Κυριακή 12 Μαΐου 2013

CNN: Αυτοί είναι οι δείκτες στην Ελλάδα μετά από τρία χρόνια Μνημονίου

chart-greek-banking

Με τέσσερα γραφήματα που δείχνουν τις ραγδαίες αλλαγές στους "πυλώνες" της ελληνικής οικονομίας (ΑΕΠ, ανεργία, χρέος και έλλειμμα), περιγράφει το CNN την πορεία της Ελλάδας, στα τρία χρόνια εφαρμογής των Μνημονίων.

Το άρθρο αναφέρει ότι πριν από τρία χρόνια η Ελλάδα έλαβε δάνειο ύψους 110 δισ. ευρώ, που αποτέλεσε τελικά το πρώτο από τα δύο συνολικά δάνεια που έχει λάβει ως τώρα, από τους ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ.


Από τότε και μετά η οικονομία έχει πιάσει πάτο, λόγω των σκληρών μέτρων λιτότητας, ενώ η ανεργία έχει εκτοξευτεί, ειδικά στους νέους, στους οποίους οι 6 στους 10 είναι χωρίς δουλειά.

Το πρώτο γράφημα αφορά το ΑΕΠ, το οποίο ανερχόταν σε 231 δισ. ευρώ το 2009 και τώρα έχει πέσει στα 183 δισ. ευρώ, το δεύτερο την ανεργία, η οποία το 2009 ήταν 9,5% και τώρα είναι 27%, το τρίτο το δημόσιο χρέος που ήταν 130% του ΑΕΠ το 2009 και τώρα είναι στο 175% του ΑΕΠ και το τέταρτο το έλλειμμα - το μόνο που έχει συρρικνωθεί με ραγδαίους ρυθμούς όπως προβλεπόταν από το πρόγραμμα προσαρμογής - από 156% σε 3,8%.
Ωστόσο ίσως υπάρξει φως στην άκρη του τούνελ αναφέρει ο συντάκτης επικαλούμενος την εκτίμηση ότι η οικονομία θα παρουσιάσει ανάκαμψη το 2014.

Στα θετικά επίσης αναφέρει ότι τη στιγμή που η Ελλάδα παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές η Τράπεζα Πειραιώς, καταφέρνει να συγκεντρώσει χρήματα για την ανακεφαλαιοποίησή της, αποφεύγοντας τη στήριξη του ΤΧΣ
.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)