Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Μυτιληναίος «Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα το μεγαλύτερο κατόρθωμα είναι να επιβιώσεις»

Γονατίζουν τη βαριά βιομηχανία της χώρας -τις ελάχιστες δηλαδή μονάδες που έχουν απομείνει- οι νέοι φόροι, που πλέον επιβάλλονται  μέχρι και σε μηνιαία βάση. Αποτέλεσμα να εντείνεται η ασφυξία γύρω από τη βιομηχανία της χώρας, την ίδια στιγμή που τα ελληνικά προϊόντα χάνουν έδαφος σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας, καθώς γίνονται ολοένα και πιο ακριβά. 

Ενδεικτικές της εκρηκτικής κατάστασης, που έχει διαμορφωθεί στη βιομηχανία, είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής ενός από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς ομίλους της χώρας, του ομίλου Μυτιληναίου. Ο επικεφαλής του, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε συνέντευξή του στο Reuters, αναφερόμενος στο θέμα της φορολογίας, τόνισε: «Το πρόβλημα είναι πως καλούμαστε να πληρώσουμε όλο και περισσότερους φόρους κάθε μήνα», σημειώνει. «Να φορολογείται το εισόδημα είναι απαραίτητο. Να φορολογείσαι όμως πάνω στην παραγωγική διαδικασία, κάτι που κάνει ακριβότερο το προϊόν, είναι εντελώς διαφορετική ιστορία». Και αναρωτήθηκε: «Ποιος κερδίζει από αυτό;».



Ο κ. Μυτιληναίος πρόσθεσε σχετικά: «Θέλουμε να συμβάλουμε στην αναγέννηση της Ελλάδας και έχουμε κάνει τεράστιες προσπάθειες να υποστηρίξουμε την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Αλλά ανεξάρτητα από το πόσο πατριώτες είμαστε, υπάρχουν και όρια». 


Στο πλαίσιο της συνέντευξης στο Reurters, πάντως, ο κ. Μυτιληναίος
εξέπεμψε το μήνυμα «μένουμε Ελλάδα», υπογραμμίζοντας την πρόθεση του ομίλου να συνεχίσει να συμβάλλει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, προσθέτοντας ότι ο πατριωτισμός είναι αυτός που κρατά τον όμιλο στην Ελλάδα, παρά το τρελό φορολογικό φορτίο που καλείται να σηκώσει. Ο ίδιος πάντως προειδοποίησε με νόημα ότι ο πατριωτισμός έχει και όρια, αν και τόνισε ότι η διοίκηση αντιστέκεται σθεναρά στο αίτημα ορισμένων μετόχων, που ζητούν τη μεταφορά της έδρας.


Ο όμιλος έχει καταφέρει να μείνει κερδοφόρος και συνεχίζει να προσλαμβάνει, όμως έκτακτες εισφορές και φόροι κατανάλωσης, που κόστισαν το 2012 συνολικά 11,6 εκατ. ευρώ, φέτος θα τετραπλασιαστούν φτάνοντας σχεδόν τα 50 εκατ. ευρώ. Έτσι, το συνολικό φορολογικό βάρος που θα σηκώσει ο Μυτιληναίος αναμένεται να υπερβεί τα 100 εκατ. ευρώ. 


(Εστάλη από τον κύριο Θάνο Π. , φωτογραφία από: tsoutsouneros.arvanitis.eu )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)