Snowden Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α Barack Obama ακύρωσε την συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin που επρόκειτο να διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο. Η συγκεκριμένη κίνηση που ίσως σημάνει την αρχή διπλωματικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών, έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την απόφαση της Ρωσίας να παράσχει προσωρινό πολιτικό άσυλο στον πληροφοριοδότη για τις πρακτικές της NSAEdwardSnowden.

Η απόφαση των Η.Π.Α αποτελεί ακόμη ένα σημείο διπλωματικής τριβής μεταξύ Washington και Μόσχας, με τα ζητήματα να είναι πολλά όπως έχουν αυτά κατηγοριοποιηθεί από τον Λευκό Οίκο: “η πυραυλική άμυνα και ο έλεγχος των όπλων, οι εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις, τα ζητήματα παγκόσμιας ασφάλειας, και τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών”.

"Η απογοητευτική απόφαση της Ρωσίας να παράσχει προσωρινό άσυλο στον Edward Snowden, αποτέλεσε ακόμη έναν παράγοντα μέσω του οποίου αξιολογήσαμε την υφιστάμενη κατάσταση των διμερών σχέσεών μας," ανέφερε σχετική ανακοίνωση της  Washington.

Ο Λευκός Οίκος, παραπέμποντας στην έλλειψη ουσιαστικών βημάτων προόδου σε αρκετά ζητήματα της τρέχουσας ατζέντας (φυσικά και στο άσυλοπου δόθηκε στον Snowden), ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος θεώρησε «εποικοδομητική» λύση την ακύρωση της συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών. Ο Obama αναμένεται να αναπληρώσει το κενό της επίσκεψης του στη Μόσχα, επισκεπτόμενος τη Σουηδία στις αρχές του επόμενου μήνα. Επιπρόσθετα, ο Αμερικανός Πρόεδρος αναμένεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να μην συναντηθεί τετ-α-τετ με τον Ρώσο ομόλογό του κατά τη διάρκεια της Συνόδου των G20 στην Αγία Πετρούπολη.

Η Ρωσία ανταπάντησε ανακοινώνοντας ότι είναι “απογοητευμένη” από τη συγκεκριμένη κίνηση, με τον στενό συνεργάτη του Putin Yury Ushakov να προσθέτει ότι η συγκεκριμένη κατάσταση δείχνει ξεκάθαρα ότι «οι Η.Π.Α δεν είναι έτοιμες να οικοδομήσουν ισότιμες διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία. Είναι ξεκάθαρο ότι η απόφαση σχετίζεται με την παροχή πολιτικού ασύλου στον Snowden», υπενθυμίζοντας ότι κατά το παρελθόν οι Η.Π.Α έχουν επανειλημμένως αρνηθεί ανάλογα αιτήματα εκδόσεων από τη πλευρά της Ρωσίας.

Η ακύρωση της συνάντησης μεταξύ των δύο ισχυρών ηγετών έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά αφότου ο Πρόεδρος των Η.Π.Α Barack Obama εξέφρασε την «απογοήτευσή» του για την παροχή ασύλου στον Snowden – αναφερόμενος σε πρακτικές Ψυχρού Πολέμου από την πλευρά της Ρωσίας «παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του για διαπραγματεύσεις».


ΠΗΓΗ:
www.pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)