Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Είνα οι Γερμανοί πραγματικά φτωχότεροι από τους Έλληνες;

ecbΠριν από λίγο καιρό σάλο προκάλεσε έρευνα της ΕΚΤ για τα οικονομικά των ευρωπαϊκών νοικοκυριών. Η έρευνα ερμηνεύθηκε από τα μέσα ενημέρωσης ως απόδειξη ότι οι φτωχοί Γερμανοί δεν θα πρέπει να πληρώνουν για τη σπάταλη νότια Ευρώπη. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα;

Ενώ είναι αλήθεια ότι το μέσο γερμανικό νοικοκυριό είναι φτωχότερο από αυτό του νότου, η ίδια η Γερμανία είναι πλούσια. Είναι σημαντικό επίσης να τονίσουμε, ότι αυτός ο πλούτος είναι πολύ άνισα κατανεμημένος, αλλά το ζήτημα της άνισης κατανομής δεν απασχόλησε πολύ τον τύπο.

Η έρευνα έδειξε ότι η μέση γερμανική οικογένεια ήταν η φτωχότερη της ευρωζώνης. Αλλά τα στοιχεία έριξαν φως και στις διάμεσες τιμές από τις οποίες όσοι ενδιαφέρθηκαν άντλησαν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την κατανομή του πλούτου στα διάφορα κράτη μέλη.

Η ανάλυση ουσιαστικά αποκαλύπτει πολλά σχετικά με την κατανομή του πλούτου σε κάθε χώρα. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά μεταξύ του μέσου όρου και της διάμεσης τιμής, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανισότητα στην κατανομή του πλούτου. Η διαφορά γίνεται ακόμα μεγαλύτερη στη Γερμανία. Η ανισότητα της κατανομής του πλούτου των νοικοκυριών γίνεται ακόμα πιο έντονη, συγκρίνοντας τον πλούτο που ανήκει στο top 20%  των εισοδήματων με το κατώτατο 20%.

Το επόμενο ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον ο πλούτος των νοικοκυριών είναι ένας καλός δείκτης για τον πλούτο ενός έθνους. Ένα σημαντικό μέρος του πλούτου ενός έθνους σχετίζεται με το κράτος ή με τον τομέα των επιχειρήσεων και όχι με τον τομέα των νοικοκυριών. Αν η ερώτηση στοχεύει να ρίξει φως στην ικανότητα της Γερμανίας να κάνει μεταφορές σε άλλες χώρες, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για την καταμέτρηση του πλούτου και είναι διαθέσιμη: το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο ενός έθνους. Αυτό αποτελεί μέτρο της ικανότητας ενός κράτους να δημιουργήσει (μαζί με το ανθρώπινο κεφάλαιο) μια πηγή εισοδήματος.

Χρησιμοποιήσαμε τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τα αποθέματα κεφαλαίου στις χώρες του ΟΟΣΑ έως το 2012. Στη συνέχεια υπολογίσαμε το καθαρό απόθεμα κεφαλαίου ανά κάτοικο των χωρών μελών της ευρωζώνης. Το πιο σημαντικό εύρημα είναι πως οι βόρειες χώρες της ευρωζώνης είναι όντως από τις πλουσιότερες χώρες της ευρωζώνης. Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από την εξέταση του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου, και φαίνεται καθαρά ότι η Γερμανία ανήκει στις δύο πρώτες χώρες όσον αφορά το κατά κεφαλήν πλούτο, σε αντίθεση με τις χώρες της νότιας Ευρώπης που έχουν το χαμηλότερο πλούτο. Ο κατά κεφαλήν πλούτος είναι περισσότερο από διπλάσιος στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες από ότι στις χώρες του νότου, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Από την ανάλυση αυτή προκύπτει ότι είναι άστοχο να συναχθεί από τη μελέτη της ΕΚΤ ότι η Γερμανία είναι φτωχή σε σύγκριση με ορισμένες χώρες της νότιας Ευρώπης και ότι, συνεπώς, δεν είναι λογικό να απαιτούμε από τους Γερμανούς φορολογούμενους να στηρίξουν τα οικονομικά των χωρών του νότου. Η αλήθεια είναι ότι η Γερμανία είναι πολύ πλουσιότερη από τις νότιες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία. Φαίνεται ωστόσο να υπάρχει ένα πρόβλημα με την κατανομή του πλούτου στη Γερμανία:

• Πρώτον, ο πλούτος στη Γερμανία είναι εξαιρετικά συγκεντρωμένος στο άνω μέρος της κατανομής του εισοδήματος των νοικοκυριών.

• Δεύτερον, ένα μεγάλο μέρος του γερμανικού πλούτου δεν κατέχεται από νοικοκυριά και, επομένως, πρέπει να βρίσκεται στα χέρια του επιχειρηματικού τομέα ή της κυβέρνησης.

Έτσι, ενώ δεν μπορεί να είναι λογικό να ζητάμε από το «φτωχό» μέσο γερμανικό νοικοκυριό να αναλαμβάνει τα χρέη των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, μπορεί να είναι πιο λογικό να έχουμε τέτοιες απαιτήσεις από τα πολύ πλουσιότερο γερμανικά νοικοκυριά και τον επιχειρηματικό τομέα της χώρας. Με άλλα λόγια, η γερμανική αντίσταση στην παροχή αρωγής προς το νότο δεν σχετίζεται με τα άσχημα οικονομικά  της χώρας. Το γεγονός είναι ότι η Γερμανία είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες της ευρωζώνης. Το πρόβλημα είναι ότι ο πλούτος αυτός είναι πολύ άνισα κατανεμημένος στην Γερμανία, δημιουργώντας την αντίληψη μεταξύ των λιγότερο πλούσιων Γερμανών ότι οι μεταφορές αυτές είναι άδικες.

sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)